Helsingin kesäteatterit

Helsingin teattereiden pitäessä lomaa ilahduttavat kesäteatterit ohjelmistollaan kulttuurinnälkäisiä.

Ryhmäteatteri – Suomenlinnan kesäteatteri

Varmasti tunnetuin Helsingin kesäteattereista löytyy parinkymmenen minuutin lauttamatkan päästä Suomenlinnasta, tunnelmallisesta Hyvän omantunnon linnakkeesta. Koko teatteri on katettu sateen varalta, eikä kivisessä katsomossa muutenkaan olla sään armoilla. Tuoleilla on vilttejä, jos vilu yllättää. Teatterin luona on kahvio.

Suomenlinnan kesäteatterin vuoden 2017 näytelmä on Aleksis Kiven Seitsemän veljestäKari Heiskasen sovitus ja ohjaus ovat teatterin kuvauksen mukaan ankarasti Kiven eetosta kunnioittavia.

Esityksen ensi-ilta oli 15.6.2017. Viimeinen näytös on 26.8. Esityksen kesto on noin kolme tuntia ja 15 minuuttia sisältäen väliajan.

Ryhmäteatterin verkkosivut

Seitsemän veljestä. Kuvassa Tommi Rantamäki, Eino Heiskanen, Eero Ojala, Mikko Virtanen, Miro Lopperi ja Elias Keränen. Kuva © Tanja Ahol
Seitsemän veljestä. Kuvassa Tommi Rantamäki, Eino Heiskanen, Eero Ojala, Mikko Virtanen, Miro Lopperi ja Elias Keränen. Kuva © Tanja Ahol

Ylioppilasteatteri – Mustikkamaan kesäteatteri

Voit tehdä kesäretken Mustikkamaan uimarannalle ja nauttia illalla amfiteatterin tarjonnasta. Mustikkamaalle pääsee kävellen tai polkupyörällä kesällä 2016 avattua Isoisänsiltaa pitkin Kalasatamasta.

Teatterissa on katettu katsomo sekä vilttejä. Ennen esitystä ja väliajalla voit nauttia rantakallioilla kioskitarjoiluista ja alueen upeista maisemista. Mustikkamaan kesäteatterissa käy vain käteinen niin lippuluukulla kuin kioskissa.

Vuoden 2017 esitys on William Shakespearen klassikko Kesäyön uni. Tällä kertaa tosin romanttinen komedia koetaan immersiivisenä ja liikkeellisenä teoksena, joka levittäytyy lavan lisäksi myös kallioille ja metsään.

Esityksen ensi-ilta oli 12.7.2017. Viimeinen näytös on  la 19.8. klo 18 ja yönäytös klo 22. Esityksen kesto n. 2 h 15 min.

Ylioppilasteatterin kotisivut

Kesäyön uni. Kuvassa vasemmalta Milla Kaitalahti, Samuli Hokkanen ja Henna Mäki-Filppula Kuva: Veera Konsti
Kesäyön uni. Kuvassa vasemmalta Milla Kaitalahti, Samuli Hokkanen ja Henna Mäki-Filppula
Kuva: Veera Konsti

Teatteri Helsinki – Tervasaaren amfiteatteri

Jälleen voit tehdä saariretken ja tällä kertaa siltaa pitkin Tervasaareen. Helsingin keskustan tuntumassa Kruununhaassa sijaitseva Tervasaari tarjoaa merellisen kauniit puitteet kesäteatterille. Saareen kävellään tai pyöräillään siltaa pitkin venelaiturista. Teatteri on erikoistunut klassikkokomedioihin, mutta myös uusiin näytelmiin ja musiikkiteatteriin.

Teatteria ei ole katettu, mutta myynnissä on kertakäyttösadetakkeja. Sateenvarjot ovat katsomossa kiellettyjä, sillä ne ovat näköeste ja turvallisuusriski. Katsomossa on istuinalusia ja vilttejä. Lipunmyynti ja kahvio aukeavat tuntia ennen esitystä. Saaresta löytyy myös Ravintola Savu.

Vuoden 2017 näytelmä on Jukka Vienon käsikirjoittama ja Jari Ålanderin ohjaama Se ainoa oikea. Romanttinen komedia on saanut kantaesityksensä vuonna 1989.

Esityksen ensi-ilta oli 15.6.2017. Viimeinen näytös on 19.8.2017. Esityksen kesto on noin kaksi tuntia väliaikoineen. 

Teatteri Helsingin kotisivut

Kuva on Tervasaaren kesäteatterin kotisivuilta.
Kuva on Tervasaaren kesäteatterin kotisivuilta.

Teatteri Tuli – Taivallahden kesäteatteri

Hietalahden uimarannan laidalla sijaitsee ammattijohtoinen harrastajateatteri. Taivallahden kesäteatterissa on katettu katsomo, ja teatterin kahvila palvelee ennen esitystä ja väliajalla.

Vuonna 2017 ohjelmistossa on kolme esitystä. Koko perheen musiikkinäytelmä Risto Räppääjä ja villi kone perustuu Sinikka ja Tiina Nopolan näytelmään. Nostalgiaa tarjoaa Teuvo Pakkalan laulunäytelmä Tukkijoella. Elokuun aikana Päivi Mäkinen vie sisälle ranskalaisen laulajan Edith Piafin elämään ja kappaleisiin.

Kesäteatterissa järjestetään myös lavatansseja.

Risto Räppääjää näytetään ajalla 29.6.-30.8. Tukkijoella esitetään ajalla 8.7.-3.9. Edith Piafin elämästä ja tuotannosta 7.8., 14.8., 21.8. ja 28.8.2017.

Taivallahden kesäteatterin kotisivut

Kuva Tukkijoella-esityksestä on Taivallahden kesäteatterin Facebook-sivuilta.
Kuva Tukkijoella-esityksestä on Taivallahden kesäteatterin Facebook-sivuilta.

Ilves-teatteri ja Kellariteatteri

Kaksi helsinkiläistä harrastelijateatteria laittavat kesäisin hynttyyt yhteen ja tekevät esityksen Kumpulan metsäteatteriin. Esitykset ovat saaneet usein hyvää palautetta ja niiden on sanottu olevan puhuttelevia. Katsomossa on vain 24 istumapaikkaa.

Elokuussa 2017 esitetään William Shakespearen klassikosta innoituksensa saanut Neon Macbeth.

Neon Macbethia esitetään ajalla 3.-24.8.2017. Esityksen kesto on noin kolme tuntia.

Esitys Ilves-teatterin kotisivuilla

Kumpulan metsäteatterissa esitettii kesällä 2016 esitys Jumalten pyykkipäivä. Kuva: Inari Sandell
Kumpulan metsäteatterissa esitettiin kesällä 2016 näytelmä Jumalten pyykkipäivä. Kuva: Inari Sandell

Puotilan kesäteatteri

Puotilan kesäteatteri on vuonna 2014 teatterin ammattilaisten perustama näyttämö lapsikatsojille. Tänä vuonna teatteri sai uuden katetun katsomon. Puotilan Kartanolla voi nauttia herkkuja ennen ja jälkeen esityksen.

Puotilan kartanon (Botby gård) päätilana on entinen Råånsin ratsutila. Kartano syntyi, kun Vartiokylän kaikki kolme ratsutilaa siirtyivät samalle omistajalle 1750-luvulla. Kartanossa voi tutustua kustavilaisen aikakauden tyyliin.

Vuonna 2017 kartanon pihalla nähdään Herra Hakkaraisen suuri urheiluesitys. Mauri Kunnaksen satukirjaan perustuva näytelmä juhlistaa liikunnan riemua.

Ensi-ilta oli 10.6.2017. Esityksiä on 13.8.2017 asti. Esityksen kesto on noin 45 min. Sallittu 3-vuotiaille.

Puotilan kesäteatterin kotisivut

Herra Hakkaraisen suuri urheiluesitys. Kuva: Ingemar Raukola
Herra Hakkaraisen suuri urheiluesitys. Kuva: Ingemar Raukola

Tekstiä on päivitetty 31.7.2017 lisäämällä Kumpulan metsäteatteri.

Lue lisää:

Teksti: Elisa Helenius

Elisa Helenius

Jo kesästä 2004 lähtien Punavuoressa asunut paljasjalkainen helsinkiläinen. Elisa rakastaa merta ja reissaa mielellään sykkivissä suurkaupungeissa ja historiallisissa pikkukaupungeissa. Hän on vapaa toimittaja, kulttuuribloggaaja (Sateenkaarenmaalari-blogi), yleisen kirjallisuustieteen maisteri ja maaliskuussa 2021 valmistunut medianomi.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *