Edinburgh

Säkkipillit, skottiruudut ja viski kuvaavat Edinburghia ja nyky-Skotlantia yhtä paljon tai vähän kuin sauna ja Sibelius piirtävät nyky-Suomea. Skotlannissa odottaa moderni yhteiskunta historiallisessa ympäristössä.

Skotlannissa paistaa, pilveilee, tuulee, eikä sada aina. Täytyy olla aika mähnä, jotta kokisi kaikki vuodenajat lyhyen ajan sisällä, vaikka niin pelotellaan.

Skotlanti on lähialuettamme, siksi puheita matkailijan ”etäisestä haaveesta” on vähän vaikea ymmärtää. Viikingitkin tajusivat Skotlannin ja Skandinavian läheisyyden. Skotlannin ympäri kiersivät ahvenanmaalaiset purjerahtilaivat kuten Herzogin Cecilie ja Glasgow’ssa Skotlannissa rakennettu Pommern vielä 1900-luvun alkupuolella.

Edinburghissa riittää koettavaa ja kansainvälisiä festivaalejakin ympäri vuoden. Kesäisin siellä järjestetään maailman suurimmat kansainväliset kulttuurifestivaalit ja vielä suuremmat Fringe-festivaalit.

Suomea käytetään esimerkkinä Nordic Horizons -foorumin seminaareissa. Kohta Skotlannissa jaetaan äitiyspakkauksia Suomen malliin.

Kuuntele Tripsterin Skotlanti-podcast

EDINBURGH – PÄÄKAUPUNKI

Skotlannin pääkaupunki Edinburgh on asukasmäärältään liki Helsingin kokoinen. Sen siluetista nousevat esiin keskiaikainen linna ja monet sirot tornit, korkeat mäet, suurimmat talot ja sillat. Ja paljon suuria puita.

Monipuolinen ja moni-ilmeinen kaupunki vetoaa kaikkiin. Tarjonta on huima, etsitpä sitten fiilistelyä, luontoa, kulttuuria, makuja tai kauppoja. Olitpa liikkeellä yksin, kaksin, joukolla, perheen kanssa tai 3G-matkalla eli liikkeellä kolmen sukupolven voimin.

Edinburghin botaaninen © Tuulia Kolehmainen
Edinburghin botaaninen © Tuulia Kolehmainen

Vehreä ja luonnokas kaupunki on lähellä, sinne on vain noin  1700 kilometriä. Sen arjen ja ehtymättömien nähtävyyksien keskelle voi lennähtää Helsingistä suoraan 2,5 tunnissa.
Pääkaupungissa lyövät kättä kulttuurisesti ja poliittisesti vilkas nykypäivä EU-myönteisyyden ja itsenäistymisen puolesta ja vastaan vellovan keskustelun sävyttämänä. Edinburghissa katsoo sammunutta tulivuorta samalla kun sen päällä seisovaa 1000-luvulla rakennettua linnaa. Kansallismuseossa näkee  uusimpia tieteen ja tekniikan saavutuksia ja muinaisen hirmuliskon. Eri puolilla kaupunkia kuuluu monia kieliä, musiikkia, tarinoita. Virtaavat vesi ja viski.

Joulu-, kesä- ja elokuu ovat valon kannalta erikoista aikaa. Joulukuun alussa syttyvät valot saavat keskustan ja sen maamerkit sädehtimään kiehtovasti pimeässä illassa. Kadut vilisevät väkeä, luistinradalta kuuluu huudahduksia.

Kesäkuussa luonnonvalo on täällä enimmillään. Elokuussa taas valossa tapahtuu Caltonin kukkulalla. Edinburghissa jokainen aamu, ilta ja valonväikähdys on tapahtuma sinänsä, Kuten koko Skotlannissa.

Edinburgh – usein kysyttyä

Kaupunkilomalle voi mennä milloin vain. Keväällä on ehkä aurinkoisinta. Ehkä.

Edinburgh – nähtävyydet

Edinburgh © Tuulia Kolehmainen
Edinburgh © Tuulia Kolehmainen

Ykkösnähtävyyden äkkää heti: kaupunki sinänsä. Sekä vanha kaupunki että uusi kaupunki ovat Unescon maailman kulttuuriperintökohteita. Ennen yksittäisiin nähtävyyksiin tutustumista kannattaa kuljeskella kaduilla eri kaupunginosissa tunnelmaa aistien, kävellä Leith-joen rantaa halki kaupungin, tai tehdä vaikka kiertoajelu bussilla.

Hyvän käsityksen kaupungista ympäristöineen saa muistomerkkien sävyttämältä Calton Hillin kukkulalta, keskiaikaisen linnan mäeltä, Princes Streetin puiston laidalta löytyvän Walter Scottin muistomerkin huipulta tai uuden parlamenttitalon lähellä olevalta kukkulalta, Arthur’s Seatilta.

Edinburghissa on kaksi linnaa, keskiaikainen linna ja kuninkaallinen palatsi Holyrood. Jälkimmäisestä kuninkaallisen perheen jäsenet käyttävät yhä. Tällöin se on yleisöltä suljettu. Holyroodissa on myös laaja puisto.

Kaupungissa on myös paljon kaikille mielenkiintoisia museoita ja gallerioita.

Edinburgh – hotellit ja b&bt

Hotelli Glasshouse Edinburgh
Hotelli Glasshouse

Kaupungissa, jossa käy miljoonia matkailijoita vuodessa, on myös majapaikkoja sitä myöten. Edullisimmat hostellisängyt saa alle 20 punnalla. Kalleimmat dekadenssisviitit maksavat tuhansia. Aamiaismajoitusta löytyy ydinkeskustastakin. Suurimmat hotellit ovat pääkatujen varsilla tai tuntumassa. Jos hotelli on ydinkeskustassa ja edullinen, ahtaan paikan kammoisen ainakin kannattaa tarkistaa, onko huoneessa ikkuna.

Edinburgh – kahvilat

Kaupungissa on nykyään niin valtavasti kahviloita, että ei voi kuin ihmetellä, miten ne kaikki pysyvät pystyssä. Toimiston pito kahvilassa on yleistä kuten meilläkin. Erikoiskahvit löytyvät listalta, mutta suodatinkahvia on vaikea saada. Jos americanonsa  haluaa vahvana, pitää varmuuden vuoksi pyytää toinen tai jopa kolmas shotti espressoa.

Edinburgh – pubit ja ravintolat

Edinburgh © Tuulia Kolehmainen
Edinburgh © Tuulia Kolehmainen

Tunnelmallisimmat pubit ovat turistien suosiman alueen ulkokehällä. Lähiruoka tuli ravintoloihin ja toreille muutama vuosi sitten. Herkuttelu halutaan taata esimerkiksi niin, että jotkut ravintolat käyttävät oman puutarhansa tai yrttimaansa tuotteita, jotkut sopimusviljelijöiden. Uusinta uutta ovat esimerkiksi tyrni- ja katajanmarjojen käyttö.

Ensimmäinen kasvisravintola avattiiin jo 1960-luvulla. Vegaanituotteita ja -ravintolakin on jo tarjolla. Gluteiinittomuus ja pähkinät osataan merkata. Osaava ruokapaikka tuntee ja huomioi laktoosi-intoleranssin erikseen.

Edinburgh – kaupunginosat

Omaleimaisia kaupunginosia löytyy useita, esimerkiksi viihtyisä ja trendikäs Stockbridge, rannikkokaupunginosa Portobello ja satamakaupunginosa Leith. Vanha ja uusi puoli, Old Town ja  New Town, kuten niitä kutsutaan, tulevat lyhyelläkin vierailulla tutuiksi. Ne ovat muuten Unescon maailmanperintökohteita molemmat!

Edinburgh – kulttuuri ja museot

Edinburghin kulttuuri tulvii kaduille. Museoiden perusnäyttelyt ovat ilmaisia, kiitos skottiparlamentin päätöksen. Kaupungissa vietetään ainakin 11:tä festivaalia vuosittain. Elokuinen, maailman suurin kulttuurifestivaali tunnetaan Suomessakin, samoin Fringe.

Jos haluaa nauttia hyvistä museoista, Edinburgh on siihenkin oikea paikka. Museot osallistavat ihailtavalla tavalla myös lapsi- ja koululaiskävijät.

Edinburgh – ostokset

Edinburgh © Tuulia Kolehmainen
Edinburgh © Tuulia Kolehmainen

Uuden kaupungin pääostoskatua Princes Streetiä reunustavat tavaratalot ja ketjujen liikkeet. Vanhan kaupungin pääkadun Royal Milen (High Streetin ja Canongaten)  laidat pursuavat skottiruutuja ja kashmiria.

Rose Street ja George Street ovat uudella puolella vähän hiljaisempia kauppakatuja. Putiikkeja löytyy vanhasta kaupungista, West Endistä, Thistle Streetiltä ja monilta muilta pääväylien poikki- ja sivukaduilta.

Edinburgh – ulkoilu

Arthur’s Seat, Edinburgh © Tuulia Kolehmainen
Arthur’s Seat, Edinburgh © Tuulia Kolehmainen

Luonto on lähellä. Kaupungin seitsemästä kukkulasta kolme näkee monesti päivässä alkaen linnan mäestä. Calton Hill on korkea kukkula, jonka tunnistaa useista klassismista muistuttavista rakennelmista ja muistomerkeistä. Etelämpänä ovat Salsbury Crags ja taaempana teräväkärkisempi Arthur´s Seat eli Artturin istuin.

Edinburgh – perheloma

Edinburgh on hyvä kohde myös perhelomalle, sillä nähtävyyksien tutkimista ja muuta tekemistä voi rytmittää omaan tahtiin sopivaksi. Kyydissä pysyvät myös isovanhemmat. Ja jos väsyttää, bussi tai taksi vie edullisesti kämpille lepäämään.

© Eeva Simola

Eeva Simola

Olen toimittaja ja tietokirjailija. Olen asunut Skotlannissa useita vuosia ja käynyt siellä yli 50 kertaa. Koen sen toiseksi kodikseni.

Kommentit (2):

Kati 25.04.2017 20:24

Edinburgh – nähtävyydet -osio on ilmeisesti jäänyt tai leikkautunut kesken? :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Eeva Simola 05.05.2017 22:24

Hei Kati, kiitos ystävällisestä huomiostasi. Korjaan vahingon. Sorry vastauksen viipyminen, olin Skotlannissa läppärittä. Sivusto on kehittämisen kohteena ja laajenemassa. Iloisia terveisiä!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Suvi Hiljama 21.01.2015 19:58

Kuulostaa mielenkiintoiselta!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *