Helsingin kaupunginosat

Helsinki on kätevä pikkukaupunki, jossa etäisyydet ovat hyvin hallittavissa, kutakin kaupunginosaa leimaa jokin persoonallinen piirre ja kaikkialle pääsee vaivattomasti kävellen tai julkisilla liikennevälineillä. Suurin osa perushotelleista sijaitsee Kluuvin ja Kampin alueella, ja persoonallisemmat majapaikatkin ovat aivan nurkan takana. Helsingin kaupunginosat on helppo hahmottaa.

Kluuvi ja Kamppi

Kluuvi on kalliihkoa ja ketjupainotteista, ostoskeskeistä ydinkeskustaa, jossa vaihdetaan kulkuneuvosta toiseen, käydään museoissa, puistoissa ja merkkiliikkeissä. Kamppi on uudempi ydinkeskustan osa, jonka sydän on monipuolinen Kampin Kauppakeskus. Kilpailijana on vanhempi ostoskeskus Forum. Kampissa reissaaja käy syömässä hyvää ruokaa, Tennispalatsin HAM-museossa ja pikkupuoteja ja baareja kuhisevilla pikkukaduilla. Kampin keskuksen alla on pitkän matkan bussiterminaali. Suurin osa ketjuhotelleista sijaitsee Kluuvin tai Kampin alueella.

Punavuori, Eira ja Ullanlinna

Punavuori, Eira ja Ullanlinna muodostavat arkkitehtonisesti mielenkiintoisen, kauniin alueen, jolla on runsaasti mielenkiintoisia gallerioita, erikoisliikkeitä, kahviloita ja kuppiloita. Keskustan alueella tämä seutu on boheemein ja vaihtoehtoisin, ja sama pätee hotelleihin.

Kaartinkaupunki, Katajanokka ja Kruununhaka

Kaivopuistoa hallitsevat vehreä piknikpuisto, kalliot ja merelliset maisemat, jotka Kaartinkaupungin kautta jatkuvat Katajanokalle ja Kruununhakaan. Katajanokalla sijaitsee yksi kiinnostavimmista hotelleista: vanhaan Skattan vankilaan perustettu Hotel Katajanokka. Kruununhaka eli Krunikka on arvokasta seutua, sillä hienojen asuinrakennusten lisäksi alueella sijaitsevat Tuomiokirkko, Presidentinlinna, Kansalliskirjasto, kaupungintalo, Suomen Pankki ja Senaatintori. Elävyyttä tuo vilkas Torikortteleiden alue. Kruununhaka oli aiemmin kaupungin keskustakuhinan ykköspaikka, mutta nykyään hyvin rauhallinen.

Töölö

Töölön perinteisillä, charmanteilla kaduilla käyskentelevät Töölönlahden kuntoilijat, oopperavieraat, Uimastadionin polskijat, torikahvien etsijät ja parin suuren hotellin vieraat. Töölön mutkaisille kaduille myöhäisjugendin, 1920-luvun klassismin ja alkavan funktionalismin katveeseen on viehättävää solahtaa eksymään. Lähellä on myös Hietaniemen uimaranta eli Hietaranta eli Hietsu ja Kulttuuritehdas Korjaamo. Keskustaan päin palatessa kannattaa kyläillä Lapinlahden vanhassa psykiatrisessa sairaalassa, joka on uudistettu kahvila-sauna-galleriakeitaaksi.

Salmisaari, Ruoholahti, Lauttasaari ja Jätkäsaari

Salmisaaressa aivan Ruoholahden tuntumassa voi vierailla tehdasromantiikkaa henkivällä kulttuurikeskus Kaapelitehtaalla, joka sisältää muun muassa museoita ja taidenäyttelyitä. Metrolla pääsee parissa minuutissa rauhalliseen ja vihreään Lauttasaareen tai raitiovaunulla viereiseen Jätkäsaareen, jossa sataman luona kohoaa lokakuussa 2016 avattu Clarion-hotelli näköalabaareineen.

Kallio ja Hakaniemi

Helsingin työväenluokan, etnisen kattauksen ja taiteellisen ilmapiirin helmi on Kallio, jonne on rautatieasemalta matkaa viisi metrominuuttia. Hakaniemen ja Sörnäisten metroasemilta voi seikkailla kohti baarien, vegeravintoloiden ja rehtien räkälöiden kujia. Kalliossa näkee elämän kaikki kasvot, mutta alue on reippaasti siistiytynyt niistä ajoista, kun Vaasankadulla päivystivät prostituoidut ja huumekauppa kävi joka nurkalla. Olut on yhä halvinta Helsinginkadulla, ja toinen, eläväisempi baarikeskittymä on Vaasankatu. Hakaniemen torilla ja kauppahallissa aika on kuin pysähtynyt 1950-luvulle.

Kalasatama

Kalasatamassa Kalliosta hivenen itään päin vanha Suvilahden voimalaitosalue sekä entinen teurastamo Teurastamo ovat muuttuneet Berliini-henkisiksi keskuksiksi. Näillä urbaanin viehättävillä alueilla järjestetään festivaaleja ja perustetaan uusia ravintoloita ja baareja, ja Kauppakeskus Redi tuo seudulle tärkeimmät ostospalvelut sekä lisäjoukon hyviä ravintoloita.

©Siru Valleala
©Elisa Helenius

VINKKI! Etsi eri kaupunginosien parhaat ravintolat, kahvilat ja muut mielenkiintoiset kohteet DayTripster -sovelluksen avulla. Lataa ilmainen sovellus, tallenna paikkoja, luo kierroksia ja seikkaile! Sovelluksen avulla voi myös varata hotellin, ravintolapöydän tai vaikkapa hävikkiaterian.

iPhonelle App Storesta
Androidille Google Play

Siru Valleala

Tripsterin päätoimittajan fyysinen koti on Espoossa, henkinen Tokiossa ja tuleva Tallinnassa. Juuret ovat Jyväskylässä, mökki Saimaalla ja suku Kouvolasta. Nuoruus kului Prahassa ja maailmanympärysmatkoilla.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *