Tripsterin suosikit – Helsingin paras second hand x 10

Tripsteri kävi tutustumassa Helsingin parhaisiin kirpputoreihin, vintage- ja second hand -liikkeisiin Töölössä, Vallilassa, Kalliossa, Hakaniemessä, Kruununhaassa ja Punavuoressa. Ota tästä vinkit talteen!

Nettikirppistely on kätevää kotisohvashoppailua, mutta jonot ja “av/yv:t” saattavat toisinaan alkaa tympiä ja kaipuu hiipiä takaisin perinteisempään aarrejahtiin. Ympäristöystävällisyyden ja edullisen hinnan lisäksi kirppistely on hauskaa ajanvietettä.

Kirppisilmiö on alunperin kotoisin Ranskasta, mutta rantautunut Suomeen 90-luvun laman myötä. Tuohon aikaan kirpparihommat hoidettiin aina kasvotusten, ja ihmisiä kuhisi etenkin aamutuimaan taistelemassa parhaista vaatekappaleista – ihan kirjaimellisesti repimässä niitä toistensa kädestä! Niitä aikoja muistelen lämmöllä.

Kirpparikierros ja reittiohjeet Tripsteri Appistä

Talvella torikirppisten ollessa harvemmassa tarjoutuu hyvä mahdollisuus reippailuun ja kierrokseen pääkaupunkimme parhaissa second hand -putiikkeissa. Se, jos mikä on ollut to-do-listallani jo pitkään. Vielä, kun sääkin näyttää olevan plussan puolella päätän ryhdyä tuumasta toimeen. Matkakumppanikseni otan Tripsteri App -sovelluksen second hand -kierroksen.

Second hand -kierroksen saat lataamalla Tripsteri -sovelluksen App Storesta- tai Play-kaupasta. Kaupungiksi valitset “Helsinki”. -> “Kaikki kierrokset”. Kaupunkikierrosvalikoimasta skrollaamalla löytyy Second hand -kierros keskustassa, jossa pääset selaamaan liikkeitä ja suunnittelemaan oman kierroksesi lisäämällä siihen mieleisesi kohteet yksi kerrallaan. Kun kierros on valittu, voit lähteä matkaan seuraten reittiohjeita sovelluksesta. Kätevää!

Penny Lane – Töölö

Penny Lane notkuu vintage-tavaraa. ©Miila Sillfors
Penny Lane notkuu vintage-tavaraa. ©Miila Sillfors

Ensimmäinen kohteeni löytyy osoitteesta Runeberginkatu 37. The Beatlesin kappaleen mukaan nimetty liike on nähtävyys jo itsessään. Kaksikerroksisen liikkeen keskellä oleva flyygeli notkuu koruja ja korkokenkiä ja seinillä olevat hyllyt ja vaaterekit pursuavat toinen toistaan erikoisempia kolttuja, takkeja, hattuja, röyhelöä ja blingiä. Korviin kantautuu sinfoniamusiikki ja olo on kuin oopperan pukuvuokraamossa.

Penny Lane syntyi Ritva Wächterin vintageharrastuksen pohjalta jo vuonna 1993. Ritva aloitti myymällä omia ja tyttäriensä vaatteita ensin Museokadulla, kunnes nykyinen liiketila vapautui ja syntyi Penny Lane Clothing. Nyt putiikkia on pyöritetty jo ruhtinaalliset 27 vuotta. Seinään liimattu lehtiartikkeli kertoo, että Ritva on kruunattu Miss Suomeksi vuonna 1961.

Tuotteet ja hinnat

Penny Lane toimii myyntitiliperiaatteella. Ritva valitsee myyntiin tulevat second hand- ja vintagejuhlavaatteet tarkoin, merkkitavaraa siis löytyy paljon. Hintahaarukka vaihtelee myyjien mukaan. Mekkojen hinnat yltävät korkeimmillaan noin 100 euroon. Myös miehille löytyy pukuja, joita mekkojen lisäksi on mahdollista myös vuokrata.

Penny Lane, Runeberginkatu 37, 00100 Helsinki

Relove – Töölö

Ensimmäinen Relove avattiin Töölöntorin laidalle vuonna 2016. © Miila Sillfors

Matka Penny Lanestä Töölöntorille taittuu hujauksessa. Saavun vuoden 2007 Miss Suomen Noora Hautakankaan perustamaan Reloveen, joka tarjoaa second hand -vaatteiden myyntipaikkoja vuokrattavaksi.

Relove on raikas tuulahdus Helsingin “kirppis-skenessä” niin vaalean skandinaavisen boheemin tyylin kuin viihtyisän tunnelmansakin puolesta. Kirppiksen yhteydessä toimiva kahvila tarjoilee pääosin lähiraaka-aineista valmistettuja toinen toistaan houkuttelevampia kasvis-, vegaani- ja gluteenittomia herkkuja, arkisin tarjoillaan myös salaatti- ja keittolounas koko päivän ajan. Täällä shoppailu on nautinnollista ja kiireetöntä.

Tuotteet ja hinnat

Relovessa keskitytään vaatekaapin helmiin. Myynnissä on tyylikästä ja trendikästä tavaraa, vaatteista asusteisiin. Toisinaan bloggarit ja julkkikset saattavat ilmoittaa vievänsä vaatteitaan myyntiin liikkeeseen, jolloin on hyvä piipahtaa paikan päälle tarkistamaan, löytyisikö jotain spesiaalimpaa vaatekaapin täytettä.

Relovea kannattaa seurata Instagramissa, jonka stories-osiossa julkaistaan parhaita löytöjä hintoineen. Liikkeessä järjestetään myös macrame-työpajoja.

Relove Töölö, Sandelsinkatu 6, 00260 Helsinki

Metka – Vallilassa

Metka sijaitsee Vallilassa Hämeentien varrella.
Metkan letkeä tunnelma tarttuu heti ovensuussa. © Miila Sillfors

Seuraavana kohteena on Metka, joka nimensä mukaisesti on varsin metka paikka. Sisäänkäynnillä on vastassa ensimmäisenä Tervetuloa-kyltti smile-naamoineen ja seuraavana kassalla näkyy rempseän nauravainen myyjä. Myyntipaikat pursuavat vaatteiden lisäksi kippoja ja kappoja, minigrip-pussissa myytäviä leikkiseteleitä ja muuta mitä erikoisinta vanhaa tilpehööriä, mitä tuskin edes muistaa olleen olemassa. Varsinainen aikamatka tilpehööritaivaaseen!

Tuotteet ja hinnat

Kaupan on pitkälti myyntipaikkojen mukanaan tuomaa esinettä ja vaatetta mieltälämmittävään hintaan. Täältä löydät hauskaa ja persoonnallista pikkutavaraa kotiin ja mökille. Ovensuussa myös vanhoja huonekaluja ihan hyötykäyttöönkin. Ehdottomasti parasta on myyjän koko myymälässä raikaava nauru. Lupsakka tunnelma tarttuu, ja huomaat lähteväsi ovesta hymyssä suin.

Metka, Hämeentie 76, 00550 Helsinki

Frida Marina – Kallio

  • Frida Marinan myyntipaikat on nimetty puisin kirjainnopin. ©Miila Sillfors
  • Frida Marina Vintage myy mm. folk-tyyliä ja suomalaista vintagea. ©Miila Sillfors

Seuraavaksi matka jatkuu Frida Marinaan, palvelevaan kirpputoriin, jonka lisäksi liikkeestä löytyy kolme vintagemerkkiä: Frida Marina Vintage, Pieni Sydän ja VSEHki.

Sisäänastueessa paikka valloittaa siisteydellään ja silmät uppotuvat pieniin yksityiskohtiin. Erityisen sympaattisen liikkeestä tekee puisin kirjainnopin merkatut myyntipisteet, jotka kaikki on nimetty yksilöllisesti: Aava, Enne, Helmi, Ilta, Jasmiini, Kajutta, Lokki, Maininki, Niitty, Onni, Paju, Rauha, Sulo, Tiira, Ulappa ja Varjo.

Kaikkien kolmen merkin tuotteet on tarkoin valittuja ja kapealla mustekynällä kirjoitetut pienet hintalaput ovat söpöyden huipentuma. Liike viettelee yksityiskohdillaan ja jokaisen kulman takaa tuntuu löytyvän aina vielä vähän lisää tutkittavaa. Täällä voisi viettää loputtomasti aikaa.

Tuotteet ja hinnat

Frida Marina Vintage -merkki myy suomalaista vintagea, 70 -luvun folk-tyylisiä mekkoja ja romanttisempaa 70-, 80- lukua. Hinnat lähtevät 30 eurosta ylöspäin. Spesiaalimpien 50-luvun mekkojen hinnat yltävät 100-150 euroon. Pieni Sydän myy uudempaa, nykyvaatetyylistä vintagea. Hintaluokka on kutakuinkin samaa kuin Frida Marina Vintagella, lukuunottamatta yksittäisiä designer-löytöjä, joiden hinnat yltävät muutamiin satoihin euroihin.

Liikkeen kolmannelta merkiltä, VSEHki:ltä, löydät Art Deco ja Art Nouveau -tyylisiä antiikki- ja vintage-esineitä sekä astioita arkeen ja juhlaan. Merkillä on myös vaikoima korvakoruja, joiden hinnat vaihtelevat 15 eurosta aina useamman sadan euron upeuksiin. Myynnissä usein myös jugend-aikaisia Muuramen huonekaluja, iltalaukkuja, vaatetta, kattausta ja paperitavaraa.

Frida Marina, Kaarlenkatu 10, 00530 Helsinki

Hoochie Mama Jane – Kallio

Hoochie Mama Jane sijaitsee Kallion Karhupuiston laidalla. Kuva: Miila Sillfors
Hoochie Mama Jane sijaitsee Kallion Karhupuiston laidalla. © Miila Sillfors

Melkein kulman takaa Frida Marinasta sijaitsee Hoochie Mama Jane, naisten juhlapukeutumiseen erikoistunut vintageliike, josta löytyy aarteita 1930-luvun harvinaisuuksista aina 1980-luvun kenkiin, laukkuihin, koruihin ja asusteisiin asti. Liike on muuttanut Vaasankadulta Agricolankadulle vuonna 2013.

Astuessaan sisään liikkeeseen on kuin astuisi jonkun vaatehuoneeseen. Liike on pieni ja pursuaa toinen toistaan näyttävämpiä luomuksia. On 90-lukulaista käsin valmistettua cocktailmekkoa, 70-lukulaista iltapukua kultaisilla kanttauksilla, art deco -henkistä ja 80-lukulaista täyteen paljetoitua silkkipuseroa, laskeutuvaa sifonkia, kirsikankukkakuosia, kimonoa ja Cheongsam-puseroa. You name it!

Hinnat ja tuotteet

Luomuksien hinnat vaihtelevat paristakympistä aina pariin sataan euroon. Täältä löytyy överityrmäävä asu juhlaan kuin juhlaan. Paikka on hurmaava, ja päätän jatkaa vaatteiden ihailua myöhemmin vielä somen puolella.

Hoochie Mama Jane, Agricolankatu 11, 00530 Helsinki

Ansa Second Hand – Kallio

Ansa Second Hand -liike on siirtynyt Fleminginkadulta Agricolankadulle. Kuva: Miila Sillfors.
Ansa Second Hand -liike löytyy nykyään Agricolankadulta. © Miila Sillfors

Matka jatkuu Ansa Second Handiin, joka sekin sijaitsee Agricolankadulla, aivan Karhupuiston tuntumassa. Liikkeeseen noustaan rappuja pitkin ja ihanasti hieman katutasoa ylemmäksi.

Avattuani oven astun rouhean tyylikkääseen pikkupuotiin ja silmäni vangitsee pahvinen old school -Madonna, jonka viereen on ripustettu jättiviuhka. Mieli lentää 90-luvun alun tunnelmiin. Toisella seinällä on upea David Bowie -maalaus, ja liikkeen visuaalisuus miltei vie huomion pois myyntiartikkeleista.

Hinnat ja tuotteet

Ansan valikoimaan kuuluu mm. persoonallisia 1950–80-lukuisia villaneuleita, takkeja, silkkipaitoja, mekkoja, iltapukuja, nahkalaukkuja ja koruja. Hintahaarukka on vaatteissa 30 eurosta 150 euroon. Laukkujen hinnat pyörivät 30–40 euron hujakoilla ja korujen 10–25 euron haarukassa.

Ansa Second Hand, Agricolankatu 5, 00530 Helsinki

Kallio Second Hand

  • Kallio second hand löytyy Hämeentien varrelta. ©Miila Sillfors
  • Kallio second hand myy Jatta Tuisku Ceramicsin lautasia. ©Miila Sillfors

Kallio Second Hand löytyy Hämeentien varrelta, puolivälistä Hakaniemeä ja Sörnäisiä. Liikkeen aukioloaikojen ollessa tavallista suppeammat kannattaa ne tarkistaa etukäteen. Liikkeen houkutteleva ikkuna ei petaa antikliimaksia, vaan paikka on todella käymisen arvoinen.

Sisältä löytyy vanhaa tavaraa lattiasta kattoon, rekeissä roikkuu mitä persoonallisempia street-tyylisiä vaatekappaleita ja kattoon on ripustettu valikoima toinen toistaan hauskemman näköisiä vintagevalaisimia. Vuodesta 2014 pyörinyt kauppa myy lisäksi omistajan, Jatta Tuiskun, valmistamia keramiikkalautasia.

Tuotteet ja hinnat

Vaatteiden hinnat vaihtevat 5 eurosta 50 euroon. Valikoimassa on tennareita, vöitä, T-paitoja, vyölaukkuja, hattuja, nahkatakkeja, farkkuja, puisia kaulakoruja ja lisäksi kaikenlaista erikoista kodintavaraa.

Kallio Second Hand, Hämeentie 32, 00530 Helsinki

UFF – Hakaniemi

Hakeniemen UFF on yksi kolmesta vintagea myyvästä Uffista. ©Miila Sillfors
Hakeniemen UFF on yksi kolmesta vintagea myyvästä Uffista. ©Miila Sillfors

UFF on vuonna 1987 perustettu säätiö, joka rahoittaa ympäristöpalvelua Suomessa sekä kehitysyhteistyöprojekteja Intiassa ja Etelä-Afrikassa. Täällä jos missä voit harrastaa hyvän mielen shoppailua!

UFF:n liikkeitä löytyy Helsingistä kaiken kaikkiaan 12, joista kolme on vintagemuotiin painottuneita. Yksi niistä on Hakaniemen myymälä. Nyt uuden valikoiman saavuttua on taas hyvä tulla tarkastamaan apajat.

UFF:ssa hauskinta ovat persoonalliset näyteikkunat, jotka tällä kertaa tervehtivät pinkeillä väreillään ja herkullisen näköisillä kasaritoppa-asuillaan.

Itse liike on yksityisiin second hand -liikkeisiin nähden iso ja lokaatio keskeinen. Vaatteita on mielin määrin joka nurkka pullollaan, silti siististi, mutta kovin tiiviisti laitettuna. Eikä ihme, sillä vuonna 2018 UFF keräsi 14,5 miljoonaa kiloa suomalaisten lahjoittamia vaatteita, joista 92 prosenttia tuli myyntiin. Katosta roikkuu vanhoja vinyylikiekkoja, ja hyvänä lisänä on erikseen laitettu raitapaitoja notkuva Marimekon vaaterekki.

Hinnat ja tuotteet

Vaatteiden hinnat liikkuvat kymmenen ja kahdenkymmenen euron tienoilla. Mainitsemisen arvoisia ovat ennen uuden valikoiman saapumista järjestettävät perinteiset tasarahapäivät, jotka huipentuvat päivään, jolloin kaikki maksaa maksimissaan euron. Muistutuksena, että UFF ei pese keräämiään vaatteita ennen myyntiä, joten suositeltavaa on, että ostettuasi peset vaatteet ennen käyttöä.

UFF Hakaniemi, Hämeentie 4, 00530 Helsinki

Play It Again, Sam – Kruununhaka

  • Play It Again , Sam sijaitsee Rauhankadulla Kruununhaassa. ©Miila Sillfors
  • Play It Again, Samissa mieli sukeltaa entisaikojen eleganssiin. ©Miila Sillfors

Seuraavaksi suuntaan kohti Kruununhakaa. Tämä liike ei ole ihan julkisen liikenteen reitin varrella, mutta kävelymatkan arvoinen. Play It Again, Sam on vintageliikkeen ja pukuvuokraamon yhdistelmä. “Liike on osa Helsingin ja muodin historiaa, sillä siellä on myyty ja vuokrattu vintage-vaatteita ja asusteita vuodesta 1987. Kaikki tuotteet on valmistettu vuosina 1900-1970”, kertovat liikkeen internetsivut, ja historian havina kantautuu ulko-ovelle asti.

Jo liikkeen eteinen ottaa vastaan Casablanca-tyylillään ja sitä tekee mieli jäädä ihailemaan ennen sisäänastumista. Liikkeessä on kaunis lankkulattia. Pinnit päässä viipottava vaalea havannankoira, Evita, sekä liikkeenomistaja, Arja Könönen, ottavat asiakkaan lämmöllä vastaan. Liike on fiini ja kodikas. Siellä seisoessaan mieli sukeltaa entisaikojen eleganssiin.

Hinnat ja tuotteet

Liikkeen tuotevalikoima on laaja ja uniikki ja kattaa 1900-luvun alkupuoliskon. Miesten pukujen vuokra on 50–100 euroa, frakkien ja shakettien 100 euroa, smokkien 120 euroa. Naisten 20-luvun asukokonaisuuden vuokra on 85 euroa, muiden vuosikymmenten asujen vuokra on puolet myyntihinnasta.

Play It Again, Sam, Rauhankatu 2, 00170 Helsinki

Relove – Punavuori

Punavuoren Relovessa on kesäisin terassi. ©Miila Sillfors

Viimeisenä vuorossa on Iso Roobertinkadun ja Fredrikinkadun kulmassa sijaitseva Relove. Liike on Reloven toinen liike, aavistuksen Töölön liikettä pienempi. Kuten Töölöstä, myös täältä löytyy lounasta tarjoava ja luonnonmukaisesti tuotettuja raaka-aineita suosiva kahvila. Monien second hand -liikkeiden tapaan taustalla soi jazzahtava musiikki, joka vie mielen kauas pois koko talven kestäneestä marraskuusta. Täällä on hyvä viimein hengähtää!

Tuotteet ja hinnat

Relove Freda toimii Töölön liikkeen tapaan vuokraten myyntipaikkoja kolmin eri pakettivaihtoehdoin. Kiireisimpien myyjien on mahdollista myös tilata vaatteiden nouto kotoa asti. Hinnat vaihtelevat myyjän mukaan. Osa tuotteista saattaa olla hintahaitarin korkeammasta päästä, mutta merkkivaatteita takuulla löytyy ja mukaan saattaa tarttua esimerkiksi R/H:n paita huippuhintaan.

Relove Freda, Fredrikinkatu 25, 00150 Helsinki

Aloitin kierrokseni puolilta päivin, ja koko päivä siinä vierähti. Päivän aikana sain nauttia ihanan keittolounaan ja kunnon annoksen raitista ilmaa, tapasin toinen toistaan mukavampia putiikinpitäjiä ja matkaan tarttui muutama uniikki vaatekappalekin. Sovellus oli mitä parhain matkakumppani sieltä löytyvine aukioloaikoineen ja reittiehdotuksineen. Tämä retki täytyy tehdä toistekin!

Muista myös nämä Helsingin kirppikset:

DayTripster-Helsinki appi
iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Miila Sillfors

Kirjoittaja on matkustelua ja kaupunkikulttuuria rakastava helsinkiläinen media-assistentti/kuvaaja, joka kirjoitti artikkelin ollessaan harjoittelussa Tripsterillä.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *