Helsingin erikoisimmat nähtävyydet X 10

Moni ulkomaalainen on hurahtanut Suomen pääkaupungin persoonallisuuteen. Hiljalleen helsinkiläisetkin alkavat hurahtaa. Tähän saakka on lähinnä suomalaisen vaatimattomasti vähätelty: miksi tänne kukaan matkustaisi, tylsää eikä mitään tekemistä, kylmääkin! No kylmää ehkä, mutta kylmälläkin voi nauttia monesta jännittävästä ja poikkeavasta kohteesta. Tripsteri esittelee Helsingin erikoisimmat nähtävyydet – ja lisää löytyy kaupungin parhaasta matkasovelluksesta nimeltä Tripsteri App!

1. Löyly

Suomen trendikkäin saunabaari kelluu meren yllä. Pyramidimainen katto kohoaa kohti korkeuksia, lepotuolit katsovat merelle ja kuohuviini virtaa. Terassiensa lisäksi Löyly tunnetaan ekologisesta rakentamisesta ja puulämmitteisistä saunoista, joista pääsee mereen vuoden ympäri. Ruoista vastaa Royal Ravintolat -ketju, eli annokset eivät ole kovin uniikkeja tai priimalaatuisia. Kahvin kanssa löytyy raakakakkua. Mukiinmenevä viinivalikoima ja cocktailit.

Missä: Hernesaarenranta 4

www.loylyhelsinki.fi

2. Ratikkamuseo

Pienehkö ja ilmainen museo on monen pikkukuskin kestosuosikki. Kulttuuritehdas Korjaamon vieressä sijaitsevassa museossa on useita vanhoja raitiovaunuja, joiden kyytiin saa astua tutkimaan ja etenkin nuuskimaan – ihanan vanha tuoksu! Heti alkuun koittaa pienten mielestä paras hetki: oikean ratikkalipun voi leimata nostalgisessa leimauskoneessa. Vielä kauemmas ajassa pääsee yhdessä ratikoista, jossa voi leikkiä lipunmyyjää rei’ityslaitteineen.

Historian havina miellyttää aikuisvieraitakin. Vaunuhalli on valmistunut vuonna 1900 arkkitehti Valdemar Aspelinin suunnittelemana. Rakennuksessa toimi aikoinaan myös hevosten kengityspaja. Ratikkahevoset vetivät vaunuja 1800-luvun lopulla ennen sähkösporia. Hevosraitiovaunujen linjoja oli aluksi kaksi: Töölö-Kauppatori-Kaivopuisto ja Sörnäinen-Kauppatori-Lapinlahti. Museossa on kiinnostavia videopätkiä ratikan historiasta.

Missä: Töölönkatu 51A

ratikkamuseo.fi

3. Café Regatta

Maailman ihanin puumökkikahvila on huomioitu monessa matkaoppaassa, mutta se nyt vain on äärisuloinen! Mahtava konsepti kantaa ympäri vuoden, sillä talvella kuuma kahvimuki lokoisassa mökkitunnelmassa tekee hyvää, niin hyvää. Nykyään valikoima kattaa myös vegaanisia tuotteita, ja grilliin on saatavilla soijanakkeja, lupaa Regatta. Lupaa myös vuokrata SUP-laudat, kajakit ja soutuveneet! Lue kaikki hauskat kyltit huolella ja katsele merta, lintuja ja kullanmuruasi kainalossa. Koiraystävällinen.

Missä: Merikannontie 8

caferegatta.fi

4. Lapinlahden Lähde

Lapinlahden autioituneen sairaalan uudistamisprojekti on yksi kaupungin kiinnostavimmista. Erikoisesta miljööstä muodostui hyvinvoinnin ja kulttuurin tapahtumapaikka, jossa voi ihailla galleriataidetta, nauttia lounasta ja kahvia, ostaa taidekäsityöläisten tuotteita ja saunoa yleisessä saunassa. Kaunis Lapinlahden sairaala valmistui vuonna 1841 Suomen ensimmäiseksi laitosmaiseksi psykiatriseksi sairaalaksi. Kurkkaa myös elämykselliseen mentaalimuseoon. Alue on koiraystävällinen.

Rennossa kahvilassa on tarjolla korvapuusteja ja kasvispainotteista lounasta. Hävikkiruokaravintola Loop taas lähestyy ruokaa ravintoketjun loppupäästä käsin. Lounas- ja brunssiravintolan kekseliäät annokset koostuvat hävikkituotteista eli ruuasta, joka muuten menisi roskiin. Lajissaan harvinainen, joukkorahoitettu ravintola saa tuotteensa kauppiailta ja tuottajilta, ja keittiössä ja salissa on töissä työttömiä ja maahanmuuttajia. Iso osa ruuasta toimitetaan hyväntekeväisyyteen. Waste du Jour -lounasannos vaihtelee päivittäin. Pääosin vegaanista!

Missä: Lapinlahdentie 1

lapinlahdenlahde.fi

5. Sinisen huvilan kahvila

Sinisen huvilan kahvilaterassi anniskelee hurmaavimpia Helsinki-maisemia kukkulalta Töölönlahdelle. Linnunlaulun huviloiden katveessa kannattaa kumota mukillinen variksenmarjamehua ja maistella marjapiirakkaa. Vuoden 1995 perustetun tunnelmapaikan alkuaikoina omistajan äiti leipoi piiraat ja pöytiä oli kolme. Nykyään isolla maisematerassilla voi mainiosti kestitä ulkomaalaisia vieraita. Joka päivä kymmenestä kymmeneen auki oleva kesäkahvila elää pitkälle syksyyn ja avaa varhain keväällä. Koirat mukaan!

Missä: Linnunlauluntie 11 H

www.sinisenhuvilankahvila.com

6. Kansalliskirjasto

Suomen vanhin, suurin ja kaunein tieteellinen kirjasto on erilainen turistikohde. Carl Ludvig Engelin suunnittelema Helsingin yliopiston kirjaston päärakennus valmistui vuonna 1840. Astu sisälle ihastelemaan vanhoja opuksia, kattomaalauksia, muuta upeaa arkkitehtuuria ja tietenkin muinaisia kirjoja. Kannattaa kiivetä rotundan portaita kupolisalin parvekekäytäville eläytymään menneen ajan sivistyneeseen tunnelmaan.

Missä: Unioninkatu 36

www.kansalliskirjasto.fi

7. Yrjönkadun uimahalli

Helsingin harvinaisimpia paikkoja: upeaa klassismin tyyliä edustava naku-uimahalli! Kyseessä on Suomen vanhin uimahalli, joka avattiin vuonna 1928. Väinö Vähäkallion suunnittelema uimahalli tarjoaa vuoropäivin pulikointia miehille ja naisille. Ensimmäisessä kerroksessa on allas, saunoja ja pukukopit, toisessa lepotilaa, saunoja ja kahvila. Uima-asun käyttö on sallittua, mutta perinne on nautiskella veden vapaasta kosketuksesta.

Missä: Yrjönkatu 21 b

https://www.hel.fi/helsinki/fi

8. Allas Sea Pool

Helsingin urbaani uimalahelmi on siitä erikoinen elämys, että se sijaitsee ydinkeskustassa, se on auki ympäri vuoden ja uida saa peräti klo 22 saakka illalla. Huom! Lastenallas sulkeutuu talvikaudeksi. Vesi pääaltaassa on aina lämmintä, noin 27 astetta, merivesiallas taas myötäilee luonnon lämpötilaa. Saunat ovat perushyvät. Hauskinta on uida illalla, kun Helsinki vilkuttelee viimeisiä valojaan. Kertalippu maksaa 12 €. Altaan alueella järjestetään konsertteja, discoja, saunajoogaa ja muita tapahtumia.

Missä: Katajanokanlaituri 2a

www.allasseapool.fi/fi

9. Suomenlinna

Suomenlinna on perinteisin päiväretkikohde merimaisemiin. Vanha linnoitussaari omaa jykevän historian aina 1700-luvulta saakka, mutta nyky-Suokki on myös vireä kyläyhteisö, jossa elää noin 850 ihmisiä. Turistit lauttailevat Kauppatorilta käsin saarelle kesäteatteriin, tunneliseikkailuihin, piknikille ja suloisiin ravintoloihin ja kahviloihin, joista eräs viehättävä on Piper saaren eteläosassa. Suomenlinnassa on myös oma panimo. Saari liitettiin vuonna 1991 Unescon maailmanperintöluetteloon. Varaudu mukulakiviin ja tuuleen – ja vieraile ehdottomasti myös talvella mykistävissä jäämaisemissa!

Missä: Suomenlinna, lautat Kauppatorilta

www.suomenlinna.fi

10. Vallisaari

Suomenlinnan naapurisaari aukesi yleisölle kesällä 2016. Historiallinen sotilassaari on rehevän luonnonkaunis, ja merkityillä luontopoluilla käyskennellessä voi kohdata vaikkapa lepakon tai mäyrän. Seikkailuikäisiä kiinnostavat sellaiset kolkat kuin räjähteistä kuulu Kuolemanlaakso ja luolarikas Torpedolahti. Satamakahvila tarjoilee merihodareita, pienpanimo-oluita ja pullaa.

Missä: Vallisaari, lautat Kauppatorilta toukokuusta syyskuuhun

vallisaari.fi

©Siru Valleala

VINKKI! Löydät runsaasti lisää hauskoja paikkoja ja ravintoloita Tripsterin DayTripster Helsinki -sovelluksen avulla. Lataa ilmainen sovellus, tallenna paikkoja, luo kierroksia ja seikkaile! Sovelluksen avulla voi myös varata hotellin, ravintolapöydän tai vaikkapa hävikkiaterian. Sovelluksessa on myös mielenkiintoisia audiokierroksia ja audiokohteita, joiden muassa on paljon lisää parhaita – ja omituisimpia – kaupungin nähtävyyksiä. LATAA NYT!

iPhonelle App Storesta
Androidille Google Playsta

Siru Valleala

Tripsterin päätoimittajan fyysinen koti on Espoossa, henkinen Tokiossa ja tuleva Tallinnassa. Juuret ovat Jyväskylässä, mökki Saimaalla ja suku Kouvolasta. Nuoruus kului Prahassa ja maailmanympärysmatkoilla.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *