Helsinki

Pääkuva: Jussi Hellsten / Helsinki Marketing

Hellsinki, Hell’s City, Rock City, Itämeren tytär, Hesa, Stadi. Söpöläinen kylä kuulaassa Pohjolassa. Mukulakiveä ja merenrantadrinkkejä, jugendtaloja ja Punavuoren puudelimummoja. Työmaata ja lasipintaa, skandikahvilaketjuja, kivijalkanostalgiaa, haitaristien slaavimelankoliaa. Musaklubeilla säpinää, vegaaniyllätyksiä, pienestä puskevia yrittäjiä. Luovaa designia, muumikuppiloita ja Kaurismäen unohtunutta pubitunnelmaa.

Matkailijalle Helsinki on kotoisa pikkukaupunki, joka on helppo koluta muutaman päivän kyläilyllä. Kaupungissa asujalle tutuilla kulmilla on viime aikoina tapahtunut paljon uutta. Helsinki on lopullisesti herännyt itäisen etäisestä unestaan ja on nykyään vireä ja valmis seikkailuun.

Me Tripsterissä tahdomme tarjota Helsingistä uudenlaisia, poikkeavia näkökulmia. Emme listaa jokaista itsestään selvää klassikkokahvilaa ja museota, vaan kurkistamme sisäpihoille, pieniin puoteihin, uusiin kuppiloihin ja kuhiseviin gallerioihin. Helsinki-Tripsterit kertovat omista lempikohteistaan, joihin on hyvä syy palata aina uudelleen.

Suomen pääkaupunki tunnetaan vehreydestä ja aktiivisesta kulttuurielämästä. Arkkitehtuurissa päätyylisuunnat ovat kuvaukselliset uusklassismi, jugend ja funktionalismi. Kaupunkimme on kallis, mutta moni paras asia on ilmainen: kaupunkitapahtumat, useat nähtävyydet, katutaide, ikkunashoppailu, torikävely, meren tuoksu ja lenkki Töölönlahdella.

Ulkopaikkakuntalaiset kokevat Helsingin olevan täynnä kiireistä tohinaa. Maailman metropoleista saapuvat taas ihmettelevät ihanaa hiljaisuutta ja rauhaa.

Mä öisin näitä kortteleita mittailen / tai Kaivarissa aamunkoittoon sittailen / en aina yöksi himaan ehdi tullakaan / sua rakastan, mut silti pyydän vaan: kai rakastua saan vielä stadiin nukkuvaan?”

– Hector, 1992

Lataa Helsinki-reissulle mukaan ilmainen sovellus DayTripster Helsinki! Löydät helposti kaikki suosikkimme kartalta ja saat valmiita kierrosehdotuksia, joista esimerkkejä alla olevissa luvuissa!

iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Liikkuminen Helsingissä

Helsingin pääkulkuneuvot ovat raitiovaunu, metro ja bussi sekä tietysti lautat ja vesibussit saariin. Metroa tosin ulkomaalaiset kummastelevat: missä loput metrokartasta? Julkinen liikenne on kattava, mutta pienen kaupungin keskustassa on nopeaa liikkua myös kävellen. Kaupungin pohjapiirros ei ole hankala. Lähijuna kuljettaa nopeasti myös kauemmas.

  • Etsi aikataulusi: HSL reittiopas
  • DayTripster tarjoaa myös reittiohjeet karttakohteille – superkätevää!

Kesäkaudella voit ottaa alle maksullisen keltaisen kaupunkipyörän. Helsingissä on jo paljon pyöräteitä, joista paras esimerkki on Baana, Ruoholahdesta starttaava viihtyisä pyörä- ja kävelytie. Myös moni hotelli vuokraa pyöriä.

Helsingin parhaat hotellit

GLO Hotel Art
© GLO Hotel Art

Helsingissä on runsaasti tyylikkäitä boutiquehotelleja, kliinisiä mutta luotettavia hotelliketjuja, näppäriä hostelleja ja tietenkin julkkisten ja häämatkalaisten suosima Hotelli Kämp. Voit myös yöpyä paikallisten asunnoissa vaikkapa sohvasurffauspalvelujen kautta. Moneen eurooppalaiseen suurkaupunkiin verrattuna hotellissa yöpyminen tuntuu täällä edulliselta.

Helsingin ravintolat ja kahvilat

Hernesaaren Birgitta © Tuulia Kolehmainen / tripsteri.fi

Nykyään kaupungissa on valtavasti erilaisia ja eri hintaisia ravintoloita, joissa voi syödä esimerkiksi suomalaista, vietnamilaista, saksalaista tai georgialaista ruokaa. Hiljalleen myös afrikkalaiset ja arabialaiset ravintolat ovat ilmestyneet katukuvaan. Kasvissyöjille ja vegaaneille sopivia ravintoloita ja kahviloita on yhä enemmän. Katuruoka kiinnostaa.

Viehättäviä ja rentoja kahviloita on runsaasti, ja uusia perustetaan koko ajan lisää. Helsingin aiemmin vaatimaton kahvilaskene puhkesi kukkaansa 2000-luvun alussa. Kesäisin terassit aukeavat kaduille ja Helsinki elävöityy sorisevaksi – ja toisinaan öriseväksi – kesäkaupungiksi. Raakakakkuja, gluteenittomia leivonnaisia ja vegaanijäätelöä saa jo monesta kahvilasta.

DayTripsterin ajankohtaista kierrostarjontaa:

Vastuullinen herkuttelukierros – Tutustu paikallisiin herkkuihin

Maistele Suomi-makuja – Parhaat suomalaisen ruuan ravintolat

Vegaaninen Helsinki – Vegaanisia herkkuja Helsingissä

Kahvilahelmet Helsingissä – Kodikas kahvilakierros

Helsingin kaupunginosat

Huvilakatu on monen mielestä Helsingin kaunein katu © Tuulia Kolehmainen / tripsteri.fi
Huvilakatu on monen mielestä Helsingin kaunein katu © Tuulia Kolehmainen / tripsteri.fi

Helsingissä on helppo liikkua. Matkailijan kannalta keskeisimmät kaupunginosat ovat keskustaan kuuluvat Kamppi, Punavuori, Ullanlinna, Eira, Töölö, Kruununhaka, Katajanokka ja Kaisaniemi sekä itäisemmät Hakaniemi, Kallio ja Vallila eksoottisine puutalokortteleineen. Viime vuosina Hernesaaren alue Eiran kupeessa on ollut kuhiseva uutuuskohde.

Lisää merellisyyttä löytyy Ruoholahdesta, Lauttasaaresta, Munkkiniemestä ja tuoreimmasta kaupunginosasta Jätkäsaaresta. Kauempana idässä, kuten Vuosaaressa, on upeita luontokohteita ja uimarantoja. Helsingin saaristo tarjoaa runsaasti maisemarikkaita päiväretkiä.

Kuten monessa muussakin kaupungissa, lännessä ja etelässä on kalliimpaa, kauniimpaa ja historiallisempaa, idässä taas eläväisempää, etnisempää, persoonallisempaa ja halvempaa.

Helsingin nähtävyydet

Oodi © Tuulia Kolehmainen
Oodi © Tuulia Kolehmainen

Pääkaupunkiseudun kuvatuin rakennus on lumivalkoinen Tuomiokirkko. Senaatintorin seutu on sekä traditionaalisen Helsingin ydin että uutta luova hengailumiljöö. Perinteisten käsityöläispuotien lomassa on Torikortteleiden inspiroivia sisäpihoja, designliikkeitä, kivoja kahviloita ja uudistettu Helsingin Kaupunginmuseo Lasten kaupunkeineen.

Lataa nähtävyyskävelylle mukaan DayTripster App Helsinki ja laita luurit korville! Näiden audiokierrosten jälkeen tunnet Helsinkiä jo todella hyvin!

Historiallinen Helsinki – AUDIO: Perusnähtävyyksiä poikkeavin tarinoin!

Muumien ja Tove Janssonin Helsinki – AUDIO: Tarinakierros Muumi-taiteilijan elämästä Helsingissä

Yllättävä designkierros Helsingissä – AUDIO: Designlöydöt ja kaupungin uniikit yksityiskohdat

Jos stadilaiselta kysyy suosikkinähtävyyksiä, valikoituu lista usein hauskan tekemisen kautta: Linnanmäki, Uimastadion, Hietsun uimaranta, Korkeasaari, saaret Lonna, Vallisaari, Suomenlinna ja Pihlajasaari, Allas Sea Pool, Löyly, Mattolaituri, Kaivopuisto, Teurastamo, Hernesaaren ranta, Konepajan Bruno, unohtamatta Kallion katu-uskottavia baareja…

Helsingin ostokset

Salakauppa © Tuulia Kolehmainen
Salakauppa © Tuulia Kolehmainen

Helsingissä on useita ostoskeskuksia ja tyylikkäitä kivijalkapuoteja. Suomen pääkaupunki on kuulu designistaan. Design District Helsinki on luovien tekijöiden keskittymä, joka käsittää 25 katua ja lähes 200 toimijaa (koruntekijöitä, design- ja antiikkiliikkeitä, gallerioita ja museoita).

Budjettimatkailijalle on kirpputoreja ja ympäristötietoiselle ekokauppoja. Tuliaisostoksia voi tehdä myös tunnelmallisilla Hakaniemen ja Hietalahden toreilla ja Kauppatorilla sekä kolmessa kauppahallissa.

Kurkkaa DayTripsterin ostosvinkit:

Vastuullinen herkuttelukierros – Tutustu paikallisiin herkkuihin

Second Hand -kierros keskustassa – kirpputoreja, vintagekauppoja ja käytettyä tavaraa

Helsingin kulttuurimenot

Kaupungissa tapahtuu paljon joka päivä. Suurta ja pientä teatteria, katutaidetta, ravintola- ja siivouspäiviä, katukirppiksiä, leffafestivaaleja, keikkoja ja maailmanluokan festareita, juhlapyhähumua, kaupunkiaktiivien tempauksia, uuden keskustakirjaston rakentamista ja museoavajaisia.

Helsingin yöelämä

Milli Miglian terassilla © Tuulia Kolehmainen
Milli Miglian terassilla © Tuulia Kolehmainen / tripsteri.fi

Helsinki seuraa nopeasti ajan trendejä, olipa kyse uuden aallon cocktail– ja alkuviinibaareista tai artesaanioluita tarjoavista pienpanimobaareista. Ahkeralle klubbailijalle kaupunki ei ehkä ole ykköskohde, kun taas mukavia paikkoja illanistumiseen ystävien kanssa riittää.

Suuri olutkierros – Kaupungin parhaat olutbaarit ja pienpanimot

Helsinki on kunnostautunut myös salakapakkasaralla. Autenttisuus on Helsingin baariskenen juttu, ja baareissa kuulee syntyjä syviä. Tuntemattomienkin kanssa on normaalia ryhtyä juttusille, ja uusia tuttavuuksia on paljon helpompi solmia kuin monessa muussa eurooppalaisessa pääkaupungissa.

Hevibaarien kultakausi on ohi, eikä garagerock enää raikaa, mutta keikkaklubeja on paljon ja elävän musiikin kulutus on aktiivista. Gaybaareja, lattariklubeja ja indieiltoja on joka makuun, ja karaokea pääsee laulamaan ympäri kaupunkia. Kaupungin legendaarisin livemusiikkiklubi on Tavastia.

Helsinki lasten kanssa

Suomenlinna © Tuulia Kolehmainen / tripsteri.fi
Suomenlinna © Tuulia Kolehmainen / tripsteri.fi

Ydinkeskusta kaipaa lisää leikkipuistoja, mutta onneksi pikkuväen kanssa on hauska istua ratikkaan ja kurvata kulman taa: Töölössä, Punavuoressa, Ullanlinnassa ja Kalliossa leikkipuistoja riittää. Joukkoliikenne on maksutonta vanhemmalle, jolla on mukana vaunuissa tai rattaissa istuva alle 7-vuotias lapsi.

Lapsille on paljon kivoja sisäleikkikohteita ja tapahtumia, joissa koko perhe viihtyy. Hoitohuoneita on ostoskeskuksissa, kuten Kampin ostoskeskuksessa ja Forumissa sekä Stockmannin leluosaston yhteydessä. Moni kahvila ja ravintola on lapsiystävällinen. Leikkipaikkojen niukkuus ravintoloissa tosin osoittaa, että koko perheen yhteinen kaupunkikulttuuri vielä odottaa kehittymisen askelia.

Tilanne Suomessa on kuitenkin muuttumassa hiljalleen avoimemmaksi, joten ota rohkeasti jälkikasvu mukaan menoihin!

Lataa ilmainen DayTripster -sovellus

iOS-latausnappi
Android-latausnappi

© Siru Valleala
© Paula Kultanen Ribas
© Elisa Helenius
© Eira Heinämies

Siru Valleala

Tripsterin päätoimittajan fyysinen koti on Espoossa, henkinen Tokiossa ja tuleva Tallinnassa. Juuret ovat Jyväskylässä, mökki Saimaalla ja suku Kouvolasta. Nuoruus kului Prahassa ja maailmanympärysmatkoilla.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *