Aktiiviloma Edinburghissa

Edinburghissa liikunnan harrastaja voi jatkaa omaa lajiaan uudessa ympäristössä. Vaihtoehtoja löytyy kymmeniä eri lajeja kävelystä ja kiipeilystä melontaan ja uintiin. Tai ehkäpä liikuntaelämys tutustuttaakin uuteen lajiin, jonka suot ja tuot sieltä itsellesi matkamuistona?

Askellus

Kaipaavatko pohjelihaksesi verryttelyä? Nouse vanhaan kaupunkiin sinne johtavia lukuisia kujia pitkin esimerkiksi Grassmarketin suunnalta Victoria Terracen kautta. Tai lähesty Calton Hilliä lukuisine lähes kaikkialle kaupunkiin näkyvine monumentteineen rappujen kautta, eli Princes Streetin itäpäästä.

Kiipeily

Satamakaupunginosa Leithistä löytyy seinäkiipeilyseinä sisähallista. Bussi vie viereen.
Uudenlaista kiipeilyä tarjotaan 3G-lajina 4-84 -vuotiaille Clip’n Climb -tyyliin Rathossa. Tässä kukin saa turvaliivit ja -valjaat ja voi vailla alas putoamisen pelkoa valjaisiin kiinnitettynä kokeilla erilaisia ratoja.
Tilaa löytyy 20 kiipeilijälle kerralla. Kerta on tunnin pituinen. Varauksia voi tehdä netissä.

Käyskentely ja kävely

Käyskentelen ilokseni milloin Greyfriarsin keskiaikaisen kirkon hautausmaalla, milloin mitäkin katuja Edinburghissa. Kävellä voi kaikkialla.
Vehreät puistot Meadows ja Bruntsfield Links ovat kaikkien olohuoneita, joiden käytävillä riittää tilaa ja hei – ruoholla saa kävellä, istua, loikoa ja pelata!
Kaunista on myös kävellä uuden kaupungin yrjöjenaikaisia lehteväpuistoisia katuja illan tullen…
Ainoat rajoitukset ovat vanhankaupungin liikenne ja sesonkiaikaan väentungos Royal Milella. Ja normaali varovaisuus illan pimetessä.

Melonta

Lähde Tollcrossin läheltä vuokratulla kajakilla tai soutuveneellä kanavaa pitkin länteen. Ryhmässä tai omassa ryhmässä. Muista, että on jaksettava myös paluumatka.

Patikointi

Nouse Edinburghin näkymiä hallitsevalle Arthur’s Seatille, joka sijaitsee Holyroodin alueella. Tutustu vähemmän tunnettuihin Salsbury Cragseihin tai joihinkin muihin kaupungin seitsemästä kukkulasta. Tai pysy tasamaalla, ja pistä jalkaa toisen eteen Leithjoen rantaa seuraten. Pidemmälle mieliessäsi lähdekin Tollcrossista kanavanvartta länteen, kohti Linlithgow’ta. Varo ohi kiitäviä pyöräilijöitä.

Penkkiurheilu

Hanki lippu futismatsiin. Kuuluja paikallisjoukkueita on kaksi, Hearts ja Hibs. Tai poraudu kriketin syövereihin.

Pyöräily

Pyöräilystä on tullut suosittua ihan Edinburghin keskustassakin. Jos ajatus vasemmanpuoleisesta ja kapeista vilkasliikenteisistä kaduista hirvittää, voi myös lähteä ohjatulle pyöräretkelle. Järjestäjiä ovat esimerkiksi www.cycling-edinburgh.org.uk tai www.tartanbiketours.com tai www.edinburghbiketours.co.uk.
Melkein huomaamattomia ovat vanhojen rautateiden pohjille tehdyt reitit, joista löytyy lisätietoa Guardian-lehden artikkelista Edinburgh’s hidden cycle paths ja interaktiiviselta saitilta www.innertubemap.com. Reittejä kunnostetaan vapaaehtoisvoimin, ja uusia yhteysvälejä ilmestyy yhä lisää.
Pyörävuokraamoita on eri puolilla kaupunkia. Netistä löytyy pyöräilykarttoja useista lähteistä esimerkiksi täältä. Tältä sivulta voi myös ladata pyöräilykartta-appsin matkapuhelimeen tai navigaattoriin.
Vuokrapyörällä voi sotkea kanavan laitaa vaikka Glasgow’hun saakka. Jos matka alkaa yhtäkkiä väsyttää, voi jo Linlithgow’sta palata pyörineen junalla.

Tanssi

Toteuta liikunnan ja itseilmaisun tarvettasi diskossa tai yökerhossa. Tai etsiydy opettelemaan skottilaisten kansantanssien askelia.

Uinti

Edinburghissa on useita uintikeskuksia ja uimahalleja. Kaupungin pitkä hiekkaranta löytyy Pohjanmeren rannalta Portobellon kaupunginosasta. Sinne pääsee pääkadulta Princes Streetiltä kätsästi bussilla.

Muita mahdollisia pääkaupunkilajeja ovat esimerkiksi golf, jooga, purjehdus, ratsastus, samoilu, soutu, taiji ja tennis.

Ja kaikki tämä ja paljon muuta odottaa vain alle kolmen tunnin suoran lennon päässä.

Eeva Simola

Olen vuosia Skotlannissa asunut tietokirjailija ja toimittaja. Skotlannissa olen kuin kotonani ja hymyilen. Olen käynyt siellä yli 60 kertaa.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *