Kuuluisia teattereita Helsingissä

Helsingissä on useita laadukkaita ja monipuolisia teattereita hyvien kulkuyhteyksin päässä.

KOM-teatteri

KOM-teatteri, Kapteeninkatu 26

Ullanlinnassa sijaitsee vuonna 1971 perustettu teatteri, joka on yksi Suomen vanhimmista ryhmämuotoisista teattereista. KOM-teatteri syntyi halusta vaikuttaa yhteiskuntaan ja tehdä taiteellisesti korkeatasoista teatteria. KOM-teatterilla on 300-paikkainen sali, uusi aulanäyttämö sekä ravintolanäyttämö. KOM-ravintola on myös hyvä paikka herkkuaterialle.

Kuva Kom-teatterin kevään 2017 näytelmästä Kokki, varas, vaimo ja rakastaja. ​Kuvassa: Niko Saarela, Vilma Melasniemi, Johannes Holopainen ja Eero Milonoff Valokuva: Noora Geagea
Kuva on KOM-teatterin kevään 2017 näytelmästä Kokki, varas, vaimo ja rakastaja. ​Kuvassa: Niko Saarela, Vilma Melasniemi, Johannes Holopainen ja Eero Milonoff. Valokuva: Noora Geagea

Q-teatteri

Q-teatteri, Tunturikatu 16

Töölön Q-teatterissa tuntuu pyörivän jatkuvasti kaupungin parhaita esityksiä. Monet näytelmistä ovat raikkaan feministisiä kotimaisia kantaesityksiä.

Isossa näyttämössä on jyrkästi nouseva katsomo, johon ei myydä paikkalippuja. Pienemmälle Puoli-Q-näyttämölle taas mahtuu 40 henkeä. Teatterin kahvilassa leivotaan tuoretta pullaa aina, kun näyttämöllä menee väliajallinen esitys.

Q-teatterin Nuorten Teatteri on tarkoitettu 15–20-vuotiaille näyttelijänaluille.

Kuva on Q-teatterin näytelmästä Tavallisuuden aave – kuvia kotimaasta (ensi-ilta 19.2.2016). KUVASSA vas: Antti Heikkinen, Laura Birn, Pyry Nikkilä, Elina Knihtilä ja Ylermi Rajamaa. KUVA: Pate Pesonius
Kuva on Q-teatterin näytelmästä Tavallisuuden aave – kuvia kotimaasta (ensi-ilta 19.2.2016). Kuvassa vas: Antti Heikkinen, Laura Birn, Pyry Nikkilä, Elina Knihtilä ja Ylermi Rajamaa. Kuva: Pate Pesonius

Ryhmäteatteri

Ryhmäteatteri, Helsinginkatu 25

Tänä vuonna 50 vuotta täyttävä Ryhmäteatteri on Suomen vanhin vapaa teatteriryhmä. Ryhmäteatteri luopui pitkäaikaisesta näyttämöstään Pengerkadulla Helsingin Kalliossa kesällä 2014 ja sijaitsee nykyään Kino Helsingin entisissä kellaritiloissa nykyisessä Urheilutalossa.

Ryhmis tuottaa vuosittain yhden ensi-illan syksylle, toisen keväälle ja kolmannen kesälle. Kesän esitys nähdään aina Suomenlinnassa Hyvän omantunnon linnakkeessa. Esitykset ovat korkeatasoisia ja usein yhteiskunnallisesti kantaaottavia, kuten ohjaaja Susanna Kuparisen poliittinen Eduskunta-trilogia.

Kuva on Ryhmäteatterin syksyn 2016 näytelmästä Farmi. Kuvassa takana Tiina Weckström, Joel Mäkinen. Etualalla Joanna Haartti, Milla-Mari Pylkkänen, Samuli Niittymäki. Kuva © Ilkka Saastamoinen
Kuva on Ryhmäteatterin syksyn 2016 näytelmästä Farmi. Kuvassa takana Tiina Weckström, Joel Mäkinen. Etualalla Joanna Haartti, Milla-Mari Pylkkänen, Samuli Niittymäki. Kuva © Ilkka Saastamoinen

Aleksanterinteatteri

Aleksanterinteatteri, Bulevardi 23-27

Venäläistä loistokkuutta tarjoaa vaaleanpunainen Aleksanterinteatteri Bulevardilla. Vuonna 1879 avautunut teatteri toimi aluksi venäläisenä teatterina ja sitten oopperatalona vuosina 1919-1993, kunnes Suomen Kansallisooppera ja -baletti sai nykyiset isommat tilansa Töölössä. Bulevardin rakennuksessa toimii edelleen useita tanssikouluja.

Aleksanterinteatterissa on ennen kaikkea erilaisten teatteriryhmien vierailevia, usein musiikkipainotteisia esityksiä. Se on myös uuden Helsingin Koomisen Teatterin koti.

Aleksanterin teatteri Bulevardilla. Kuva: Elisa Helenius
Aleksanterinteatteri Bulevardilla. Kuva: Elisa Helenius

Peacock-teatteri

Peacock-teatteri, Linnanmäen Huvipuisto, Tivolikuja 1

Jos pidät revyistä, suuntaa Peacockiin! Nauru ja kepeys sopivatkin hyvin teatteriin, joka sijaitsee huvipuiston sisällä. Linnanmäelle on aina maksuton sisäänpääsy, joten et tarvitse huvipuistolippua päästäksesi teatteriin.

Kesällä 1956 avattu puinen rakennus henkii nostalgiaa. Uuden Iloisen Teatterin revyiden lisäksi Peacockissa nähdään vierailevia esityksiä ympäri vuoden.

Mainoskuva on Helsingin Kaupunginteatterin musikaalista Sherk, joka nähtiin Peacock-teatterissa syyskaudella 2016.
Mainoskuva on Helsingin Kaupunginteatterin musikaalista Sherk, joka nähtiin Peacock-teatterissa syyskaudella 2016.

Teater Viirus

Teater Viirus, Välimerenkatu 14

Ruotsinkielinen teatteri perustettiin vuonna 1987. Se tekee moderneja näytelmiä niin lapsille kuin aikuisille. Monet esityksistä ovat olleet kriitikoiden ylistämiä. Viiruksen esityksiin voi ladata älypuhelimeensa sovelluksen suomen- tai ruotsinkielisellä tekstityksellä.

Elokuussa 2017 Viirus-teatteri muuttaa Kuununhaasta Helsingin Jätkäsaareen vastarakennettuun taloon. Uudessa rakennuksessa teatterilla on Suuri Sali Studio 1, Studio 2, Galleriatila ja ulkotiloissa sijaitseva Amfi-teatteri. Samassa rakennuksessa toimii moderni pohjoismainen ravintola Skøgul.

Kuva on Viiruksen näytelmästä Allt som sägs, jonka kantaesitys oli 4.11.2016. Kuva: Cata Portin. Kuvassa: Sanna-Kaisa Palo, Maria Ahlroth, Robert Kock, Jessica Raita, Viktor Idman.
Kuva on Viiruksen näytelmästä Allt som sägs, jonka kantaesitys oli 4.11.2016. Kuva: Cata Portin. Kuvassa: Sanna-Kaisa Palo, Maria Ahlroth, Robert Kock, Jessica Raita, Viktor Idman.

Lue lisää:

© Elisa Helenius

Elisa Helenius

Jo kesästä 2004 lähtien Punavuoressa asunut paljasjalkainen helsinkiläinen. Elisa rakastaa merta ja reissaa mielellään sykkivissä suurkaupungeissa ja historiallisissa pikkukaupungeissa. Hän on vapaa toimittaja, kulttuuribloggaaja (Sateenkaarenmaalari-blogi), yleisen kirjallisuustieteen maisteri ja maaliskuussa 2021 valmistunut medianomi.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *