Edinburgh – kaupunginosat

Seitsemän kukkulan Edinburgissa on kuutisenkymmentä kaupunginosaa. Matkailijalle keskeiseet osat ovat hyvin omaleimaisia.

Vanhankaupungin, Old Town, äkkää heti. Siitä pitää sen maamerkki, Edinburghin linna, huolen. Vanha kaupunki laskee keskiaikaisen linnan juurelta alas Holyroodin palatsiin, pääkatu Royal Milea seuraten. Se levittäytyy myös sammunutta linnan tulivuorimäkeä yliopistolle päin ja Tollcrossia kohti. Tunnelmaan pääsee laskeutumalla Grassmarket-aukiolle linnalta kiemurtelevia rappuja ja tasoja pitkin. Tai uuden kaupungin suuntaan toisen laidan kujia pitkin.

Royal Mile on mukava aamulla ja myöhään illalla, ja päivällisaikaan. Muuten kapealla kivikadulla tungeksii aina sekaisin turisteja, joukkoliikennettä ja paikallisliikennettä. Jotkut nauttivat siitäkin vilinästä.

Vanhassa kaupungissa on niin Edinburghin yliopisto ja hallintorakennuksia, kuin St Gilesin katedraali, Greyfriarsin keskiaikainen kirkko, ”Bob-terrierin” patsas, ja erinomaisia museoita.

”Bob-terrierin” patsas. Kuva: © Tuulia Kolehmainen

Royal Milella on vieri vieressä ketjuuntuneita kashmirkauppoja ja Aasiassa valmistettua matkamuistokamaa myyviä liikkeitä yhtä hyvin kuin erikoistuneita designvaate-, kiltti- ja viskikauppoja, antikvariaatteja, lastenkirjakauppa, hyväntekeväisyyskauppoja…

Katukuvaan kuuluvat myös lukemattomat ravintolat, pubit ja kahvilat.

Kaupunki laskee linnalta länteen kohti yliopistoa ja suurta Meadows-aluetta, jossa on idästä melkein Arthurin kukkulalle (Arthur’s Seat) ja lännessä Bruntsfieldiin saakka ulottuva puisto. Puiston eteläpuolella levittäytyy vehreänä arvostettu Morningsiden asuinalue suurine yhden-muutaman perheen kivitaloineen. Samaa henkeä löytyy Polwarthista ja Ravelstonista. Näiden väliin jäävässä Corstorphinessa on hyväntekeväisyyskauppoja, autovuokraamoita, paljon aamiaismajoitusta ja eläintarha lentokentälle johtavan kadun varrella.

UUSI KAUPUNKI

Leith, Edinburgh © Tuulia Kolehmainen
Leith, Edinburgh © Tuulia Kolehmainen

Radan ja Princes Street Gardens -puiston toiselta puolen löytyy arkkitehtien ja maallikoiden yhtä kaikki ihailema uusi kaupunki, New Town, jota alettiin rakentaa 1700-luvulla. Sen etelälaitaa kulkee meluisa ketjuliikkeiden reunustama Princes Street -ostoskatu.

Siltä lähtee useita poikkikatuja, joilta näkyy Forthjoen suulle ja sen yli Fifen kuningaskunnan kukkuloille saakka.

Princes Streetin suuntainen kävelykatu Rose Street on tarjonnaltaan kiinnostavampi ja mukavampi kulkea. Mutta odotapa vaan, suosittu ostosparatiisi on vasta leveällä saman suuntaisella kadulla, elegantilla George Streetillä. -Jos vaan kukkaro kestää! Alennusmyynnit kannattaa tsekata.

Suureellisten talojen reunustamat kadut ohittavat upean kaupunkisuunnittelun viehättävät pyöreät puistot, ja laskevat kohti Stockbridgea ja Canonmillsiä. Ne sijaitsevat kylki kyljessä, ensimmäinen on rahaboheemi ja toinen boheemimpi asuinalue, ja samalla sekoitus ravintoloita ja putiikkeja – gallerioita unohtamatta.

Kadut laskevat edelleen pohjoiseen, ja niiltä näkyy Forthjoen suu ja sen takana yhä lähempänä Fife. Pohjoisrannalla on myös moderneja kerrostalolähiöitä.

Näitä idempänä on Broughtonin kaupunginosa, jossa sateenkaari vilahtaa siellä täällä. Alueella on Edinburghin suosituimpia ravintoloita, pubeja, viini- ja kalakauppoja, gallerioita ja putiikkeja. Siitä rannikolle kohti Leithiä on ylellinen Newhavenin asuinalue ja satamakaupunginosa Leith.

Gallerioista ja ruokapaikoista huolimatta Leith on arkipäivänä melko unelias, kun väki on toimistoissaan, ravintoloiden auetessa vilkkaampi. Leithissä on kuninkaallisen Britannia-purren kotisatama.

Leithistä etelään on Portobellon vaihtoehtokaupunginosa uimarantoineen ja rantabulevardeineen.

Eeva Simola

Olen toimittaja ja tietokirjailija. Olen asunut Skotlannissa useita vuosia ja käynyt siellä yli 50 kertaa. Koen sen toiseksi kodikseni.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *