Brasilia -Rio de Janeiro- Jalkapallo

Jalkapallo on Brasiliassa kansallinen intohimo ja ehdottomasti suosituin urheilumuoto. Kaikki brasilialaiset sukupuoleen, ikään, ihonväriin tai sosioekonomiseen asemaan katsomatta seuraavat jalkapalloa aina, kun se on mahdollista. Jalkapallon asema Brasiliassa on hämmentävän järkkymätön. Jalkapallon pelaajat ja valmentajat ovat supertähtiä, joiden tekemisiä seurataan kentällä ja sen ulkopuolella herkeämättä. Jalkapalloon erikoistuneet toimittajat ja kommentaattorit tuovat myös värikkään lisän paikalliseen jalkapallokulttuuriin.

“Jalkapallon asema Brasiliassa on hämmentävän järkkymätön.”

Brasilian miesten maajoukkue on ainoana joukkueena pelannut jokaisessa maailmanmestaruus- turnauksessa ja voittanut viisi maailmanmestaruutta.

Paikalliset jalkapalloseurat

Rio de Janeirossa on neljä isoa jalkapalloseuraa: Botafogo, Flamengo, Fluminense ja Vasco da Gama. Botafogon kotikenttänä toimii Estádio Nilton Santos, joka toimi myös Rion kesäolympialaisten ja paralympialaisten näyttämönä. Flamengo on puolestaan Rion seuroista menestynein ja suosituin, joukkueen kotiareenana toimii kansallisareena Estádio do Maracanã, jossa Rion kesäolympialaisten avajaiset pidettiin. Fluminese on tunnettu aristokraattisista juuristaan ja joukkueen kannattajista useimmat tulevat nykyisinkin varakkaimmista ja hyvin koulutetuista väestöryhmistä. Kotikenttänä toimii niin ikään Maracanã. Vasco da Gama -seuran jalkapallojaoston perusti joukko Rioon muuttaneita portugalilaisia maahanmuuttajia. Seuran kannattajista valtajoukko on tänäkin päivänä portugalilaisia maahanmuuttajia tai heidän jälkeläisiään. Joukkue pelaa kotipelinsä Estádio Vasco da Gama -stadionilla.

” Tunnelma stadionin ulkopuolella ennen ja jälkeen peliä voi olla äärimmäisen latautunut, joten neutraali pukeutuminen on järkevä vaihtoehto.”

Jalkapallopeleihin voi ostaa lippuja etukäteen matkanjärjestäjien kautta tai vaihtoehtoisesti suoraan stadionin lippuluukulta. Jos haluat vain nauttia pelistä ja tunnelmasta, niin älä pukeudu kummankaan pelaavan joukkueen väreihin. Tunnelma stadionin ulkopuolella ennen ja jälkeen peliä voi olla äärimmäisen latautunut, joten neutraali pukeutuminen on järkevä vaihtoehto. Stadionille kannattaa mennä pari tuntia ennen pelin alkua ja laittaa mukavat lenkkarit jalkaan, koska stadionilla ja katsomossa tulee seisoskeltua pitkiä aikoja.

Teksti © Jan Vuorenlaakso, Kuva © Chris Michaud

Jan Vuorenlaakso

Helsingissä, Genevessä, Edinburghissa ja Oslossa asunut freelancer, joka on erikoistunut kirjoittamaan Rio de Janeirosta ja Brasiliasta. Rio ja Brasilia ovat tulleet kirjoittajalle tutuiksi intensiivisen ja syväluotaavan ”kenttätutkimuksen” kautta. Vuotuisia ”tutkimusmatkoja” Brasiliaan on tähän mennessä kertynyt viisitoista.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *