Helsingin elokuvat

Filmifriikin Helsinki on monipuolinen elämysaitta, etenkin, kun ottaa mukaan virkistyneen ruohonjuuritason. Vaikka kaiken yllä huojuu Finnkinon massiivinen varjo Kinopalatsin ja Tennispalatsin muodossa, on kaupungissa paljon muutakin.

Pienet elokuvateatterit

Kesäaikaan on ennen kaikkea Sofiankadun Kesäkino Engel, Helsingin ainoa virallinen ulkoilmateatteri. Tunnelmaa luovat kuulaat illat ja elokuussa tummenevat yöt, huopaan kääriytyminen ja viinilasillisesta nauttiminen elokuvan äärellä. Huonoin puoli on se, että näytökset alkavat usein vasta kello 23, joten nautiskelu ei sovi aikaisin väsyville. Tuolit eivät myöskään miellytä selkää, mutta nämä ovat pieniä haittoja näin uniikin kokemuksen äärellä.

Itse Kino Engel on vastikään remontoitu. Kluuvikadun Maxim, yksi kaupungin vanhimmista elokuvateattereista, on auennut uudelleen upeana ilmestyksenä pehmeine nojatuoleineen ja viinilasillisineen. Andorrassa Eerikinkadulla järjestetään lähinnä festivaaleja ja pressinäytöksiä. Lasipalatsissa sijaitseva Bio Rex on osa uutta Amos Rex -taidemuseokokonaisuutta. Elokuvasalin luvataan olevan myös jatkossa tärkeä osa muun muassa filmifestivaaleja.

Helsingin pienet ponnistajat ovat Töölössä korttelikino Korjaamo Kino ja Arabianrannan Kino Sheryl. Kalliossa vaikuttaa hurmaava elokuvateatteri Riviera, jossa on tarjoilla myös leffapurtavaa ja ihania drinkkejä. Keskustakirjasto Oodissa on kaupungin uusin elokuvateatteri Kino Regina, jonne Kansallinen audiovisuaalinen instituutti klassikkonäytöksineen siirtyi Orionista.

Vanhin tällä hetkellä toimiva leffateatteri on mainittu Orion, jossa sielläkin yhä näytetään taattua laatua. Orion on käsite itsessään – sen upottavilla penkeillä voi matkata historiaan niin elokuvavalintojen kuin miljöönkin puolesta.

Suuret leffajätit

Finnkinolla on monopoliasema, mutta onneksi levitykseen pääsee myös paljon pienemmän kokoluokan elokuvia. Kinopalatsi Kaisaniemessä ja Kampin Tennispalatsi sijaitsevat keskeisillä paikoilla. Molemmissa on laaja valikoima ja hyvä äänentoisto. Persoonattomia teatterit toki ovat, mutta joskus toimiva ja varma viihdekohde peruspoppareineen on paras valinta. Tennispalatsissa on parhaat salit.

Itäkeskuksessa Itis-ostoskeskuksessa sijaitsee Suomen ensimmäinen IMAX-elokuvateatteri. 8-salinen Finnkinon leffateatteri on muutenkin näyttävä. Saliin voi ostaa tapaksia mukaan ja osaan näytöksistä myös alkoholijuomia.

Finnkinon teattereista on erikseen myös mainittava espoolainen Leppävaaran Finnkino Sello, jossa sijaitsee yksi pääkaupunkiseudun harvinaisuus: Sello Vip -sali. 32-paikkaisessa salissa on suuret, pehmeät nojatuolit ja rajoittamaton limun ja popcornin ahtamisoikeus. Lisämaksu on 8 euroa. Vip-salissa voi myös järjestää vaikkapa lastenjuhlat tai oman privaattinäytöksen ystäväporukalle.

Helsingin filmifestivaalit

Kaupungissa on aktiivinen festariskene, joka osittain toimii harrastelijapohjalta. Suurimmat viralliset filmifestarit pääkaupunkiseudulla ovat toukokuun Espoo Ciné, syyskuun Rakkautta ja Anarkiaa, DocPoint tammikuussa ja Season Film Festival ja Night Visions huhtikuussa.

Lue Tripsterin leffafestariraportteja:

©Siru Valleala

Siru Valleala

Tripsterin päätoimittajan fyysinen koti on Espoossa, henkinen Tokiossa ja tuleva Tallinnassa. Juuret ovat Jyväskylässä, mökki Saimaalla ja suku Kouvolasta. Nuoruus kului Prahassa ja maailmanympärysmatkoilla.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *