Edinburgh

Edinburgh ja muukin nyky-Skotlanti piirtyvät säkkipillein, skottiruuduin ja viskein yhtä paljon tai vähän kuin  sauna ja Sibelius piirtävät nyky-Suomea. Perillä odottaa moderni yhteiskunta silminnähtävän monikerroksellisessa, kauniissa ympäristössä.

Edinburgh eli pääkaupunki pursuaa nähtävää ja tekemistä. Se vetää erilaisia kävijöitä puoleensa vuodenajasta riippumatta. Liki Helsingin kokoinen Edinburgh on mukava monella tapaa, kuljeskelusta kulttuurimatkailuun. Kansainvälisiä festivaaleja järjestetään ympäri vuoden. Kesäisin Edinburgh on maailman suurimman kulttuurifestivaalin ja vielä suuremman Fringen tapahtumapaikkana. 

Kuuntele Tripsterin Skotlanti-podcast

EDINBURGH – PÄÄKAUPUNKI

Skotlannin pääkaupungissa Edinburghissa on vajaat puoli miljoonaa asukasta. Sen siluetista nousee esiin keskiaikainen linna, monia siroja torneja, korkeita mäkiä, suuria rakennuksia, siltoja, puistoja ja vanhoja puita.

Moni-ilmeinen ja -puolinen kaupunki vetoaa kaikkiin. Tarjonta on huima, etsitpä sitten fiilistelyä, luontoa, kulttuuria, makuja tai kauppoja. Edinburgh käy kaikille, olitpa liikkeellä yksin, kaksin, joukolla, perheen kanssa tai 3G-matkalla eli kolmen sukupolven reissussa. 

Edinburghin botaaninen © Tuulia KolehmainenEdinburghin kasvitieteellinen puutarha on maailmankuulu ja suosittu ulkoilupaikka. © Tuulia Kolehmainen

Vehreä ja luonteikas kaupunki on lähellä; sinne on vain noin 1700 kilometriä. Matka taittuu esimerkiksi juna-laiva-kombolla. 

Keskustelu itsenäistymisen puolesta ja sitä vastaan ja EU-myönteisyys sävyttävät Edinburghin arkea. Pääkaupungissa lyövät kättä vilkas nykypäivä ja historia. 

Katsot sammunutta tulivuorta samalla kun silmäilet sen päällä seisovaa 1000-luvulla rakennettua linnaa. Kansallismuseossa näet muinaisen hirmuliskon ja uusimpia tieteen ja tekniikan saavutuksia. Eri puolilla kaupunkia kuulet monia kieliä, musiikkia, tarinoita. Siellä virtaavat vesi ja viski.

Kesäkuussa luonnonvalo on enimmillään. Elokuussa järjestetään suuri valotapahtuma Caltonin kukkulalla Edinburghin keskustassa. Joulukuun alussa valaistaan keskustan maamerkit, mikä tekee Edinburghista talvisen satukaupungin.

Lue lisää: Paras aika mennä Edinburghiin

Edinburgh – usein kysyttyä

Kaupunkilomalle voi mennä milloin vain. Keväällä on ehkä aurinkoisinta. Ehkä.

Edinburgh – nähtävyydet

Edinburgh © Tuulia KolehmainenSkotlannin hallitusrakennus katsoo vanhaan kaupunkiin. © Tuulia Kolehmainen

Ykkösnähtävyyden äkkää heti: kaupunki sinänsä. Sekä vanha että uusi kaupunki ovat Unescon maailmanperintökohteita. Ennen yksittäisiin nähtävyyksiin tutustumista kannattaakin kuljeskella kaduilla eri kaupunginosissa tunnelmaa aistien, kävellä Leithjoen rantaa halki kaupungin, tai tehdä vaikka kiertoajelu bussilla.

Hyvän käsityksen kaupungista ympäristöineen saa muistomerkkien sävyttämältä Calton Hillin kukkulalta, keskiaikaisen linnan mäeltä, Princes Streetin puiston laidalta löytyvän Walter Scottin muistomerkin huipulta tai uuden parlamenttitalon lähellä olevalta kukkulalta, Arthur’s Seatilta.

Edinburghissa on kaksi linnaa, keskiaikainen linna ja kuninkaallinen palatsi Holyrood. Jälkimmäistä kuninkaallisen perheen jäsenet käyttävät yhä. Tällöin se on yleisöltä suljettu. Holyroodissa on myös laaja puisto.

Kaupungissa on paljon kaikille mielenkiintoisia museoita ja gallerioita.

Edinburgh – hotellit ja b&b:t

Hotelli Glasshouse EdinburghHotelli Glasshouse komeilee Princes Streetin itäpäässä.

Kaupungissa käy yleensä miljoonia matkailijoita vuodessa. Niinpä majapaikkojakin löytyy sitä myöten. Edullisimmat hostellisängyt saa reilulla 20 punnalla. Kalleimmat dekadenssisviitit huippuhotellissa maksavat tuhansia.  

Suurimmat hotellit ovat pääväylien varsilla tai niiden tuntumassa. Jos hotelli on ydinkeskustassa ja edullinen, kannattaa ainakin ahtaan paikan kammoisen tarkistaa, onko huoneessa ikkuna.

Perheomisteista aamiaismajoitusta ja pieniä hotelleja löytyy aivan ydinkeskustastakin.

Edinburgh – kahvilat

Kaupungissa on nykyään niin valtavasti kahviloita, että ei voi kuin ihmetellä, miten ne kaikki pysyvät pystyssä. Läppärin naputtelijoita näkee kahviloissa täydessä työnteossa aivan kuten Suomessakin.

Erikoiskahvit löytyvät listalta, mutta suodatinkahvia on ollut vaikea saada. Jos americanonsa haluaa vahvana, pitää varmuuden vuoksi pyytää toinen tai jopa kolmas shotti espressoa.

Edinburgh – pubit ja ravintolat

Edinburgh © Tuulia KolehmainenEdinburghin pubit ovat toisia olohuoneita. © Tuulia Kolehmainen

Tunnelmallisimmat pubit ovat turistien suosiman alueen ulkokehällä. Lähiruoka tuli ravintoloihin ja toreille joitakin vuosia sitten. Herkuttelu halutaan taata esimerkiksi niin, että jotkut ravintolat käyttävät vain lähikalaa, omia tai sopimusviljelijänsä puutarhatuotteita. Ravintolat ovat myös löytäneet käyttöä esimerkiksi katajan- ja tyrnimarjoille. 

Edinburghin ja samalla Skotlannin ensimmäinen kasvisravintola avattiiin jo 1960-luvulla. Se on sulkenut ovensa lopullisesti. Muita kyllä löytyy! 

Vegaaniruokapaikkoja tai vegaanivaihtoehtoja tarjoavia paikkoja on eri puolilla kaupunkia kivasti. Niinpä Edinburghia onkin kehuttu saarivaltakunnan “vegaaniystävällisimmäksi” kaupungiksi.

Gluteenittomuus ja pähkinät merkataan ruokalistoille, jossain myös laktoosi tai maitotuotteet.

Edinburgh – kaupunginosat

Omaleimaisia kaupunginosia löytyy useita, esimerkiksi viihtyisä ja trendikäs Stockbridge, rannikkokaupunginosa Portobello ja satamakaupunginosa Leith. Vanha ja uusi kaupunki, Old Town ja  New Town, kuten niitä kutsutaan, tulevat lyhyelläkin vierailulla tutuiksi. Ne ovat Unescon maailmanperintökohteita molemmat!

Edinburgh – kulttuuri ja museot

Edinburghin kulttuuri tulvii kaduille. Museoiden perusnäyttelyt ovat ilmaisia, kiitos skottiparlamentin päätöksen. Kaupungissa vietetään ainakin 11:ta festivaalia vuosittain. Elokuinen, kansainvälinen kulttuurifestivaali tunnetaan Suomessakin, samoin sen suurempi Fringe.

Jos haluat nauttia hyvistä museoista, Edinburgh on oikea paikka. Museot osallistavat ihailtavalla tavalla myös lapsi- ja koululaiskävijät.

Edinburgh – ostokset

Edinburgh © Tuulia KolehmainenPääkatu High Streetiä vanhassa kaupungissa. © Tuulia Kolehmainen

Uuden kaupungin vilkasta pääväylää Princes Streetiä reunustavat toisella laitaa tavaratalot ja ketjujen liikkeet, toisella puistot. Vanhan kaupungin pääkadun Royal Milen (High Streetin ja Canongaten)  sivustat pursuavat skottiruutuja ja kashmiria.

Rose Street ja kallis George Street ovat uudella puolella suosittuja kauppakatuja. Putiikkeja löytyy vanhasta kaupungista, West Endistä, uudelta puolen Thistle Streetiltä ja monilta muilta pääväylien poikki- ja sivukaduilta.

Edinburgh – ulkoilu

Arthur’s Seat, Edinburgh © Tuulia KolehmainenEdinburghin korkein kukkula avarine näkymineen. © Tuulia Kolehmainen

Edinburghissa luonto tulee lähelle. Kaupungin seitsemästä kukkulasta kolme näkee monesti päivässä alkaen linnan mäestä. Calton Hill on kukkula, jonka tunnistaa useista klassismista muistuttavista rakennelmista ja muistomerkeistä.

Etelämpänä on 46-metrinen pystysuora rinne Salisbury Crags. Teräväkärkisempi Arthur´s Seat eli Artturin istuin on Edinburghin korkein kukkula. Näiden vulkaaninen alkuperä inspiroi geologeja jo satoja vuosia sitten.

Edinburgh – perheloma

Edinburgh on hyvä kohde myös perhelomalle, sillä nähtävyyksien tutkimista ja muuta tekemistä voi rytmittää omaan tahtiin sopivaksi. Kyydissä pysyvät myös isovanhemmat. Ja jos väsyttää, bussi tai taksi vie edullisesti kämpille lepäämään ja uutta vauhtia hakemaan.

© Eeva Simola

Eeva Simola

Olen vuosia Skotlannissa asunut tietokirjailija ja toimittaja. Skotlannissa olen kuin kotonani ja hymyilen. Olen käynyt siellä yli 60 kertaa.

Kommentit (2):

Kati 25.04.2017 20:24

Edinburgh – nähtävyydet -osio on ilmeisesti jäänyt tai leikkautunut kesken? :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Eeva Simola 05.05.2017 22:24

Hei Kati, kiitos ystävällisestä huomiostasi. Korjaan vahingon. Sorry vastauksen viipyminen, olin Skotlannissa läppärittä. Sivusto on kehittämisen kohteena ja laajenemassa. Iloisia terveisiä!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Suvi Hiljama 21.01.2015 19:58

Kuulostaa mielenkiintoiselta!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *