Brasilialainen musiikki

Brasilialaiset rakastavat musiikkia ja voivat puhua aiheesta loputtomiin. Brasilialainen musiikki on ruokakulttuurin tavoin ottanut vaikutteita niin Euroopasta, Afrikasta kuin mantereen alkuperäisintiaaneilta. Paikalliset muusikot ja musiikintekijät ovat hyvin avoimia uusille vaikutteille. Brasiliassa onkin kehittynyt useita vakiintuneita musiikkityylejä, joista lienee tunnetuimmat ovat samba, bossa nova, baile funk, choro (chorinho) ja tottakai lambada.

Paikallinen musiikki on melodista, vivahteikasta ja tyylillisesti rikasta. Brasilian portugalin ääntämisen pehmeys tekee musiikista nautinnollista korvalle.

“Brasiliassa samba on musiikkityyleistä eritysasemassa, koska se on karnevaalimusiikkia. Brasilialaiset kuitenkin nauttivat laajasti eri musiikkityyleistä.”

Brasiliassa samba on musiikkityyleistä eritysasemassa, koska se on karnevaalimusiikkia. Brasilialaiset kuitenkin nauttivat laajasti eri musiikkityyleistä. Rion faveloissa pauhaa paikallinen funk, joka tunnetaan nimellä baile funk. Rion rannoilla voi helposti tunnistaa faveloista tulevat nuoret, koska he tuovat rannalle omat äänentoistolaiteet, joista poikkeuksetta jylisee funk. Keskiluokkaiset ja ylemmän keskiluokan nuoret aikuiset kuuntelevat tyypillisesti kevyttä popmusiikkia, joiden tunnetuimmat tähdet ovat Marisa Monte ja Adriana Calcanhotto. Marisa Monte on maailmanlaajuisestikin tunnettu artisti, kun taas melankolisesta musiikistaan tunnettu Adriana Calcanhotto on vahvemmin paikallinen nimi.

Mika Kaurismäen ansiokas dokumenttielokuva Brasileirinho vuodelta 2005 on todellinen herkkupala. Musiikkidokumentti keskittyy pitkälti choro-musiikkityyliin avaamiseen, mutta tarjoaa herkullisia paloja laajemminkin Rion musiikkipiireistä, brasilialaisesta musiikista, sen historiasta ja tekijöistä. Dokumenttielokuvassa esiintyy monia legendaarisia muusikoita, jotka osaltaan avaavat katselijalle brasilialaista musiikkikulttuuria ja sen historiaa.

Tunnettuja ja tutustumisen arvoisia brasilialaisia muusikkoja

Adriana Calcanhotto, Caetano Veloso, Carmen Miranda, Chico Buarque, Gilberto Gil, Kid Abelha, Marisa Monte, Rita Lee, Sepultura, Tom Jobim sekä Vinicius de Moraes.

Teksti © Jan Vuorenlaakso, Kuva © Érica Conceição Domingos

 

Jan Vuorenlaakso

Helsingissä, Genevessä, Edinburghissa ja Oslossa asunut freelancer, joka on erikoistunut kirjoittamaan Rio de Janeirosta ja Brasiliasta. Rio ja Brasilia ovat tulleet kirjoittajalle tutuiksi intensiivisen ja syväluotaavan ”kenttätutkimuksen” kautta. Vuotuisia ”tutkimusmatkoja” Brasiliaan on tähän mennessä kertynyt viisitoista.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *