Oslon kahvilat

Norjalaiset ovat suomalaisten jälkeen maailman toiseksi eniten kahvia juova kansa. Ei siis ole ihme, että kahviloita, kahvibaareja ja pienpaahtimokahviin erikoistuneita myymälöitä löytyy Oslossa lähes jokaisesta kadunkulmasta. Oslolaisbaristojen kahvia on ylistetty taivaallisen makuiseksi ja onpa Osloa tituleerattu yhdeksi maailman parhaista kahvikaupungeista.

Suomalaisten tapaan norjalaiset ovat perinteisesti mieltyneet vaaleapaahtoiseen kahviin, ja tällä hetkellä trendikkäintä on juoda kahvi mustana kaikista makuvivahteista nauttien. Norjalaiset ovat kahvin hyvästä mausta äärimmäisen tarkkoja ja perinteitä rakastaville vanhan kunnon pannukahvin keittäminen – mieluiten ulkoilmassa luonnon keskellä – on usein viikonlopun kohokohta. Kiireisinä arkiaamuina kahvikuppeihin saattaa kuitenkin livahtaa myös jauhekahvia, mutta noin yleensä ottaen hyvä ja laadukas kahvi on tärkeä seikka, ja tämä näkyy myös oslolaiskahviloiden valikoimissa. Oslon trendikkään pelkistetyissä kahvibaareissa riittää koluttavaa vaativallekin kahviharrastajalle mutta kaupungista löytyy myös kotoisia, pitkiin kahvinautiskeluihin sopivia perinteisempiä kahviloita.

Kahvikeskeiset kahvibaarit

Tim Wendelboe

Aloitetaan kahvikierros Tim Wendelboesta, joka on yksi Oslon kahvilakulttuurin kirkkaimmista tähdistä. Kahvibaarin on perustanut paikalle nimensäkin antanut Tim Wendelboe, ylistetty ja palkittu baristamestari. Kahvibaarin, -paahtimon ja -koulun yhdistävässä paikassa yhdistyy rento kulmakahvilatunnelma ja maailmanluokan kahvielämykset. Kahvivalikoima on tarkkaan harkitun suppea, mutta se vaihtuu usein, jopa päivittäin. Tim Wendelboe on ikään kuin showroom, joka esittelee maailman kahvitarjontaa pieninä, tarkasti valittuina annoksina. Kahvibaari sijaitsee rauhallisella sivukadulla Grünerløkkan kaupunginosassa ja arkisin päiväsaikaan paikalle poikkeavan kannattaa varautua kahvin valmistuksesta syntyvään meluun – mutta myös sen taivaalliseen tuoksuun.

Java ja Mocca Kaffebar & Brenneri

Toinen Oslon kahvilakulttuurin vaikuttaja on Robert Thoresen, palkittu barista hänkin. Thoresen on kahden oslolaiskahvilan, Javan ja Mocca Kaffebar & Brennerin omistaja. St. Hanshaugenin kaupunginosaa halkovalla Ullevålsveienillä sijaitseva Java on pieni kahvibaari ja -paahtimo, jonka musta kahvi on palkittu kaupungin parhaana. Java on todellinen kulmakahvila, jolla on vankkumaton, naapuruston asukkaista koostuva asiakaskunta. Ja koska Java sijaitsee St.Hanshaugenin puiston kupeessa, kannattaa kahvi ottaa mukaan ja nauttia se puistossa. Mocca Kaffebar & Brenneri puolestaan on espressobaari Briskebyn hienostokaupunginosassa. Pelkistetysti sisustetussa, mutta tunnelmaltaan rennossa kahvilassa oman paahtimon kahvista voi nauttia vaikka norjalaisen klassikon, rusinapullan kera.

Fuglen

Fuglen on kahvibaari, josta tekee mielenkiintoisen se, että se on paljon muutakin kuin kahvibaari. 1960-luvun alussa avattu Fuglen on kahvibaarin, kahvi- ja teekaupan, vintagehuonekalukaupan ja baarin yhdistelmä. Myynnissä on norjalaispaahtimoiden kahveja sekä hienostuneita, aasialaisia teelaatuja. Menusta löytyy espressopohjaisten kahvien lisäksi aromaattisia suodatinkahveja, mehuja ja jopa Fuglenin oma milkshake. Ja koska iltaisin Fuglen on baari, on tarjolla myös norjalaispanimoiden oluita, kansainvälisiä oluita ja viinejä ja torstai-, perjantai- ja lauantai-iltaisin cocktaileja. 50- ja 60-lukujen vintagehuonekaluilla sisustetussa Fuglenissä kaikki huonekalut tuoleja, valaisimia ja pöytiä myöden ovat myynnissä. Viaton kahvitauko voi siis päättyä siihen, että poistut Fuglenistä unelmiesi vintagelöydön kanssa. Virallinen osoite on Universitetsgata 2, mutta sisäänkäynti on Pilestredetin puolella. Fuglenillä on sisarbaari Tokiossa.

Supreme Roastwork Coffeebar

Supreme Roastwork Coffeebar Grünerløkkan pääkatu Thorvald Meyers gatella sopii niin aamuista take away -espressoa kuin iltapäivän lorvailevaa kahvilaistuskeluakin kaipaavalle. Kahvibaari keskittyy luonnonmukaisesti tuotettuihin kahveihin ja kahvit tehdään luomumaitoon. Myös Supreme Roastworkin takana on palkittuja norjalaisbaristoja, ja paikan mottona on “no fuss – just great coffee”.

Solberg & Hansen

Kahviharrastajan kannattaa pistäytyä Mathallen-kauppahallin Solberg & Hansen -putiikissa, jossa voi maistella laadukkaan ja 1800-luvulla toimintansa aloittaneen Solberg & Hansen -paahtimon kahveja ja teelaatuja. Kahvin maku otetaan täällä vakavasti, jokainen kahvikupillinen valmistetaan erikseen käsityönä, eikä listalta löydy yhtään maitopohjaista kahvia. Mukaan voi ostaa erikoiskahvilaatuja tai täydentää kodin kahvinvalmistusvarustelua uusilla tarvikkeilla.

Kahvia – ja pullaa!

Trendikkäiden, tiukasti laatukahveihin keskittyneiden kahvibaarien lisäksi Oslosta löytyy toki myös paikkoja, jossa kahvin seurana voi nauttia tuoreista leivonnaisista ja istahtaa alas oikein kunnolla.

Pascal

Taidolla tehtyjen, konditoriatason leivoksien ystävän kannattaa suunnata aivan kuninkaanlinnan kupeessa, kävelymatkan päässä Nationalteatretista sijaitsevaan Pascaliin. Ylellisen kahvila-konditoria-ravintolan omistaa ”Koko Norja leipoo” -televisiosarjan tuomarina tunnettu ranskalaissyntyinen kondiittorimestari Pascal Dupuy, joka häärii etenkin viikonloppuisin itse tiskin takana asiakkaita palvelemassa. Leivokset ovat suussa sulavia ja kahvilan kaakao on nimetty Oslon parhaaksi. Kahvila on erityisesti viikonloppuisin erittäin suosittu, mutta pienen odotuksen jälkeen pöydän saa yleensä helposti ja kahvit, leivokset ja tryffelit tarjoillaan pöytiin. Tarjolla on myös lämmintä ruokaa ja lounasta. Pascalilla on Oslossa viisi kahvila-ravintolaa.

Steam Kaffebar

Jos kaipaa perinteisempää kahvilaa, jossa kahvin kanssa voi nauttia leivistä ja leivonnaisista, kannattaa suunnata Oslon ydinkeskustaan Steam Kaffebariin. Kahviloita löytyy keskustasta kaksi, toinen pääkatu Karl Johans gaten läheisyydestä ja toinen rautatieaseman kupeesta Østbanehallenista. Viihtyisien kahviloiden menussa on lähes kaikki kahvijuomat, mitä espressosta voi valmistaa. Kahvilajeista vastaa oslolaispaahtimo LIPPE.

Stockfleth’s ja Kaffebrenneriet

Stockfleth’s on kahvibaariketju sekin, mutta tunnelma on kaukana liukuhihnakahviloista. Trendikkäitä Stockfleth’s-kahviloita on Oslossa yhteensä kymmenen, vanhin niistä sijaitsee Lille Grensenillä Oslon keskustassa. Stockfleth’s aloitti kahvin myynnin Oslossa jo 1890-luvulla ja viime vuosina kahvilat ovat levittäytyneet ympäri Osloa. Suurimmassa osassa kahviloita on runsaasti istumapaikkoja, ja menu tarjoaa laatukahvien lisäksi teetä, kaakaota, täytettyjä leipiä ja leivonnaisia. Myös Tim Wendelboe haki baristauransa alussa oppinsa maineekkaasta Stockfleth’s-ketjusta. Myös toinen norjalainen kahvilaketju, Kaffebrenneriet, on kaukana tylsistä ketjukahviloista. Norjan suurimmalla kahvilaketjulla on ympäri Osloa lukuisia tunnelmallisia, mutta silti raikkaita kahviloita, joista saa niin ikään kahvin lisäksi myös leipiä ja leivonnaisia.

Liebling, Kanskje kommer kongen ja Biergarten st. pauli

Jos suunnitelmissasi oli Berliinin-matka, mutta päädyitkin Osloon, kannattaa vierailla Liebling-kahvilassa. Liebling on “kaikkea mahdollista” -kahvila, joka on saanut inspiraationsa Berliinistä. Kahvilan omistaa norjalais-saksalainen pariskunta. Hurmaavassa ja värikkäässä kahvilassa on pieni myymälä, josta voi ostaa hupaisia lahjatavaroita, lamppuja, vaatteita, makeisia, saksalaista sinappia, partavahaa…noh, kaikkea mahdollista. Samat omistajat pyörittävät Oslossa kahta muutakin paikkaa. Lapsiperheystävällinen Kanskje kommer Kongen Sannergatalla toivottaa tervetulleeksi kaikki sukupolvet pikkuvauvoista vanhuksiin ja vauvan kanssa matkaaville kahvilalla on upea yllätys: menusta löytyy muun muassa vauvanruokaa. Kolmas paikka, urheiluun keskittyvä terassibaari Biergarten St. Pauli puolestaan on auki vain kesäisin.

Javelin

Viimeisenä, mutta ehkä suloisimpana oslolaiskahvilana mainittakoon Kampenin puutalokaupunginosan Javelin, jossa pistäytyvän kannattaa ehdottomasti tehdä pieni kävelyretki lähistön pikkukaduille ja ihailla värikkäitä puutaloja ja kukkulalta aukeavia näköaloja. Loistava sunnuntaikahvila siis! Javelin tarjoilee Tim Wendelboenin paahtimosta peräisin olevien kahvien lisäksi useita teelaatuja ja omassa uunissa paistettuja croissanteja, pullia ja banaanikakkua. Tarjolla myös lounaaksi sopivia leipiä ja patonkeja.

© Anniina Korpela

Anniina Korpela

Norjassa viisi vuotta asunut toimittaja ja viestintäammattilainen, jonka suurimmat Oslo-rakkaudet ovat Kampenin ja Vålerengan kaupunginosien pienet, värikkäät puutalot ja bussilinja 37.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *