Tripsterin suosikit – Helsingin paras ravintola x 20

Helsingissä on ihania ravintoloita, joissa korostuvat tuoreet sesongin mukaiset lähiainekset, terveellisyys ja maukkaus. Runsaasta vegaanisesta valikoimasta Helsinki on saanut tunnustusta kansainvälisesti, ja maailman makujakin on saatavilla ihastuttavan laajasti. Tässä Tripsterin vinkit omiin lemppariravintoloihimme.

Kurkkaa, mikä meidän mielestämme on Helsingin paras ravintola – niitä riittää!

Helsingin paras ravintola -listaus täydentyy kaiken aikaa!

Lue Tripsterin hotellivinkit Helsinkiin

Parhaat lähiruokaravintolat Helsingissä

Nolla

Nolla -ravintola Helsingissä
Nolla © Nolla

Liisankadulla aloittanut ja Punavuoreen muuttanut Nolla tarjoaa sopuhintaista finediningia kestävällä ajatuksella. Tässä on Helsingin paras ravintola, jos mittarina on hävikki.

Ravintolan nimi nimittäin tulee siitä, että täällä hävikki on nolla. Nollan kokit ovat jännä sekoitus Kataloniaa, Portugalia ja Serbiaa, mutta suurin osa ravintolan raaka-aineista tulee silti mahdollisimman läheltä. Kala on todella tuoretta, ja ravintola käyttää laajasti muitakin kuin niitä kaikkein tyypillisimpiä kaloja. Myös liha tulee lähiluomutiloilta, ja keittiömestarit osaavat kertoa tarkasti, mistä päin. Kasvispuolella hyödynnetään erityisesti suomalaisia juureksia, yrttejä ja marjoja.

Vegaaneille, gluteenittomille ja maidottomille on aina saatavilla oma menu, mutta ilmoita erityisruokavaliosta pöytävarausta tehdessä.

Osoite: Fredrikinkatu 22, www.restaurantnolla.com

Varaa pöytä

Kultá Kitchen & Bar

Kultá Kitchen & Bar, Hotel Lapland
Kultá Kitchen & Bar @Siru Valleala

Ravintola Kultá on Lapland Hotel Bulevardin oma aarre ja ehdottomasti vierailun arvoinen, etenkin jos mukana on pohjoisempaan Suomeen kaipaavia. Ravintolan hämyisä tunnelma kelohonkineen ja poronsarvineen katsoo kauas Lappiin, talveen ja nimensä mukaisesti kullan sävyihin, mutta kesälläkin tämä tunnelma toimii. Kannattaa huomioida, että kyseessä on eräs harvoista aidoista teemaravintoloista Helsingissä! Ulkomaalaiset kaverit ehdottomasti mukaan!

Tripsteri suosittelee ravintolan Yllätysmenua, ja jos kerran kunnolla syömässä ollaan, myös viinejä oheen, sillä viiniparitus on oivaltava. Kolmen ruokalajin menu maksaa reilut 50 euroa, viinit päälle +39 euroa. Maut ovat hinnan väärti. Ravintolassa ammennetaan eri sesongeista ja Lapin makumaailmasta. Lähikala, pientilajuustot, poro ja marjat ovat pääosassa, ja etukäteen tilattu kasvisannos tai vegaaninen menu loihditaan mielellään myös. Gluteenitonta on saatavilla sitäkin, ja nämä erikoisruokavalioiden annokset ovat yhtä lailla harkittuja ja kekseliäitä. Leipä ja levite tarjoillaan puun siivulta ja litteältä kiveltä, muut annokset Pentikin sävykkäiltä lautasilta.

Bistromenun burgerit hyödyntävät Lapin vivahteita, kuusenkerkkää, savumajoneesia ja puuhiiligrillausta. Plussaa siitä, että menussa selkeästi kerrotaan, mistä raaka-aineet saapuvat. Esimerkiksi poro on Sodankylästä, muikunmäti Kuusamon Kitkajärveltä, mustikka Muoniosta ja kuusenkerkkä Rovaniemeltä. Cocktail-listalla on kiehtovia kauden drinkkejä, kuten vaikkapa Napue Giniä koivunlehdillä, ja viinilista on ihanan laaja. Kullan palvelu on ensiluokkaista. Kaunis, uniikki paikka!

Osoite: Bulevardi 28. www.kitchenkulta.fi

Varaa edullisin majoitus Lapland Hotel Bulevardiin:

Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

Helsingin parhaat lounaspaikat

Green Hippo Café

Green Hippo Café -ravintola Helsingissä
Green Hippo Café © Green Hippo Café

Punavuoren trendiväki ja läppärityöläiset kutsuvat Green Hippoa olohuoneekseen, eikä ihme: Fredantorilla sijaitseva kuppila on mainio paikka tulla kahville, kookospallolle ja smoothille, terveyslounaalle tai viinille – yksin, kaverin tai treffiseuran kera.

Suosituimmat annokset ovat avokadopasta (saatavana myös vegaanisena ja gluteenittomana) ja mustan riisin kanssa tarjoiltava kanabowl, jonka saa myös tofulla. Myös mainioita aamiaisia ja sunnuntaibrunssia.

Osoite: Punavuorenkatu 2. www.greenhippocafe.rocks

Green Hippo ei ota vastaan pöytävarauksia. Hippoja löytyy myös Kalliosta (Fleminginkatu 10) ja Töölöstä (Sandelsinkatu 2).

Qulma

Qulma -ravintola Helsingissä © Rieko Nomura
Qulma © Rieko Nomura

Qulma kokoaa Krunikan lounastajat simppelin konseptin ääreen: salaattia, perunaa ja soppaa. Uuniperunat ja erityisesti keitot lisukkeineen ovat herkullisia. Liki kaikki on gluteenitonta, ja tarjolla on aina myös jokin vegaaninen soppa. Myös aamiaista.

Qulman isäntä, kokki-muusikko-taiteilija Marc Aulén, on keittojen kunkku: hän on kirjoittanut Sopat!-opuksen sekä perustanut aikoinaan ensimmäisen Soppakeittiön Hakaniemen halliin. Aulénin filosofia on anniskella omaa lempiruokaansa, musiikkiansa ja tunnelmaansa – ja se toimii loistavasti!

Osoite: Mariankatu 13. qulma.fi

Moko Market Café & Store

Moko Market Café & Store, Punavuori
Moko Market Café & Store

Moko on paitsi kaupungin kauneimpia sisustuskauppoja, myös tunnelmallinen ja rento kahvila ja lounas- ja brunssipaikka. Keittiön antimet ovat lähiruokaa sesongin mukaan, ja tarjolla on muun muassa erilaisia keittoja, lämpimiä ruokia ja salaatteja. Perustajasisarukset tuovat itse maahan uniikkeja kaappeja ja muita kauniita huonekaluja esimerkiksi Intiasta. Koiraystävällinen. Punavuoren lisäksi toinen Moko sijaitsee Sörnäisissä, osoitteessa Vilhonvuorenkatu 11.

Osoite: Perämiehenkatu 10, moko.fi

Onda

Kuudennen linjan hipsteröinti-diskoteekkikompleksissa sijaitseva rento Onda omaa suuren kesäterassin. Ondan ruoka on käsite: uniikkia ja herkullista siis, ja tehtiinpä täällä myös kaupungin ensimmäiset vegaaniset snickers-kakut. Lounaalla voit matkata maailman ympäri Vietnamista Kreikkaan ja Thaimaasta Italiaan. Juomana tietysti luomukuohari.

Osoite: Hämeentie 13. ravintolaonda.fi

Lue Tripsterin hotellivinkit Helsinkiin

Parhaat illallispaikat Helsingissä

Baskeri & Basso

Baskeri & Basso -ravintola Helsingissä
Baskeri & Basso © Baskeri & Basso

Tv-kokit Nicolas “Baskeri” Thieulon ja Kalle “Basso” Kiukainen perustivat ravintolan Fazerin vanhaan makeistehtaaseen. 1800-luvun rakennus huokuu etelämaista tunnelmaa eikä tilaa ole ylivalaistu, vaan ruokailu tapahtuu pääasiallisesti kynttilänvalossa.

Ruoka on sekin ranskalais-välimerellistä: pieniä jatettavia annoksia, risottoa, juustoja, ilmakuivattua kinkkua, suussasulavia liha- ja kala-annoksia vihannespedillä. Ja ne viinit! Tietysti samoja luonnonmukaisia viinejä kuin alakerran loistavan viinibaarin Bas Basin viinibaarin puolellakin! Muista pöytävaraus ja etukäteisilmoitus erikoisruokavaliosta.

Osoite: Tehtaankatu 27–29. basbas.fi

Varaa pöytä

Harju8

Harju8 -ravintola Helsingissä
Harju8 © Tuulia Kolehmainen

Vuonna 2018 avattu Harju 8 on Kallion viihtyisimpiä wine & dine -paikkoja ja loistava paikka aloittaa iltaa lämminhenkisessä tunnelmassa.

Annokset nojaavat suomalaiseen lohturuokaan, mutta toteutus on modernimpi: vaihtuvalla listalla voi olla vaikkapa tofu skagenia, karhunlaukkapastaa, simpukoita ja ahvenanmaalaista pannukakkua.

Juomapuolelta löytyy alkuviinejä ja pienpanimo-oluita. Kansankuppilaksi paikan tekee se, ettei pöytävarauksia oteta vastaan. Myös lounasta ja viikonloppubrunssia. Ja kukkia!

Osoite: Harjutori 8. harju8.fi

Yes Yes Yes

Yes Yes Yes -ravintola Helsingissä© Yes Yes Yes
Yes Yes Yes © Yes Yes Yes

Richard McCormickin, Ville Relanderin ja Alex Niemisen porukka on osunut ajan hermoon tämän valokuvauksellisen hip-ravintolan kanssa. Ruokalista on kiehtova ja kaikkea tekee mieli maistaa – ja kaikki sattuu olemaan vegetaarista tai vegaanista. Myös paljon gluteenitonta.

Annokset kannattaa jakaa, jotta pääsee testaamaan useaa makuelämystä ja muutoinkin sulautumaan yhteisölliseen tilaan. Avokeittiön marmorisella baaritiskillä kokkien tohinaa ja tandooriuunia unohtuu helposti seuraamaan. Paikan harmillinen puoli on se, että annokset ovat melko pieniä, joten kun niitä tilaa monta, loppulasku saattaa yllättää. Paras puoli on paitsi hauska sisustus myös se, että kaikki valmistetaan itse alusta saakka tofua ja kastikkeita myöten.

Pöytävaraus kannattaa, sillä vaikka paikka on iso, se on erittäin suosittu. Musiikki raikaa eloisasti Iso-Roballe, ja tarjoilijat ovat tuttavallisia.

Osoite: Iso Roobertinkatu 1. www.yesyesyes.fi

Varaa pöytä

Bastion Bistro

Bastion Bistro -ravintola Helsingissä© Tuulia Kolehmainen
Bastion Bistro © Tuulia Kolehmainen

Jos puntaroit sopivaa ravintolaa Helsingin illassa, ei lauttamatka Suomenlinnaan ole laisinkaan hullumpi vaihtoehto. Seuraa kylttiä venäläisen kauppiaskorttelin kulmalta lähellä lauttarantaa ja löydät Bastion Bistron kesällä terassin kera.

Bastion on raikas ja mielenkiintoinen ravintola, jonka bravuureita ovat persoonalliset pizzat, burgerit ja saaristolaishenkiset annokset. Myös vegaaniburgereita! Paikka käyttää vain MSC-sertifikoituja mereneläviä.

Bastion sijaitsee vuonna 1892 rakennetussa jalkaväen komppanian kasarmissa, joka vuosina 1918–1919 toimi myös Suomenlinnan sotavankileirin naisvankilana. Vuodesta 1926 eteenpäin se oli upseerikerhon tilana. Helsingin pommitukset ja tulipalo moukaroivat rakennusta, jota on sittemmin peruskorjattu paljon. Korjaustöissä on kuitenkin pyritty säilyttämään omaleimainen alkuperäistunnelma.

Ravintolan sisustus on metka – huomaa esimerkiksi katosta roikkuvat viinipullolamput. Yksi pulloista muuten on vuoden 1964 portviinipullo. Sen nauttivat presidentit Niinistö & Putin Suomen presidentin asunnolla Kultarannassa, ollessaan vielä väleissä…

Osoite: Suomenlinna C 8. bastionbistro.fi

Varaa pöytä

Kuusi Palaa

Marski by Scandicin alakerrassa lymyilee oikea aarre. Koe ilta palkitussa, elämyksellistä suomalaisruokaa tarjoilevassa Kuusi Palaa -ravintolassa. Ravintolapäällikkö Sami Lylyn luotsaama Kuusi Palaa on kahminut World Luxury Restaurant -kilpailussa Finnish Cuisine -kategorian voiton jo kahtena vuotena peräkkäin, ansaitusti. Alkupalana maistuvat tapasmaiset jaettavat annokset – ”kuusi palaa” – pitävät sisällään esimerkiksi herkullisia juureksia, lohta ja ankkaa. Pääruokalistalta löytyy liha-, kala- ja vegaaninen annos ja herkullista jälkiruokaakin saa myös gluteenittomana ja vegaanisena.

Osoite: Mannerheimintie 10. Ravintola Kuusi Palaa

Varaa edullisin majoitus Marski by Scandiciin:

Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

Parhaat vegaaniravintolat Helsingissä

Silvoplee – VALITETTAVASTI SULKEUTUNUT

Näyttelijä Satu Silvon perustama ihana Silvoplee on Kallion seudun ensimmäisiä vegeravintoloita ja kaupungin legendaarisin kasviskuppila. Tila on kodikkaan tunnelmallinen ja samalla tyylikäs, ja vaihtuva buffet on aina raikas ja monipuolinen. Viljattomia ja raakaruokavaihtoehtoja on paljon, ja kaikki on vegaanista satunnaisia spesiaaleja lukuun ottamatta. Leipä on kokonaan gluteenitonta. Annokset maksetaan painon mukaan kassalla, ja raakakakkujen, konvehtien, smoothieiden ja muiden pikkuherkkujen valikoimalla voi täydentää ateriaelämystä.

Osoite: Toinen linja 3. www.silvoplee.fi

Thai Vegan Kitchen

Kaunis ja aina herkullinen vegaaniravintola aloitti uransa supersuositun katukeittiön muodossa. Edelleen thaiauto kiertää tapahtumia ja toisinaan muulloinkin, mutta helpointa on tulla kivijalkaravintolan ystävälliseen ilmapiiriin maistelemaan alati yllätyksellisiä ruokia. Vegaaniversiot aidosta thaimaalaisesta perinneruuasta eivät voisi olla autenttisempia. Paikka on erityisen kuulu monipuolisesta kasvisproteiinien käytöstään: annoksesta saattaa löytyä viittäkin eri proteiinia! Myös jälkiruokia ja juomia. Omistajat pyörittävät myös Peace Kitcheniä Kalliossa (Pengerkatu 24).

Osoite: Lapinlahdenkatu 9. FB: Thai Vegan Kitchen

Vegoshi –VALITETTAVASTI SULKEUTUNUT

Parhaimmillaan lounasaikaan, kun voit yhdistellä buffetista maistuvia salaatteja, höyrysämpylöitä, kaalipannaria, kimchiä, inareita, riisiä, tofuja, nyyttejä… Illallisella erilaisia kulhoja, kesärullia, sushirullia ja muuta hyvää. Myös brunssia, viinejä ja jälkiruokia.

Osoite: Yliopistonkatu 6. vegoshi.fi

Junk y Vegan

Vegaanimättöä! Sipsikaljavegaani-ryhmän innoituksesta perustettu herkkumätön vegaaniravintola luottaa rasvan ja suolan maagiseen liittoon. Burgerit, flatbreadit ja erilaiset friteeratut sormisyötävät hallitsevat ruokalistaa, ja tietenkin lohturuuat huuhdotaan alas 8-Bit Brewingin oluttuopposella – tai kombuchalla. Jälkkäriksi eri makuisia shakeja tai jotain överiä. Sijainnit ydinkeskustassa Sanomatalossa ja Hakaniemessä.

Osoite: Postikuja 2 & Toinen linja 3. junkyvegan.fi

Helsingin parhaat aasialaiset

Ravintola Kabuki

Yksi kaupungin vanhimmista japanilaisista ravintoloista on takavuosinaan tunnettu myös julkkisrokkareiden kantapaikkana.

Kätevät menut tutustuttavat monenlaisiin makuihin, kuten herkulliseen tuoreeseen tofuun, leivitettyyn tempuraan, napsakoihin nuudeleihin ja donburi-kulhoannoksiin. Hyvä vaihtoehto on tilata Teishoku-ateriakokonaisuus, jonka voi valita usealla eri sisällöllä, myös vegenä. Muutoin vegevaihtoehtoja ei ole kovin montaa.

Autenttista tunnelmaa tuo tatami, jolla istutaan matalien pöytien ääressä. Myös korkeita pöytiä. Paikka on mukavan intiimi.

Kabuki on tunnettu rockhistoriastaan. Ravintolan perusti japanilaissyntyisen kokin Yoshiaki “Aki” Takayaman vaimo Pirjo Takayama. Vuonna 1972 Suomeen Rolling Stones -konserttireissun varrella saapunut Aki toimi keittiömestarina ja ystävystyi laajan julkkiskerman kanssa. Kabukin vakioasiakkaita olivat esimerkiksi Renny Harlin, Kimi Räikkönen ja yhtye HIM, joka kokoontui aina paikkaan uudenvuoden perinnekeikkansa jälkeen.

Osoite: Lapinlahdenkatu 12. www.kabuki.fi

Lue Tripsterin hotellivinkit Helsinkiin

Shinobi

Japanilainen izakayatunnelma on varsin aidoissa kantimissa tässä suurehkossa ravintolassa, joka jakautuu sen mukaan, oletko syömässä ja juomassa vai juomassa ja syömässä. Menut ovat näistä syistä hieman sekavahkot etukäteen, mutta paikan päällä jotain hyvää varmasti saa syödäkseen.

Varsinaisen ravintolan puolella voi yhdistellä alkupalatyyppisiä annoksia isompiin pääruokiin, ja baarimmalla puolella niin ikään on annoksia suupalasta suurempaan. Teriyakimaustetut annokset, tofu, lohi, vartaat, bowlit, riisi ja Kirin-olut hallitsevat. Vegeannoksia voisi olla hieman enemmän, ja kannattaa muistaa, että japanilaiseen izakayaan verrattuna hinnat ovat varsin kovat.

Osoite: Albertinkatu 38. shinobi.fi

Sushibar & Wine

Sushibar & Wine -ravintola Helsingissä
Sushibar & Wine © Sushibar & Wine

Vaikka sushi sopii oluen ja vihreän teen kanssa nautittavaksi, on tämä ketju oivaltanut myös jotakin sushin ja viinin yhdistelmästä. Sushit ovat kauniita ja viinit Viinitien maahantuomia pientilaharvinaisuuksia, joita ei Alkosta löydä. Erikoisuuksina riisipaperitaskut ja poke bowlit.

Lisäksi Sushibareissa panostetaan skandinaaviseen muotoiluun, jota korostavat kiintoisat taidenäyttelyt. Kumppaneina toimivat suomalaisen muotoilun isot nimet Marimekko ja Artek.

Kala pyritään hankkimaan eettisesti, ja kotisivuilla kerrotaan käytettyjen kalalajien taustat.

Osoite: Uudenmaankatu 15, Fredrikinkatu 42, Töölönkatu 51, Kaivokatu 8. www.sushibar.fi

Momotoko

Momotoko -ravintola Helsingissä
Momotoko © Momotoko

Viileän päivän pelastaja on kupponen höyryävää nuudelisoppaa. Ketjukuppila Momotokon söpössä katukeittiössä loihditaan niin tonkotsu- ja tantanmenraameneita kuin hieman keveämpiä vegeversioita, joita löytyy useampi.

Menu saisi vaihtua hieman useammin, mutta erityisen mukavaa on, että ketjupaikasta saa myös muuta kuin raamenia. Testaa vegaanisia baoja, Suomessa harvinaista mustekala-takoyakia, kimchiä ja kookosjäätelöä. Myös sakea, viiniä ja olutta.

Osoite: Yliopistonkatu 5. www.momotoko.com

Twisted Street Kitchen

Pikkuisen ja ahtaan paikan soisi olevan auki pitempäänkin kuin klo 11–14.30.

Ruuat ovat raikkaita, useimmiten kielen täysin vieviä aasiafuusiomakuja, kuten curryja ja kauniita salaatteja. Aina jokin vegaaninen vaihtoehto. Koiraystävällinen ja viihtyisä lounasravintola katuruokahengessä.

Osoite: Fredrikinkatu 58. twistedhelsinki.fi

Helsingin paras ravintola -listaus täydentyy kaiken aikaa!

© Paula Kultanen Ribas ja Siru Valleala

VINKKI!

Varaa paras Helsingin majoitus Tripsterin kautta. Saat itse parhaan hinnan ja samalla tuet näiden sivujen ylläpitoa. Lämmin kiitos!

Lue Tripsterin hotellivinkit Helsinkiin

Lataa ilmainen Helsinki-opas ja löydä myös kartalta Helsingin paras ravintola

Siru Valleala

Tripsterin päätoimittajan fyysinen koti on Espoossa, henkinen Tokiossa ja tuleva Tallinnassa. Juuret ovat Jyväskylässä, mökki Saimaalla ja suku Kouvolasta. Nuoruus kului Prahassa ja maailmanympärysmatkoilla.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *