Edinburgh – museot ja galleriat

Skotlanti on tehnyt melkoisen kulttuuriteon ja satsauksen: Museoiden perusnäyttelyt ovat enimmäkseen ilmaisia; vaihtuvista teemanäyttelyistä maksetaan. Museoiden elävyys, erinomaisuus, interaktiivisuus ja myös lasten ja koululaisten huomioiminen kohderyhminä näkyvät suurina kävijämäärinä.

Camera Obscura

Näe liikkuvia panoraamakuvia Edinburghista lähes 200-vuotiaalla kameralla. Leiki vekkulapeilien illuusioilla.

Missä: 549 Castlehill, Royal Mile, vanha kaupunki

Gladstone’s Land

Kaunis vanha kauppiastalo 1600-luvulta kertoo omistajansa vauraasta elämästä. Tämän jälkeen voi mennä vertailun vuoksi mäkeä alemmaksi People’s Story -museoon katsomaan, miten vähempi väki on elänyt eri aikoina.

Missä: 477B Lawnmarket, vanha kaupuki

Kotimuseo People’s Story

Täällä näet, miten erilaista tavallisten ihmisten elämä on ollut kuin kauppiastalossa tai uuden kaupungin puolella Yrjöjen aikaisessa ”palatsissa” (ks. Gladstone’s Land, The Georgian House). Yli 400-vuotias museorakennus on toiminut kaupungintalona, oikeussalina ja vankilana.

Missä: 163 Canongate, vanha kaupunki

Kansallismuseo

Kansallismuseo (National Museum of Scotland) on yksi Britannian 10 kärkinähtävyydestä. Yksi 20 suosituimmasta museosta ja galleriasta maailmassa. Eläinhallissa on Skotlannissa eläneiden hirmuliskojen luurankoja, toisaalla kloonialkuperästään kuuluisaksi tullut Dolly-lammas. Eri salit kertovat Skotlannista ”kaiken” sen muinaisesta geologiasta designiin ja keksintöihin. Ja niitähän Skotlannissa on tehty kautta vuosisatojen.

Missä: Chambers Street, vanha kaupunki, yliopiston vanhan päärakennuksen takana

Kaupunginmuseo

Edinburghin kaupunginmuseo (Museum of Edinburgh) on sekin vanhassa 1570-luvulla rakennetussa talossa. Se kertoo yli tuhatvuotiaan kaupungin tarinan. Pienoismallitkin ovat hienoja.

Missä: 142 Canongate, vanha kaupunki

Kotimuseo The Georgian House

Uusi kaupunki alkoi nousta 1700-luvulla rikkaille kaupunkilaisille, jotka halusivat paeta vanhan kaupungin suttua, tauteja ja tunkua. Tämän talon suunnitteli Skotlannin arkkitehtuurin historian suuri nimi Robert Adam tilalliselle, joka oli myös Lamont-klaanin päällikkö.

Missä: 7 Charlotte Square, uusi kaupunki

Kirjailijamuseo

Kirjailijamuseossa (The Writers’ Museum) on esillä Skotlannin kirjallisuuden historian tunnettujen nimien, mm. Robert Burnsin, Sir Walter Scottin ja Robert Louis Stevensonin tekstejä ja teoksia ja muuta tarpeistoa. Museokaupassa voi tehdä löytöjä. Pihasta lähtevät kirjallisuuskierrokset (Literary Tour).

Missä: Lady Stair’s House, Makar’s Court, High Street, linnan lähellä

Lelumuseo

Oikealta nimeltään lapsuuden museossa (Museum of Childhood) eli lelumuseossa palaat niihin hyviin päiviin. Ehkä jaat tämän lastesi tai lastenlastesi kanssa? Tutut omat ja muiden lelut tuovat mieleen sellaista, joka oli painunut taka-alalle tai vallan unohtunut. Hyvä kohde lasten kanssa ja ilman! Ja aivan mainio kauppa.

Missä: 42 High Street, Royal Mile

J.C. Maxwellin museo

Tämä on pieni mutta tärkeä museo: Ilman Maxwellin käänteentekevää työtä elektromagnetismin parissa meillä ei olisi kännyköitä eikä televisiota. Ei olisi ollut Titanicillakaan morsetusta, millä lähettää hätäsanomansa. Museo toimii Maxwellin synnyinkodissa, jonka pieni aktiivinen muistosäätiö hankki.
Missä: 14 India Street, uusi kaupunki

TAIDEMUSEOITA

Kaupungin taidemuseo

City Art Centre, kaupungin taidemuseo, keskusrautatieasemaa vastapäätä kannattaa tsekata. Teemanäyttelyt ovat aina kiinnostavia, ja pysyvä kokoelma erinomainen läpileikkaus skotlantilaista taidetta eri aikakausilta. Aulakaupassa tapaan täydentää korttikokoelmaani. Kahvila. Kassilokeroita, joista osaan mahtuu matkalaukkukin.

Missä: 2 Market Street, vanha kaupunki

Muotokuvamuseo

Scottish National Portrait Gallery ei pönötä, vaan elää! Erinomaisia esityksiä ja luonnehdintoja tunnetuista ja tuntemattomista ihmisistä tekemässä jotain. Ellei kiinnosta, pistäydy edes sisääntuloaulassa ja erinomaisessa museokaupassa. Lisää harkinta-aikaa voi ottaa suositussa Portrait-kahvilassa.

Missä: 1 Queen Street, uusi kaupunki

Nykytaiteen museo 1

“Lyhyeltä” nimeltään Scottish National Gallery of Modern Art One. Vuodesta toiseen olen käynyt ihastelemassa Henry Mooren rauhallisia, sileäpintaisia veistoksia Nykytaiteen museo 1:n pihalla. Museon kokoelmiin kuuluu niin Francis Baconin, David Hockneyn, Andy Warholin ja Lucian Freudin kuin Damien Hirstinkin töitä. Älä ohita kauppaa äläkä lounaskahvilaa (kasvisruokaa) terasseineen. Ilmainen galleriabussi kulkee The Moundilta Kansallisgallerian (Scottish National Galleryn) luota.

Missä: 75 Belford Road, Coates. Perille kävelee Princes Streetin länsipäästä vartissa, tai hitaammin Leith-joen rantareittiä. Tai bussi 13.

Nykytaiteen museo 2

Scottish National Gallery of Modern Art Two sijaitsee edellistä melkein vastapäätä. Muut näyttelyt vaihtuvat, mutta Eduardo Paolozzin kiehtovassa ateljeessa kaikkine häntä innoittaneine esineineen ja työvälineineen aika on pysähtynyt kesken työnteon.

Missä: 73 Belford Road, Coates

GALLERIOITA

Edinburghissa on taideakatemia ja useita muita taidekouluja. Edinburghissa on vilkas taide-elämä, mikä näkyy gallerioiden määrässäkin. Skotlannin kuvauksellinen luonto inspiroi myös nuoria nykytaiteilijoita.

Collective Gallery

Ei-kaupallinen galleria, uutta visuaalista taidetta.

Missä: 22–28 Cockburn Street, vanha kaupunki

Edinburgh College of Art

Taideyliopiston opiskelijatöiden vuosinäyttelyt ovat aina tapaus.

Missä: 74 Lauriston Place, vanha kaupunki

Edinburgh Printmakers

Grafiikkaa ja graafikoiden työpajoja. Kauppa, jossa grafiikan ja korttien plaraamiseen kannattaa varata aikaa.

Missä: Castle Mills, 1 Dundee Street

Fruitmarket Gallery

Vaihtuvia moderneja näyttelyitä kaupungin taidemuseota vastapäätä. Erittäin suosittu kahvila-lounasravintola. Mainio kauppa.

Missä: 45 Market Street, vanha kaupunki

Open Eye Gallery ja Eye2

Melko kallis ja kaupallinen. EYE2 eli i2 näyttää ja myy grafiikkaa.

Missä: 34 Abercromby Place, uusi kaupunki

Talbot Rice Gallery

Yliopiston merkittävä kokoelma taidetta koti- ja ulkomailta, opetuksellisia näyttelyitä, sekä hollantilaisia mestariteoksia 1600-luvulta.

Missä: Old College, South Bridge, vanha kaupunki

Birch Tree Gallery

Liettualaissyntyisellä Jurgita Galbraithin laatugallerialla on omaleimainen luonto-ote. Tauluja ja keramiikkaa.

Missä:  23 A Dundas Street, uusi kaupunki

The Scottish Gallery

Kiinnostava galleria esittelee myös paperitaidettta ja uutta keramiikkaa.

Missä: 16 Dundas Street, uusi kaupunki

The Dundas Street Gallery

The Fine Art Society on maailman vanhimpia taidekauppiaita. Lontoossa se on toiminut perustamisestaan saakka 1876. Edinburghin-näyttelytila perustettiin 1970-luvulla, fokuksena skotlantilainen taide 1600-luvulta nykypäivään.

Missä: 6 Dundas Street, uusi kaupunki

 

Eeva Simola

Olen vuosia Skotlannissa asunut tietokirjailija ja toimittaja. Skotlannissa olen kuin kotonani ja hymyilen. Olen käynyt siellä yli 60 kertaa.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *