Perhelomalla Edinburghissa

Edinburgh on hyvä perhelomakohde. Lapsille ja nuorille riittää näkemistä ja tekemistä. Museot on tehty kaikille ja kaiken ikäisille ja ne ovat hyvin interaktiivisia.

Etukäteen kohteista keskustellen ja suunnitellen jopa nettiaddiktoituneet koulupojat harmittelevat, että päivä loppuu kesken.

Haasteellisinta on ehkä tutkia kaupunkia lastenrattaita työnnellen: Edinburghin kivikadut ravistelevat lasta ja rattaita ikävästi, ja jyrkät mäet ja raput tekevät liikkumisen työlääksi.

Jos vähän isompi lapsi tai isovanhempi väsyy kaupunkiin, voi lepotauoksi vetäytyä kuppilaan melkein missä päin kaupunkia vain, tai hypätä välillä bussin tai ratikan kyytiin. Tai pistäytyä majapaikassa lepäämässä. Jos tällaista tarvetta uumoilee, se kannattaa ottaa huomioon keskeisen majapaikan valiten.

Muualla kuvattujen tekemisten lisäksi älkää unohtako näitä:

Dynamic Earth

Elämyksellinen tiedekeskus on tarkoitettu kaikenikäisille. Siellä näkee, tuntee, aistii, kuulee sellaista mitä ei muualla koe. Ellei toisessa erinomaisessa tiedekeskuksessa.

Missä: 112-116 Holyrood Road, uuden parlamenttitalon lähellä

Elokuvat

Edinburghissa on kuusi suurta elokuvataloa. Lothian Roadilla sijaitsevat Filmhouse (88 Lothian Road) ja Odeon (118, Lothian Road). Nuoret menevät mielellään futuristiseen Vue Cinemas -kompleksiin Leithiin (Ocean Terminal, Ocean Drive). Näiden lisäksi löytyy Cameo (38 Home Street), Hi-Fi Corner (1 A Haddington Place) ja Cineworld (Fountain Park, 130/3 Dundee Street).

Greyfriars Bobby

Japanilaisten ja vähän muidenkin tyttöjen pyhiinvaelluskohde, jossa älypuhelinten kamerat ovat kovassa käytössä. Pieni loimukarvainen terrieripatsas nököttää tolpan nokassa. Sydäntäraastava tarina kertoo köyhästä miehestä ja tämän uskollisesta ystävästä.

Missä: Candlemaker Row’n ja King George IV -sillan kulma, vanha kaupunki

Holyroodin palatsi

Britannian hallitsijan yöpuu tämän ollessa kaupungissa. Jos osallistuu kierrokselle, kannattaa kiinnittää huomio profiileihin muotokuvasalin maalauksiin ikuistetuissa henkilöissä. Miksiköhän niissä on jotain yhteistä? Tarkkana, kun opas kertoo. Tai mietittyänne, kysykää!Kahvila, ravintola, kauppa ja suuri suosittu puisto.

Missä: Canongate, Royal Milea/High Streetiä alas

Joulukatu

Princes Street ja sen puisto ja linnan seutu avataan 31. marraskuuta jouluvalaistuina. Puistoon nousee maailmanpyörä, rakennetaan luistinrata ja perustetaan joulutori. Väki viihtyy luistimilla ja kaduilla myöhään.

Kaupunginmuseo. Ks. myös Museot. Ellei kaupungin historia jaksa kiinnostaa perheen nuorta väkeä, niin museossa toimiii myös Brass Rubbing Centre. Tällä pidin neljä kouluikäistä kaverusta puuhassa tuntikausia. He valitsivat suuria sotureita esittäviä messinkilaattoja, värit ja paperin. Sitten he hieroivat liidulla paperia saaden laatan kohoviivat esiin paperille. Haarniskoidut soturit ja vanhat skottikuninkaat riippuvat poikien huoneissa tänäkin päivänä. Varaa aikaa vartista pariin tuntiin suuremmissa töissä. Minäkin hieroin esiin valkoisen lampaan, tosin en Dollyä.

Missä: 142 Canongate, vanha kaupunki (älä etsi tykkiporttia, kadun nimi tulee kaniikista)

Kiertoajelu

Hop on Hop off -bussilla voi kiertää kaupunkia ja poistua välillä eri pysäkeillä tarkempaa tutustumista varten.

Lelumuseo

Satumaa älypuhelimiinsa ja tietokonepeleihinsä fiksoituneille lapsille ja nuorille. Tällaistako teillä oli, höh, voi raukkoja vanhempia. Ei sentään! Mukaansatempaava kohde. Lelu- ja pelikauppa.

Missä: 42 High Street, Royal Mile

Liikkumaan

Edinburghissa voi kävellä tai pyöräillä joenvartta ja kanavanlaitaa. Siellä voi myös meloa tai soutaa kanavaa pitkin. Samalla voi pongata lintuja ja kasveja. Sisäkiipeilyseinä löytyy Leithistä. -Entäpä, jos valloittaisittekin kaikki seitsemän kukkulaa?

Kummituksia

Jos oli Edinburghissa maanalaista elämää, niin on myös aaveita ja kummituksia. Kummituskierrosten oppaat ovat niiden kavereita. Heidän matkassaan saatat nähdä tai kuulla jotain outoa.

Mistä: Tron Kirk (kirkko), Royal Mile

The Real Mary King’s Close

Vanhan kaupungin tila kävi jo 1600-luvulla ahtaaksi, joten Royal Milen alle koverrettiin köyhille kujia ja huoneita, joista ei tiedetty mitään pitkään aikaan! Historiallisesti pukeutuneet henkilöhahmot vievät kierrokselle näihin näkymättömiin asumuksiin.

Ajat ja lähtöpaikat: www.realmarykingsclose.com

Uimaranta

Edinburgh on rannikkokaupunki, jolla on yksi vaalea hiekkaranta. Uimavesi on sillä kohdin puhdasta uimiseen Pohjanmeressä. Tai voihan rannalla kuljeskella, pelata futista tai frisbiä, lennättää leijaa, etsiä aarteita tai käydä piknikillä. Bussi 20 Princes Streetin pohjoislaidalta (itään).

Missä: Portobellon kaupunginosassa

Walter Scottin monumentti

Raput ylös torniin ovat jopa tuskallisen kapeat ja jännittävät. Hyvällä säällä korkealta tornista voi pongata tuttuja paikkoja. Lainalapseni keksivät taitella pääsylipuista lennokkeja ja seurasivat niiden syöksykierteitä ja laskeutumista Princes Streetin vilinään.

Missä: Princes Streetin puistossa, Waverley-sillan päässä

Eeva Simola

Olen vuosia Skotlannissa asunut tietokirjailija ja toimittaja. Skotlannissa olen kuin kotonani ja hymyilen. Olen käynyt siellä yli 60 kertaa.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *