Paras aika mennä Edinburghiin

Edinburgh on Skotlannin aurinkoisimpia paikkoja. Se on myös Britannian toiseksi suosituin kaupunkikohde, Lontoon jälkeen.

Kun Finnair aikoinaan aloitti suorat sesonkilennot Edinburghiin, ne alkoivat huhtikuussa ja loppuivat lokakuussa. -Onko tuolla välillä paras aika mennä Edinburghiin?

Alkuvuoden kaupunki lämmittelee näyttelyillä ja muilla eri tapahtumilla ja pienemmillä festivaaleilla.

Helmi-maaliskuussa voi olla hetkellisesti loskaa maassa tai yöllä pikkupakkasta. Päivällä voit kulkea ehkä kulkea jopa takki auki, mutta aamut ja illat ovat viileitä, sikäläisittäin kylmiä.

Edinburghin kevät saattaa yrittää esiin jo helmi-maaliskuussa. Joskus maaliskuu ottaa takapakkia ja on kylmä. Näin on käynyt usein viime vuosina.

Elämä leviää kaduille

Huhtikuinen harppaus kevääseen on jättimäinen. Huhti-toukokuussa Edinburghiin voikin mennä sulattelemaan oman talven jälkiä: kevät on pitkällä ja varhaiskesä aluillaan. On vihertyviä puita, jo täydessä lehdessä ja kukassa olevia puita ja pensaita, eri värisiä kukkamattoja. Ja meidän puolikuutapeipposesta-peipot laulavat täysillä.

Aktiivilomailijalle riittää tilaa Caltonin ja Artturin kukkuloilla, puistoissa, Leithjoen varrella, kanavanlaidalla. Käveleskelijä ei kärsi vielä katujen tungoksesta. Kulttuurin ystävälle on tapahtumia, joiden valinnassa auttaa The List -ilmaislehti. Kevät- ja kesäsesonki ovat vaateshoppailijan selailtavina kaupoissa.

Paikalliset ystäväni vahvistavat, että viime vuosina kesäisimmät säät ovat osuneet juuri huhtikuulle. Olen tavannut shortseissa ja t-paidassa aurinkoa ottavia turisteja keskiaikaisen linnan pihalla pääsiäisen aikaan. Olen joutunut vinguttamaan Visaa, kun on pitänyt ostaa kesävaatteita perheelleni Edinburghin kesäisen äkkikevään yllättämänä.

Silloin pubit levittäytyvät kaduille, asiakkaita istuskelee terasseilla. Ydinkeskustan Princes Street Gardens ja Meadowsin puisto vanhan kaupungin toisella puolen, yliopiston lähellä, vilisevät viihtyjiä. Portobellon pitkä hiekkaranta vetää väkeä.

Festarihumuun

Kesäkuun lopussa festivaalikausi alkaa elokuvilla. Heinäkuun blues- ja jazzjuhlinta kulminoituu elokuussa kansainväliseen kulttuurifestivaaliin ja Fringeen eli oheisfestivaaliin ja sotilastattoohon. Majapaikkojen hinnat ovat silloin korkeimmillaan.

Festivaaliaikaan pääkadut ovat niin täynnä, että eteneminen on hankalaa. Edes sadekuuro ei tyhjennä katuja esiintyjistä ja katsojista.

Loppukesän huisketta lisää sekin, että elokuu on brittien ja keskieurooppalaisten yleisin lomakuukausi. Kahden tunnin jonotus vaikkapa autovuokraamossa voi kuumentaa pinnaa. Onneksi suosituimman turistialueen ulkopuolella mahtuu liikkumaan.

Hiljaisempaan kaupunkiin

Syyskuussa meno vähän hiljenee. Syyskuun puolivälin jälkeen hinnat alkavat laskea. Syys-lokakuussa lännestä tulevat sateet.

Vaan sääpä ei ole peruste lähteä Edinburghiin, tai olla lähtemättä. Sinne mennään kaupungin itsensä vuoksi. Pitkin syksyä ja talvellakin riittää kiinnostavia tapahtumia. Edinburgh on siinä mielessä ehtymätön. Ja jo pelkkä elämän tarkkailu ja viikonloppuisin pidettävät tuottajatorit ovat kokemuksia, joita ei kannata jättää väliin.

Pimeää vuodenaikaa valaisevat eri tapahtumat ja satumaiseksi valaistu kaupunkikeskusta. Joulukatu avataan marras-joulukuun vaihteessa. Vuodenvaihteessa on Hogmanay- juhla. Tammikuun lopussa järjestettävät kansallisrunoilija Robert Burnsin nimeä kantavat illalliset rytmittävät arkea.

Sitten koittaakin jo helmikuu, ja maaliskuu…

Pimeällä vuosipuoliskolla viihdyn erityisen hyvin ystävien luona kyläillen, kahviloissa, teatterissa, museoissa, taidegallerioissa, konserteissa, jazz- tai kansanmusiikkipubeissa, tarinailloissa…

Kävijän mukaan

Mutta onko parempaa aikaa lähteä matkalle kuin se, joka lähtijälle sopii? Sää voi vaihdella paljon yhdenkin päivän aikana. Mitä hurjimmasta kelistä voikin jäädä pilvetöntä päivää monisyisempi muistijälki.

Tuulenpitävä kerrospukeutuminen, sateenvarjo tai hengittävä kuuronpitävä takki ja paksupohjaiset kengät auttavat selviytymään kelissä kuin kelissä. Vaihtokengätkään ei ole huono idea.

Ehtymättömät nähtävyydet, erinomaiset galleriat, museot ja teatterit, konserttipaikat, viihtyisät kahvilat ja ravintolat, monipuoliset kaupat ovat auki ympäri vuoden. Samoin on Edinburgh.

Olen sitä mieltä, että paras aika mennä Edinburghiin onkin – aina kun siltä tuntuu.

Edinburghin keskimääräinen sää 1981-2010

Talvella päivälämpotila +7 C

Maaliskuussa päivällä +9 C

Toukokuussa päivällä +15

Heinäkuu lämpimin, n. +20 C

Syksyllä lämpötila laskee 3 astetta/kk

Marraskuussa voi olla vain +4 C

Toukokuu aurinkoisin kuukausi

Kesällä eniten aurinkotunteja

Tammikuussa sataa eniten/kk

Keväällä sataa vähiten

Sadekausi syys-marraskuussa

Lähde: metoffice.gov.uk

Eeva Simola

Olen vuosia Skotlannissa asunut tietokirjailija ja toimittaja. Skotlannissa olen kuin kotonani ja hymyilen. Olen käynyt siellä yli 60 kertaa.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *