Rio de Janeiro

Brasilialaiset kutsuvat Rio de Janeiroa lempinimellä Cidade maravilhosa, ”suurenmoinen kaupunki”. Rio on maan kulttuurin ja viihteen keskipiste. Rion kuusi miljoonaa asukasta, Cariocaa, muodostavat hyvin monimuotoisen yhteisön. Siinä syntyperältään eurooppalaiset, aasialaiset ja afrikkalaiset perimät sekoittuvat kokonaisuudeksi, jonka liimana toimii yhteinen kieli, ruoka, musiikki ja rakkaus television saippuasarjoihin sekä jalkapalloon.
Se on häkellyttävän kaunis ja tunnelmaltaan vangitseva kaupunki, joka sijaitsee Brasilian kaakkoisosassa Atlantin valtameren syleilyssä. Kaupungin rantaelämä, Sokeritoppavuori, Kristus-patsas ja runsas kulttuuritarjonta tekevät kaupunkiin tutustumisesta elämyksellisen.

“Brasilialaiset kutsuvat Rio de Janeiroa lempinimellä Cidade maravilhosa, ”suurenmoinen kaupunki”.”

Rio de Janeiron eteläisiä, meren äärellä tai sen välittömässä läheisyydessä sijaitsevia kaupunginosia kuten Leblon, Ipanema ja Copacabana kutsutaan yleisnimellä Zona Sul. Zona Sul on rantojen, shoppailun ja ravintoloiden Rio. Näiden vauraiden kaupunginosien lomassa on myös vaatimattomampia yhteisöjä, faveloita, kuten Rochina, Dona Marta ja Vidigal.

Rion olympialaisten kisakylä ja monet suorituspaikat sijaitsivat kaupungin länsiosan Barra da Tijucassa, joka edustaa Rion moderneimpia alueita. Rion historialliset rakennukset ja isojen yritysten ja pankkien konttorit sijaitsevat kaupunginosassa nimeltä Centro. Centron kyljessä sijaitseva Lapa on iltaelämän keskus, joka etenkin loppuviikosta on jännittävä kohde. Santa Teresa on Rion boheemi naapurusto, johon voit matkustaa Lapan kaupunginosasta historiallisella Bonde de Santa Teresa -ratikalla.

Kuuntele Tripsterin Rio-podcast

Rio de Janeiron hotellit

Pääosa Rion hotelleista sijoittuu Copacabanan alueelle, jossa myös maailmankuulu Copacabana Palace -hotelli sijaitsee. Copacabanan viimeisellä pätkällä, joka tunnetaan nimellä Leme sijaistee Windsor Leme -hotelli, joka on erinomainen valinta. Sofitel-hotelli Copacabanan toisessa päädyssä on hyvä vaihtoehto, koska voit helposti kävellä hotellilta sekä Copacabanan, Arpoadorn, että Ipaneman rannoille. Ipanema ja Leblon ovat erittäin suosittuja alueita, mutta tarjoavat huomattavasti vähemmän majoitusvaihtoehtoja. Fasano -hotelli on moderni Ipanemalla sijaitseva hotelli, joka avasi ovensa muutama vuosi sitten. Edullisempi vaihtoehto on Sol Ipanema -hotelli, jossa on myös kattoterassi ja pieni uima-allas. Muutaman korttelin päässä rannasta sijaitseva Promenade Palladium on tyylikäs vaihtoehto Leblonin alueella. Viime vuosina Rion matkailupalvelujen joukkoon ovat syntyneet myös faveloissa sijaitsevat majapaikat. Nämä edullisempaa majoitusta tarjoavat paikat ovat vaatimattomampia ja sopivat karaistuneemmalle matkaajalle, joka haluaa kokea jotain erilaista. Esimerkiksi Pousada Favela Cantagalo -majatalo sijaitsee kävelymatkan päässä Ipaneman ja Copacabanan rannoilta. Faveloissa sijaitsevien majapaikkojen turvallisuus on kuitenkin heikompi, mikä kannattaa muistaa valintaa tehdessä.

“Hintataso vaihtelee kauden mukaan. Kallein kausi sijoittuu joulukuun ja maaliskuun väliselle jaksolle ja edullisin huhtikuun lopun ja lokakuun väliin.”

Rion hotellien hintataso on verrattain korkea, ja keskivertoinenkin majoituspaikka veloittaa helposti 120 euroa/yö kahden hengen huoneesta. Hintataso vaihtelee kauden mukaan. Kallein kausi sijoittuu joulukuun ja maaliskuun väliselle jaksolle ja edullisin huhtikuun lopun ja lokakuun väliin.

Kohtuuhintaisen ja laadukkaan hotellin valintaan kannattaa panostaa. Riossa hotellin sijainti on myös valintakriteeri, jota ei kannata unohtaa. Kun valitset hotellin Leblonin, Ipaneman tai Copacabanan alueelta, tulet todennäköisemmin nauttimaan lomastasi enemmän: on mahtavaa kävellä aamupalan jälkeen suoraan rannalle ja illalla valita ruokapaikka loputtomista vaihtoehdoista.

Kuuman kosteaa

Rion ilmasto on kostean trooppinen ja lämmin vuoden ympäri. Kuumimmat ja sateisimmat kuukaudet sijoittuvat joulukuusta maaliskuulle, jolloin lämpötila on miltei poikkeuksetta 30 asteen tuntumassa, mutta voi kivuta helposti lähemmäs 40 astetta. Rion suurimmat vuotuiset juhlat kuten uusi vuosi ja karnevaalit sijoittuvat tälle jaksolle. Paikalliset käyttävät suurimman osan vuosilomastaan näiden kuukausien aikana, mikä nostaa huomattavasti hotellien ja lentojen hintoja.

Matkailijan kannattaa varautua kuumankosteaan ilmastoon valitsemalla kevyitä ja hyvin hengittäviä vaatteita vuoden ympäri. Illat saattavat tuntua yllättävänkin viileiltä, joten iltakävelylle kannattaakin ottaa mukaan ohut neule tai pashmina-huivi. Suomalaisesta näkökulmasta Rion ilmasto on aina kesäisen lämmin. Jos haluat välttää erittäin lämpimiä lomapäiviä, kannattaa matkustaa huhtikuun lopun ja syyskuun välisenä aikana.

Teksti © Jan Vuorenlaakso

Jan Vuorenlaakso

Helsingissä, Genevessä, Edinburghissa ja Oslossa asunut freelancer, joka on erikoistunut kirjoittamaan Rio de Janeirosta ja Brasiliasta. Rio ja Brasilia ovat tulleet kirjoittajalle tutuiksi intensiivisen ja syväluotaavan ”kenttätutkimuksen” kautta. Vuotuisia ”tutkimusmatkoja” Brasiliaan on tähän mennessä kertynyt viisitoista.

Kommentit (1):

Laura 28.04.2016 19:34

Heti tekee mieli Rioon!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Jan Vuorenlaakso 28.04.2016 20:57

Laura, kiitos viestistä ja palautteesta, Rio on käheän värikäs kohde. Lähiaikoina laajennan sivuston hotellisuosituksia, koska sopivan majapaikan löytäminen Riosta voi olla työlästä puuhaa.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *