La fondation Maeght: mestaritaidetta luonnonmukaisesti

Pinja-puiden pihkainen tuoksu, sinne tänne riposteltua tila-taidetta, maastoon taitavasti sulautuvat rakennukset… Euroopan tunnetuimpiin taidekeskuksiin lukeutuva La fondation Maeght tarjoaa harvinaisia taide-elämyksiä : Suoraviivaisen Giacomettin tikku-ihmiset ja pehmeälinjaisen Miron väikkyvään veteen upotetut muna-luomukset seuraavat toisiaan sulassa sovussa, taustallaan kumpuileva havumetsä ja huikaisevan sininen taivas.

Modernin taiteen mestarit kuten Braque, Léger, Tal-Coat, Calder ja Bonnard näyttäytyvät Maeghtin taide-keskuksessa pelkistetyimmillään, kaikkialla läsnä olevan luonnonkauneuden siivittäminä. Täällä voi rauhassa uppoutua vaikkapa Chagallin unenomaiseen maailmaan, mistä voi hakea pikantteja yksityiskohtia taiteilijan sinihuuruiselta Pariisin kaudelta…

Taidekauppiaat Aimé ja Marguerite Maeght olivat modernin ja nyky- taiteen avant-gardistisia ystäviä, jotka loivat omaisuutensa myymällä Rivieralla viihtyneiden taiteilijoiden töitä.

Vuonna 1964 ovensa avanneen taidekeskuksen taustalla on traaginen tarina. Pariskunnan 11-vuotias poika, Bernard, menehtyi leukemiaan vuonna 1953. Surunmurtaman pariskunnan lukuisat taiteilijaystävät kannustivat perustamaan taidekeskuksen metsän keskelle, Bernardin muistoksi.

« Georges Braque pyytämällä pyysi minua panostamaan hankkeeseen, joka auttaisi minut voittamaan suruni : timjamin ja rosmariinin tuoksuiseen, taiteelle pyhitettyyn tilaan. Ja Fernard Léger sanoi, että hän auttaisi minua töherryksillään ja maalaisi vaikka kallioita. », Aimé Maeght on kertonut Ranskan ensimmäisen yksityisen taidekeskuksen värikkäistä syntyvaiheista.

Luontoa tyylikkäästi mukailevan taidekeskuksen suunnitteli Kataloniassa syntynyt amerikkalaisarkkitehti José Luis Sert.

Hanketta luonnehdittiin aikoinaan hulluksi, mutta taidekeskuksen avajaisissa kuohutteli koko silloisen ajan seurapiirikerma ; itsensä Ella Fitzgerald ja Yves Montand esittivät tapahtumassa dueton.

Useampi modernin taiteen mestari on tukenut osaltaan taidekeskuksen syntyä. Bernardille on pyhitetty erityinen kappeli, jonka violettisävyisen lasimaalauksen on tehnyt Georges Braque, muistoksi ikuisuudesta ja ajan sietämättömästä keveydestä. Chagallin ja Tal-Coatin antia ovat puolestaan puiston ja sen veistoksia pitkin mutkittelevan polun (labyrinthe) mosaiikkimaalaukset, kun taas Braque on kuvittanut Miron luomuksia korostavan allasmosaiikin.

Pysyvien näyttelyjen ohella Maeghtin taidekeskus on kunnostautunut laajoilla vaihtuvilla näyttelyilla, joissa on esittäytynyt kavalkaadi nykytaiteen nousevia tähtiä : Del Re, Adami, Oh Sufan, Dietman…

Taidekeskuksen kupeessa kyyhöttää pieni kahvio, jonka pelkistetyn kalustuksen on suunnitellut Diego Giacometti, kuvanveistäjän poika.

Maeghtin jo ikääntyneet lapset omistavat laajat ja gryndereiden ahnehtimat maa-alueet arvostetun nykytaiteen keskuksen ympäriltä. Perhe on tosin karvaasti riitautunut keskenään…

Joka tapauksessa herkkien taiteilijasielujen inspiroimaa, metsien varjelemaa Maeghtin taidekeskusta on luonnehdittu myyttiseksi ja maagiseksi. Syystäkin.

Fondation Maeght 623 chemin des Gardettes, 06570 Saint-Paul de Vence 
+33 (0)4 93 32 81 63
www.fondation-maeght.com

 

Anneli Airaksinen

Anneli Airaksinen on Pariisissa pitkään asunut toimittaja ja valokuvaaja, tieteen yleistajuistaja. Osa-aikaluova.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *