Provence

”En ollut uskoa onneani, kun käsitin, että näkisin tämän saman valon joka aamu”…

Värien, valon ja tuoksujen hellimä Provence oli ehtymätön inspiraation lähde Henri Matisselle, kuten lukemattomille muillekin enemmän tai vähemmän tunnetuille taiteentekijöille: Picasso, Chagall, Miro, Renoir… ovat osaltaan luoneet Provencen myyttiä.

Aurinkoisen ja lempeän ilman suosima Provence sijaitsee Kaakkois-Ranskassa, Välimeren rannalla. Tämä Rooman entinen  provinssi on osa laajempaa hallinnollista kokonaisuutta nimeltään Provence-Alpes-Côte d’Azur. Mainettaan viehkompi, vuoden 2013 kulttuuripääkaupunki Marseille on Ranskan toiseksi suurin kaupunki. Vieri vieressä sijaitsevat Nizza, Antibes ja Cagnes-sur-Mer liitetään puolestaan Ranskan Rivieraan eli Côté d’Azuriin. Riviera niittää yhä mainetta jetsetin ja rikkaiden suosimana lomakohteena.

Taiteilijasielujen rakastamaan Provencen valoväikkeiseen tunnelmaan pääsee parhaiten käsiksi kumpuilevassa sisämaassa, missä mieltä virkistävät upean tuoksuvaiset laventelipellot. “Aitoon” Provencen henkeen kuuluu myös yrttihöysteinen, vihanneksia suosiva keittiö – sekä pittoreskien kylien verkkainen ja nautiskeleva elämäntyyli.

Lue lisää:

Katso hotellitarjoukset Provenceen.

© Anneli Airaksinen

Anneli Airaksinen

Anneli Airaksinen on Pariisissa pitkään asunut toimittaja ja valokuvaaja, tieteen yleistajuistaja. Osa-aikaluova.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *