Skotlanti

Skotlanti on antoisa lähikohde ja suuri seikkailu. Skotlantiin matkustetaan sen maisemien ja näkymien takia, tuore kysely kertoo. Eivätkä matkaajat pety.

Skotlanti on merellinen. Kuvittele mielessäsi kolmelta laidalta meren rajaama alue, jota on neljännes Suomen pinta-alasta. Yritä kuvitella tuolle alueelle reilut tuhat vuorenlakea, jotka kurottelevat taivaalle 610-1345 metrin korkeudessa. Lisää sitten järviä, jokia, vuonoja. Ja 800 saarta, eniten länsirannikolle ja vähän koilliskulmaan. Mutta ei siinä kaikki.

Skotlannin luonto

Loch Rannoch © Tuulia Kolehmainen
Loch Rannoch © Tuulia Kolehmainen

Lisää piikkihernettä kasvavia kirkkaankeltaisia pientareita, unikonpunaisia pellonlaitoja, sinisiä kissankelloniittyjä, kanervanliiloja tuntureita. Pieteetillä vaalittuja puutarhoja ja metsäpuistoja. Lintuparatiiseja. Leikkisiä saukkoja rannalla, kallioilla kellottelevia hylkeitä, näkökentässä vilahtavia pyöriäisiä tai valaita. Kuvittele torppia, mökkejä, maatiloja, kartanoita.

Jälkiä oikeasta jurassicparkista; muinaisista hirmuliskoista ja satajalkaisista. Muinaismuistoja kuten piktien taidokkaasti kaivertamia kivipaasia, kivikehiä, muinaislinnoja, hautaröykkiöitä ja rautakautisia kivitorneja. Lisää kartallesi satoja linnoja ja rauniolinnoja huolella hoidettuine tai unohdettuine ympäristöineen.

Monet näistä houkutuksista voit nähdä omin silmin.

Kuuntele Tripsterin Skotlanti-podcast

Skotlanti – muut tekemiset

Skotlannin kuvaan kuuluvat myös sykkivät cityt, toimeliaat kaupungit, idylliset maalaiskylät ja kuvaukselliset kalastajakylät. Niitä ja niistä löytyviä museoita ja gallerioita tutkiessa menee tovi. Tiedän kokemuksesta, sillä käyttänyt noita toveja Skotlannissa jo yli 50 reissulla ja asunut siellä lähes viisi vuotta.

Skotlannissa on tiettyä itsetietoisuutta ja varmuutta. Lempeyttä ja lujuutta. Se tuntee esihistoriansa, historiansa ja nykyhetkensä. Se tietää mitä se osaa.

Skotlannin tytötkin pääsivät kouluun jo 1400-luvulla. Valistuskausi alkoi varhain. Skotlanti on ollut useiden kuuluisien ja meille merkittävien keksintöjen koti. Näitäkään sivuja ei voisi lukea ilman elektromagnetismin isää James Clerk Maxwellia.

Skotlanti on myös useiden kirjailijoiden ja muiden taiteilijoiden koti. Kirjallisuus, musiikki ja kuvataide ovat käden ulottuvilla. Museot ovat kiinnostavia ja informatiivisia, eivätkä pölyisiä haukottelupaikkoja.

Skotlanti on lukemattomien erilaisten festarien järjestyspaikka. Se on tunnettujen bändien kotipaikka: Belle ja Sebastian, Franz Ferdinand

Skotlannissa on kuvattu sellaiset tv-sarjat kuin esimerkiksi Outlander, Laakson kuningas ja Shetlannin murhat. Samoin Harry Potterit, Braveheart ja monta muuta elokuvaa.

Skotlanti – miten mennä ja liikkua

Skotlantiin pääsee juna-laiva-kombolla, lentäen tai autolla. Suora lento Helsingistä Edinburghiin kestää 2,5 tuntia.

Omatoimilomailija voi tehdä Skotlantiin yleisen tutustumis- tai suunnitellumman teemamatkan. Skotlantiin voi mennä yksin, kaksin, joukolla, lasten kanssa, 3G:nä.

Skotlantia halkovat ja reunustavat huolella merkityt ja kartoin, netissä ja printtioppain kuvatut vaelluspolut ja pyörätiet. Myös pyörätuolille tai vauvanvaunujen työntöön sopivia reittejä löytyy. Skotlannissa odottavat myös melontavedet, kalavedet, veneilyväylät. Linnusto vetää puoleensa bongareita maailmalta.

Ei taida olla niin pientä asuttua saarta, etteikö sillä olisi omia vuotuisia festareita.

Matkailu työllistääkin yhdeksän työntekijää 100:sta, paikoin enemmän. Se, mitä kullakin alueella on tarjottavana, on hyvin esillä, ja jaettu tieto on mielenkiintoista.

Skotlannin pääkaupunki Edinburgh

Arthur’s Seat, Edinburgh © Tuulia Kolehmainen
Arthur’s Seat, Edinburgh © Tuulia Kolehmainen

Skotlantiin tutustumisen voi aloittaa pääkaupunki Edinburghista. Kaupunkia kuvaa hyvin se, että keskiaikainen vanha kaupunki ja 1700-luvulla syntynyt uusi kaupunki ovat molemmat Unescon Maailman kulttuuriperintökohteita.

Edinburgh ei suinkaan ole jämähtänyt historiaan. Se on erittäin suosittu kaupunkilomakohde. Edinburghissakin luonto on lähellä.

Suosituksia Edinburghin hotelleihin

Lue Tripsterin vinkit Edinburghin hotelleihin.

Muut kaupungit Skotlannissa

Stirling © Tuulia Kolehmainen
Stirling © Tuulia Kolehmainen

Eurooppalaiset käyvät Skotlannissa myös kaupunkilomilla. Skotlannissa on useita kiinnostavia kaupunkeja kuten designkaupunki Dundee, Britannian suurimpiin kaupunkeihin lukeutuva ja Euroopan ensimmäinen kulttuuripääkaupunki Glasgow, yliopistostaan ja golfista tunnettu StAndrews, entinen pääkaupunki ja historiallisten taistelujen Stirling, paikallinen ja jo muinaisista ajoista asuttu Perth, vaaleagraniittinen ylväs öljyhubi Aberdeen,  ja ylämaan pääkaupunki Inverness. Länsirannikolla kruunupäinen Oban on saaristoliikenteen riihimäki.

Skotlannin saaret

Haluatko jazz- ja viskisaarelle? Valintasi on Islay. Todelliselle jurassicparkille, jolle turistit yleensä ohjataan ja jolla harjoitellaan Himalajan valloitusta varten? Valintasi on Skye. -pyöräilysaarelle? Valintasi voisi olla Arran. -vai mini-Skotlantiin? Kohteesi on Mull tai Arran. -Skotlannin Egyptiin? Suuntana on Orkney. -skandinaaviseen ympäristöön? Suuntana on Shetlanti. -merilintuparatiisiin? Niitä on monia. -thaimaankaltaisille tyhjille hiekkarannoille? Rantoja riittää, esimerkiksi Pohjois- ja Etelä-Uistit. -saarihyppelylle? Keskity Sisä- tai Ulko-Hebrideihin, Orkneyn saariin tai Shetlantiin, älä hotki.

Portree © Tuulia Kolehmainen
Portree, Skye © Tuulia Kolehmainen

Skotlantiin kuuluu 800 saarta, joista asuttuja on alle 90. Tarmokas matkustaja- ja autolauttaliikenne yhdistää saaria toisiinsa ja manner-Skotlantiin. Satamiin pääsee bussilla, manner-Skotlannissa moniin myös junalla.

Majoitus Skotlannissa

Yöpyäkö linnahotellissa – vai vuokrata koko linna? Riittäisikö portinvartijan talo? Miten olisi suuren ananaksen muotoinen hullutus? Perinteinen kivitorppa merenrannalta? Maaseutuhotelli? Tunnelmallinen majatalohuone? Majakanvartijan asunto? Kaupunkihuoneisto? Kaikki on omatoimimatkailijalle mahdollista.

Lisäksi on tarjolla aamiaismajoitusta, hotelleja ja hostelleja. Aamiaismajoitusta (bed and breakfast, B&B) on Skotlannissa runsaasti maalla ja kaupungeissa. Osa paikoista on kotoisia, osa hotellimaisia mutta toimii B&B:nä eikä hotellina. Osa paikoista on siltä väliltä.

Kinloch Rannoch, hotelli © Tuulia Kolehmainen
Hotelli, Kinloch Rannoch © Tuulia Kolehmainen

Hintahaitari on laaja. Halvimman hostellipunkan löytää makuusalista noin 15 eurolla. Kalleimmat 2 hengen huoneet Skotlannissa maksavat noin 600 euroa yöltä, sviitit tuhansia.

Vai telttailetko, yövytkö mieluummin asuntovaunussa tai retkeilyautossa? Lue lisää tästä.

Tripsterin majoitusvinkit Skotlantiin.

Ravintolat Skotlannissa

Eri tasoisten ravintoloiden ja tarjottujen ateriavaihtoehtojen kirjo on Skotlannissa valtavan suuri. Skotlannin lukuisat Fine dining-ravintolat ja 13 Michelin-tähditettyä ruokapaikkaa (toukokuu 2018) odottavat niitä etsiviä. Etniset ravintolat ovat suosittuja. Löytyy myös erikoistuneita paikkoja kuten kalaravintoloita ja vaikkapa ranskalaisia maalaisravintoloita. Päivän sanoja ovat lähiruoka, vegaaniruoka ja gluteeniton. Laktoositonta ruokaa yleisemmin taitaa löytyä maidotonta.

Lounaaksi tarjotaan usein chapatta-voileipiä, pieniä kala-, liha- tai kalaruoka-annoksia, suolaisia piiraita, salaattia tai keittoa ja leipää. Perinteinen fish’n chipshernelisukkeineen ja tartarkastikkeineen tai ilman, kannattaa maistaa. Sitruunamehun sijaan jotkut ripauttavat annokselle vähän etikkaa.

Fish and Chips © Tuulia Kolehmainen
Fish’n chips © Tuulia Kolehmainen

Perinteisimpiä keittoja ovat cock-a-leekie, purjo-kanakeitto, ja Scotch broth ohrahelmineen, lampaan- tai naudanlihoineen, juureksineen ja palkokasveineen. Näistä on myös erilaisia kasvisversioita.

Toukokuussa 2018 olin sitä mieltä, että söin elämäni parasta linssikeittoa Dawyckin kasvitieteellisen puutarhan kahvilassa Edinburghin eteläpuolella. Keltaisten linssien lisäksi siinä oli ainakin parsakaalia, perunaa, porkkanaa, kuminaa, kanelia, ja vähän chiliä. Kuvaus on nuiva jälki makuelämyksestä. Skotlannissa opin rakastamaan raparperia. Sitä oli raparperipiiraissa ja rhubarb crumblessa, raparperimurussa. Ja aloin syödä suolaisia kaurakeksejä leivän sijaan!

Lounaan löytää 5-20 eurolla. Kahvilat, lounaskahvilat ja pubit ovat suosittuja lounastuspaikkoja. Ravintolalounas on kalliimpi. Illallisten hintahaitari on laaja paikasta ja tilauksesta riippuen. Maistelumenyiden hinnat alkavat 50-100 eurosta, ja vaihtelevat paikasta, ruokalajien lukumääräna ja juomien mukaan.

Juomarahaa on tapana jättää ainakin hyvän illallisen jälkeen.

Eeva Simola

Olen toimittaja ja tietokirjailija. Olen asunut Skotlannissa useita vuosia ja käynyt siellä yli 50 kertaa. Koen sen toiseksi kodikseni.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *