Helsingin harrastelijateatterit

Helsingin teatteritarjontaa rikastuttavat monet korkeatasoiset harrastelijateatterit. Tekijät eivät yleensä saa palkkaa, joten heidän sydämissään voi todella sanoa palavan rakkaus lajiin.

Ylioppilasteatteri

Ylioppilasteatteri, Aleksanterinkatu 23 / Mustikkamaankuja 1

Raikasta ja energistä teatteria tarjoava Ylioppilasteatteri on ammattijohtoinen harrastajateatteri, joka on perustettu jo vuonna 1926. Päänäyttämö eli Studioteatteri sijaitsee keskellä Helsinkiä Vanhalla ylioppilastalolla. Kesällä taas teatteri tekee esityksen ulkoilmanäyttämölle Mustikkamaalle. Ylioppilasteatterin pääsykokeet ovat elokuussa.

Ylioppilasteatterin kesän 2017 esitys Mustikkamaalla on immersiivinen Kesäyön uni. Kuvassa vasemmalta Ilana Palmgren, Deniz Kaya ja Reetta Koivukoski. Kuva: Veera Konsti
Ylioppilasteatterin kesän 2017 esitys Mustikkamaalla on immersiivinen Kesäyön uni. Kuvassa vasemmalta Ilana Palmgren, Deniz Kaya ja Reetta Koivukoski.
Kuva: Veera Konsti

Teatterikorkeakoulun opetusteatteri

Teatterikorkeakoulun opetusteatteri, Haapaniemenkatu 6

Täällä näkee yleensä kokeilevimmat ja uusinta uutta olevat esitykset. Teatterikorkeakoululla on vuosittain 40-50 ensi-iltaa, joista valtaosa on julkisia. Teakin päärakennus Kookos sijaitsee Sörnäisissä, mutta esityksiä on ympäri kaupunkia. Esityksissä voit tutustua etukäteen suomalaisten ammattiteatterien tuleviin tähtiin.

Immersiivinen näytelmä "Beverly Hills 90210" pyöri Teatterikorkeakoulussa keväällä 2016. Kuva: Mitro Härkönen
Immersiivinen näytelmä “Beverly Hills 90210” pyöri Teatterikorkeakoulussa keväällä 2016. Kuva: Mitro Härkönen

Kellariteatteri

Kellariteatteri, Liisankatu 27

Kruununhaassa sijaitsevassa “Kiltsussa” on vuosittain vajaa kymmenen ensi-iltaa. Esitystila on entinen halkovaja, joka on kunnostettu teatterisaliksi. Vapaaehtoisvoimin pyörivällä teatterilla ei ole erillistä taiteellista johtajaa.

Ikäkriteeri Kiltsuun näyttelijäksi tai muuhun rooliin työryhmässä hakemiseen on 16-30 -vuotta. Iästä voidaan tosin joustaa, mutta peruskoulu täytyy olla suoritettuna. Pääsykokeet pidetään taas syksyllä 2017.

Kesäisin teatteri tekee yhteistyöproduktion Kumpulan metsäteatterissa käpyläläisen Ilves-Teatterin kanssa, josta voit lukea lisää alempaa.

Kuva on Kellariteatterin Facebook-sivuilta.
Kuva on Kellariteatterin Facebook-sivuilta.

Ilves-Teatteri

Ilves-Teatteri, Sampsantie 50

Käpylässä, vanhan elokuvateatteri Rion tiloissa toimii vuonna 1985 perustettu jäsenvetoinen harrastajateatteri. Rion ajoista muistuttaa teatterin omaleimainen kalteva näyttämö. Ilveksellä ei ole taiteellista johtoa. Teatteri tuottaa vuosittain 4-6 produktiota sekä kahdet lyhytteatterifestivaalit: kesäkuussa ILVESLIVES! ja marraskuussa Räntäkarkelot.

Kesäisin teatteri tekee yhteistyöproduktion Kellariteatterin kanssa Kumpulan metsäteatteriin. Elokuussa 2017 metsäteatterin ensi-illassa on Neon Macbeth.

Syyskuussa on jälleen Ilvesteatterin pääsykokeet uusille hakijoille.

Elokuussa 2017 Kumpulan metsäteatterissa nähdään Neon Macbeth.
Elokuussa 2017 Kumpulan metsäteatterissa nähdään Neon Macbeth.

Teatteri Kultsa

Teatteri Kultsa, Katri Valan puiston väestönsuoja, Käenkuja 6-8

Entisessä väestönsuojassa maan alla työskentelee pitkän linjan teatterintekijöitä. Ohjelmistossa on usein moderneja kotimaisia näytelmiä ja klassikoita maailmalta. Kultsan perinteiset vappukonsertit ovat suosittuja. Sörnäisissä sijaitsevassa teatterissa on kahvio. Teatteri Kulta on perustettu alun perin Kulttuuritalolla vuonna 1959.

Joulun alla 2016 Teatteri Kultsassa nähtiin Milja Sarkolan omakohtainen esitys Perheenjäsen. Valokuva on Kultsan Facebook-sivuilta.
Joulun alla 2016 Teatteri Kultsassa nähtiin Milja Sarkolan omakohtainen näytelmä Perheenjäsen. Valokuva on Kultsan Facebook-sivuilta.

Teatteri Julkimo JHL

Teatteri Julkimo JHL, näytökset Teatteri Ilmiössä, Iso Roobertinkatu 10 B 20

Teatteri Julkimo JHL aloitti toimintansa vuonna 1981 silloisella nimellä KTV:n näytelmäkerho. 2000-luvun lopulta alkaen Teatteri Julkimo JHL:n ohjaajana sekä myös näytelmien käsikirjoittajana on toiminut Jukka Lehto. Syksyn 2017 esitys Palapeli kertoo elämän rakentamisesta. Näytökset ovat Punavuoressa Teatteri Ilmiön tiloissa.

Teatteri Julkimon esitys Onnenaukio. Kuva: Heidi Matikainen
Teatteri Julkimon esitys Onnenaukio. Kuva: Heidi Matikainen

Lisäksi Helsingin yliopiston ainejärjestöt järjestävät speksejä eli interaktiivista, musiikki- ja tanssinumeroilla höystettyä opiskelijateatteria.

Helsingissä toimii myös harrastajateatteriryhmiä, joilla ei ole pysyvää esityssalia, kuten vuonna 1994 perustettu Teatteri Reipas Irma.

Lue lisää:

© Elisa Helenius

Elisa Helenius

Jo kesästä 2004 lähtien Punavuoressa asunut paljasjalkainen helsinkiläinen. Elisa rakastaa merta ja reissaa mielellään sykkivissä suurkaupungeissa ja historiallisissa pikkukaupungeissa. Hän on vapaa toimittaja, kulttuuribloggaaja (Sateenkaarenmaalari-blogi), yleisen kirjallisuustieteen maisteri ja maaliskuussa 2021 valmistunut medianomi.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *