Rantaelämä Rio de Janeirossa

Rio on vastakohtien kaupunki, jonka tasa-arvoisin paikka on hiekkaranta. Rantaelämä määritteleekin Rion asukkaiden ja siellä vierailevien kokemusta kaupungista erittäin vahvasti.

” Rio on vastakohtien kaupunki, jonka tasa-arvoisin paikka on hiekkaranta.”

Riolaiset elävät rannalla. Monissa metropoleissa ihmiset tapaavat kaupungin keskustoissa, kahviloissa tai puistoissa, Riossa kaikki tämä tapahtuu rannalla. Rion upeat hiekkarannat ovat aina kaiken toiminnan keskiössä: Ystävät sopivat tapaamiset rannalle, toiset käyvät uimassa, toiset pelaamassa rantalentopalloa, nauttimassa kookosvettä (áqua de coco) tai vain kävelemässä rantavilinästä nauttien.

Rannalle suuntaavan kannattaa olla tietoinen paikallisesta rantaetiketistä

Vinkit Rion rantaelämään:

  1. Vuokraa rantatuoli ja aurinkovarjo. Kun kävelet haluamallesi paikalle rannalla, miltei välittömästi tuoleja ja varjoja tarjotaan vuokrattavaksi. Se kannattaa tehdä: vuokrat ovat edulliset ja voit olla rannalla pidempään, kun pääset välillä varjon alle suojaan.
  2. Kokeile paikallisia rantaherkkuja. Rannoilla on paljon rantamyyjiä, jotka ovat kaikki erikoistuneet yleensä yhteen tuotteeseen. Voit ostaa erilaisia pasteijoita, täytettyjä leipiä, grillattua juustoa ja totta kai juotavia ja jäätelöä. Rantakioskit myyvät pientä naposteltavaa, kookosvettä ja muita virvokkeita. Niissä maksu onnistuu vain käteisellä
  3. Suojaa ihosi. Brasilian aurinko porottaa kuumana, joten älä unohda suojata itseäsi. Aurinkorasva, aurinkolasit, hattu ja varvastossut kannattaa muistaa.

Vältä näitä:

  1. Rajaton rusketus ei ole tapana. Brasilian rannat ovat täynnä mikroskooppisen pieniä narutoppeja ja piukeita uikkareita. Yläosattomat eivät kuitenkaan kuulu paikalliseen kulttuuriin. Jos kuitenkin haluat ottaa aurinkoa täysin alasti, suuntaa Abricon nakurannalle.
  2. Arvoesineitä ei kannata rannalle kantaa. Jos sinulla on jotain arvokasta mukanasi, pyydä jotakuta luotettavaa vartioimaan tavaroitasi, kun pulahdat uimaan tai käyt vessassa.
  3. Rannat ovat täynnä sunnuntaisin. Jos väenpaljous ei ole sinun juttusi, vältä rannalle menoa sunnuntaisin, silloin Rion hiekkarannat ovat pullollaan väkeä. Toisaalta silloin Rion rantabulevardilla on mahdollista rullaluistella, pyöräillä tai lenkkeillä.  Sunnuntaisin bulevardi on suljettu autoilta Leblonin, Ipaneman ja Copacabanan edustalla. Monet paikalliset hyödyntävät tämän pyhäpäivän luksusliikuntamahdollisuuden hyvänä vaihtoehtona rannalla patsastelulle.

Rion rannat ja postot

Rion keskisimmät rannat – Leblon, Ipanema ja Copacabana – rytmittyvät postojen (postos) mukaan. Postot ovat numeroituja rakennelmia, joissa jokaisessa päivystää rannan turvallisuutta tarkkaileva hengenpelastaja.

“Naisille ja miehille on omat tilat ja vain yksi käyttäjä on sallittu samaan aikaan, joten yksityisyys on taattu.”

Postot sijaitsevat 600–800 metrin välein toisistaan. Pientä maksua vastaan nopea suihku ja vessareissu onnistuvat helposti poston yhteydessä olevassa suihku&vessa-kombinaatiossa. Naisille ja miehille on omat tilat ja vain yksi käyttäjä on sallittu samaan aikaan, joten yksityisyys on taattu. Postojen tilat ovat miltei poikkeuksetta siistejä. On hyvin tyypillistä, että paikalliset sopivat treffit tietylle postolle, josta rantaseikkailu voi alkaa.

Jokaisella postolla on oma erityispiirteensä ja asiakaskuntansa. Ehkä kuuluisin kaikista on Ipanemalla sijaitseva Posto 9. Paikalliset saippuasarjojen tähdet, värikkäät persoonallisuudet, julkkikset sekä ne, jotka haluavat esitellä täydellistä rantakehoaan löytyvät tämän poston alueelta. Posto 9:ssä käynti on Riossa vierailevalle miltei pakollista.

Teksti © Jan Vuorenlaakso, Kuvat © Chris Michaud, Érica Conceição Domingos, Jan Vuorenlaakso

 

Jan Vuorenlaakso

Helsingissä, Genevessä, Edinburghissa ja Oslossa asunut freelancer, joka on erikoistunut kirjoittamaan Rio de Janeirosta ja Brasiliasta. Rio ja Brasilia ovat tulleet kirjoittajalle tutuiksi intensiivisen ja syväluotaavan ”kenttätutkimuksen” kautta. Vuotuisia ”tutkimusmatkoja” Brasiliaan on tähän mennessä kertynyt viisitoista.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *