Ranska

Ranska on muutakin kuin baskereita, patonkia ja punaviiniä. Ranskalaiset itse kutsuvat kotimaataan nimellä l’Hexagone, kuusikulmio. Kun heksagonia ajaa halki junalla, autolla tai miksei vaikka pyörällä, diversiteetin havaitsee heti. Maisemat vaihtuvat koko ajan ja Ranskan sopukoissa piilee harvinaisen rikas sekoitus erilaisia maisemia, ilmastoja ja kulttuureita.

Pääkaupunki Pariisi on Ranskan ehdoton hallinnon ja kulttuurin keskus. Se on myös muodin jättinähtävyyksien ja kulttuurin mekka. Siellä voi maistella jokaisen alueen kulinaristisia erikoisuuksia, mutta eri alueiden paikallistunnelmaan päästäkseen on matkustettava. Mentävä Alppien talvimaisemaan, Rivieran rantojen lumoavaan valoon, Provencen laventelipelloille, Marseillen hälyyn, Pyreneiden pyhiinvaellusreiteille, Biarritzin surffirannoille, Bretagnen villeille kukkuloille, Saint-Malon linnoituskaupungin uumeniin, Champagnen samppanjamaille, Loiren laakson linnoihin, Bordeaux’n viinitiloille… listaa voisi jatkaa ties kuinka pitkään.

Ilmasto

Ranska on merellisten vaikutteiden ja mannerilmaston risteyksessä. Pohjoisessa sataa melko usein ja maalaismaisema on kuin flaamilaisesta maalauksesta. Idässä Saksan rajalla talvet voivat olla purevan kylmiä. Rivieran rannoilla ja Nizzassa ilmasto on leuto talvellakin, vaikka ihan bikinikelejä ei voi varmuudella luvata. Marseillessa paistaa tavallisesti aurinko, mutta kylmä mistraalituuli saattaa viluttaa.

Bretagnessa sää on vaihteleva äkillisine sadekuuroineen – Bretagnen villit kalliot kurottelevat kauas Atlantin valtamerelle ja uhmavat myrskyjä. Bretagnen alapuolella nautitaan leudommasta ilmastosta ja Biarritzin rannat ovat surffaajien suosiossa talvellakin. Ranskan Baskimaa rajoittuu etelässä Espanjaan, idässä Pyreneiden vuoristoon ja Etelässä Biarritz-Bayonne-Angletin kaupunkialueeseen. Niiden väliin mahtuu niin merimaisemaa kuin vehreää laidunmaatakin. Espanjasta tuleva föhn-tuuli lämpenee Pyreneet ylittäessään ja luo Ranskan puolelle leudon mikroilmaston.

Gastronomia

Jokainen alue pitää ylpeästi kiinni omista ruoka- ja kulttuuriperinteistään, mikä tekee Ranskasta vaihtelevan matkakohteen. Oliiviöljyä säästelemättömään ja kalaa suosivaan välimerelliseen keittiöön tutustutaan tietenkin etelässä, Provencessa, Nizzassa ja Rivieran rannoilla. Samalla voi käydä hienostelemassa Monacon pikkuvaltiossa ja livahtaa vaikka päiväksi Italiaan jäätelölle. Marseillen ympäristössä ei voi välttää anisjuoma pastista, bouillabaisse-kalasoppaa ja aïolia eli valkosipulimajoneesiin perustuvaa kasvisdippiä.

Pyreneiden vuoristolta alkavalla Lounais-Ranskan alueella syödään tuhtia maalaisruokaa, jonka alkuperä on vuoristoisten ja suhteellisen harvaanasuttujen sisämaiden koskematon luonto. Kivenheitto länteen, ja tullaan Baskimaahan, herkuttelijan paratiisiin. Sen tunnetuimpiin tuotteisiin kuuluvat Espeletten pippuri, Bayonnen kinkku, maalaisjuustot ja tietenkin kaikki meren hedelmät.

Joka alueella on omat viininsä, mutta ehkä kuuluisin viininviljelylue löytyy Bordeaux’sta. Bretagnen alue on tunnettu makeista ja suolaisista letuistaan, jotka huuhdotaan alas siiderillä. Sieltä alkaa myös moules + frites – eli simpukka-ranskikset-alue, joka jatkuu pitkälle Normandiaan. Idässä, elsassilaisessa ruokapöydässä hapankaali ja olut kielivät siitä, että ollaan germaanisen ja latinokulttuurin risteyksessä.

Yöelämä

Vaikka pahat kielet laulavat, että Pariisin yöelämä jää Lontoon ja Berliinin varjoon, Pariisin baarikaduilta löytyy aina menoa. Tosin baarien sulkeutuessa kello kahdelta pitää ehkä käyttää tiedustelutaitojaan löytääkseen jatko- tai tanssipaikan. Tämä pätee kaikkiin isoihin kaupunkeihin Ranskassa. Varsinkin Bretagnelaiset ovat tunnettuja railakkaasta baarikulttuuristaan ja hyvästä viinapäästään. Biarritzissa juhlat ovat aristokraattisempia. Nizzan ja Marseillen rannoilta voi löytää iltaisin spontaaneita rantajuhlia.

Rantakohteet

Talvella Ranskaan ei kannata lähteä puhtaasti rantalomalle, sillä sää voi olla liian viileä rannoilla löhöilyyn. Mutta keväästä loppusyksyyn on hyvä haarukka vallata rantakohteet. Ranskan tunnetuin ranta on Riviera eli Côte d’Azur, johon luetaan Nizzan lisäksi muun muassa luksusjahteja täynnä oleva Saint Tropez. Rivieran rantojen kaunista valoa ovat metsästäneet lukuisat taidemaalaritkin. Marseille ympäristöineen on oiva rantakohde seikkailunhenkisille – se tarjoaa samalla autenttista ja monikulttuurista kaupunkielämää. Biarritz sopii kasinovieraille, surffaajille ja hemmottelua ja herkuttelua kaipaaville ympäri vuoden, rantaelämää etsiville se sopii kevään ja loppusyksyn välillä. Bretagne on rantalomakohteena epävarma vaihtelevien säittensä takia, mutta siellä on ehdottamasti Ranskan villeimmät, pitkät hiekkarannat, joiden ympäristössä voi patikoida pikkusateessakin.

Vielä kauemmas?

Ranskaan kuuluu myös lukuisia merentakaisia alueita joista matkailijoiden suosiossa ovat erityisesti Réunion-saaret, Antillit, La Martinique, Ranskan Polynesia (Tahiti) ja Guadeloupe. Niissäkin voi harjoittaa ranskan kielen taitoaan!

© Anuliina Savolainen

Anuliina Savolainen

Pariisissa yli 9 vuotta asunut toimittaja, valokuvaaja ja suuri ajattelija. www.anuliina.com

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *