Paras aika mennä Edinburghiin

Edinburgh on Skotlannin aurinkoisimpia paikkoja. Se on myös Britannian toiseksi suosituin kaupunkikohde, Lontoon jälkeen.

Finnair alkaa lentää sesonkilentoja Skotlannin pääkaupunkiin huhtikuussa ja lopettaa ne lokakuussa. Onko tuolla välillä paras aika mennä Edinburghiin?

Alkuvuoden kaupunki lämmittelee näyttelyillä ja muilla eri tapahtumilla ja pienemmillä festivaaleilla.

Hyvällä tuurilla Edinburghin kevät koittaa jo helmi-maaliskuussa. Päivällä voi kulkea takki auki, aamut ja illat ovat viileitä, sikäläisittäin kylmiä. Joskus maaliskuu ottaa takapakkia ja on kylmä. Näin on käynyt usein viime vuosina.

Elämä leviää kaduille

Huhtikuinen harppaus kevääseen on jättimäinen. Huhti-toukokuussa Edinburghiin voikin mennä sulattelemaan oman talven jälkiä: kevät on pitkällä ja varhaiskesä aluillaan. On vihertyviä puita, jo täydessä lehdessä ja kukassa olevia puita ja pensaita, eri värisiä kukkamattoja. Ja meidän puolikuutapeipposesta-peipot laulavat täysillä.

Aktiivilomailijalle riittää tilaa Caltonin ja Artturin kukkuloilla, puistoissa, Leithjoen varrella, kanavanlaidalla. Käveleskelijä ei kärsi vielä katujen tungoksesta. Kulttuurin ystävälle on tapahtumia, joiden valinnassa auttaa The List -ilmaislehti. Kevät- ja kesäsesonki ovat soppailijan selailtavina kaupoissa.

Paikalliset ystäväni vahvistavat, että viime vuosina kesäisimmät säät ovat osuneet juuri huhtikuulle. Olen tavannut shortseissa ja t-paidassa aurinkoa ottavia turisteja keskiaikaisen linnan pihalla pääsiäisen aikaan. Olen joutunut vinguttamaan Visaa, kun on pitänyt ostaa kesävaatteita perheelleni Edinburghin kesäisen äkkikevään yllättämänä.

Silloin pubit levittäytyvät kaduille, asiakkaita istuskelee terasseilla. Ydinkeskustan Princes Street Gardens ja Meadowsin puisto vanhan kaupungin toisella puolen, yliopiston lähellä, vilisevät viihtyjiä. Portobellon pitkä hiekkaranta vetää väkeä.

Festarihumuun

Kesäkuun lopussa leffat aloittavat kesän napakoimman festivaalikauden. Heinäkuun blues- ja jazzjuhlinta kulminoituu elokuussa kansainväliseen kulttuurifestivaaliin ja Fringeen, oheisfestivaaliin ja tattoohon. Majapaikkojen hinnat ovat silloin korkeimmillaan.

Festivaaliaikaan pääkadut ovat niin täynnä, että eteneminen on hankalaa. Edes sadekuuro ei tyhjennä katuja esiintyjistä ja katsojista.

Loppukesän huisketta lisää sekin, että elokuu on brittien ja keskieurooppalaisten yleisin lomakuukausi. Kahden tunnin jonotus vaikkapa autovuokraamossa voi kuumentaa pinnaa. Onneksi suosituimman turistialueen ulkopuolella mahtuu liikkumaan.

Hiljaisempaan kaupunkiin

Syyskuussa meno vähän hiljenee. Syyskuun puolivälin jälkeen hinnat alkavat laskea.

Syys-lokakuussa lännestä tulevat sateet. Vaikka talvisin yölämpötilat ovat nollan lähellä, niin usein maaliskuussa voi öisin tulla lunta. Maa on kumminkin niin lämmin, että yleensä lumi sulaa pian. Ilmastotieteen laitos varoittaa vaikeista sääoloista ja liukkaista ajokeleistä.

Vaan sääpä ei ole peruste lähteä Edinburghiin, tai olla lähtemättä. Sinne mennään kaupungin itsensä vuoksi. Pitkin syksyä ja talvellakin riittää kiinnostavia tapahtumia. Edinburgh on siinä mielessä ehtymätön. Ja jo pelkkä elämän tarkkailu ja viikonloppuisin pidettävät tuottajatorit ovat kokemuksia, joita ei kannata jättää väliin.

Joulukadun avajaiset marras-joulukuun vaihteessa, Edinburgh juhlavalaistuna, vuodenvaihteen Hogmanay-juhla 100 000 muun juhlijan kanssa ja kansallisrunoilija Robert Burnsin nimeä kantavat illalliset tammikuun lopussa valaisevat pimeintä vuodenaikaa.

Sitten koittaakin jo helmikuu, ja maaliskuu…

Pimeällä vuosipuoliskolla viihdyn erityisen hyvin ystävien luona kyläillen, kahviloissa, teatterissa, museoissa, taidegallerioissa, konserteissa, jazz- tai kansanmusiikkipubeissa, tarinailloissa…

Kävijän mukaan

Mutta onko parempaa aikaa lähteä matkalle kuin se, joka lähtijälle sopii? Sää voi vaihdella paljon yhdenkin päivän aikana. Mitä hurjimmasta kelistä voi jäädä pilvetöntä päivää monisyisempi muistijälki.

Tuulenpitävä kerrospukeutuminen, sateenvarjo tai hengittävä kuuronpitävä takki ja paksupohjaiset kengät auttavat selviytymään kelissä kuin kelissä. Vaihtokengätkään ei ole huono idea.

Ehtymättömät nähtävyydet, erinomaiset galleriat, museot ja teatterit, konserttipaikat, viihtyisät kahvilat ja ravintolat, monipuoliset kaupat ovat auki ja koko Edinburgh on avoinna ympäri vuoden.

Olen sitä mieltä, että paras aika mennä Edinburghiin onkin – aina kun siltä tuntuu.

Edinburghin keskimääräinen sää 1981-2010

Talvella päivälämpotila +7 C

Maaliskuussa päivällä +9 C

Toukokuussa päivällä +15

Heinäkuu lämpimin, n. +20 C

Syksyllä lämpötila laskee 3 astetta/kk

Marraskuussa voi olla vain +4 C

Toukokuu aurinkoisin kuukausi

Kesällä eniten aurinkotunteja

Tammikuussa sataa eniten/kk

Keväällä sataa vähiten

Sadekausi syys-marraskuussa

Lähde: metoffice.gov.uk

Eeva Simola

Olen toimittaja ja tietokirjailija. Olen asunut Skotlannissa useita vuosia ja käynyt siellä yli 50 kertaa. Koen sen toiseksi kodikseni.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *