Pieniä laatuteattereita Helsingissä

Jos kaipaat vaihtoehtoisempaa kulttuurielämystä, tsekkaa nämä Helsingin teatterimaailman pienet ja kirkkaat helmet.

Teatteri Avoimet Ovet

Teatteri Avoimet Ovet, Erottajankatu 5, sisäpiha

Teatteri Avoimet ovet on muuttanut Töölöstä keskeisemmälle paikalle Erottajalle. Kyseessä on draamaan keskittynyt laatuteatteri, jonka ohjelmistoon kuuluu myös runoiltoja ja keskustelutilaisuuksia. Vuonna 1994 perustettu teatteri esittää ennen kaikkea kotimaisten näytelmien ja konserttien kantaesityksiä. Teatterilla on kahvio.

Teatteri Avoimien ovien esitys "Keskellä ruuhkaa juoksee nainen – komedia nykyajassa" sai ensi-iltansa helmikuussa 2017. Kuvassa: Hanna Seppä. Kuva: Laura Malmivaara
Teatteri Avoimien ovien esitys ”Keskellä ruuhkaa juoksee nainen – komedia nykyajassa” sai ensi-iltansa helmikuussa 2017. Kuvassa: Hanna Seppä. Kuva: Laura Malmivaara

Teatteri Takomo

Teatteri Takomo, Fredrikinkatu 18

Punavuoressa Fredrikintorilla sijaitseva huoneteatteri, jossa nähdään intiimejä, revitteleviä ja kovatasoisia esityksiä. Teatterilla ei ole kahviota, mutta aulassa on myynnissä pientä makeaa ja termarissa kahvia.

Vuonna 2017 Takomo täyttää 20 vuotta, ja samana vuonna myös vuoden teatterinäyttelijäpalkinto napsahti Teatteri Takomon näyttelijälle Niina Hosiasluomalle. Vuonna 2015 näyttelijäliiton vuoden Nuori näyttelijä -palkinnon sai Noora Dadu Teatteri Takomossa esittämällään omakohtaisella näytelmällä Minun Palestiinani.

Teatteri Takomo. Kuva: Elisa Helenius
Teatteri Takomo. Kuva: Elisa Helenius

KOKOTeatteri

KOKOTeatteri, Hämeentie 3

Vuonna 1997 perustettu vapaa ammattiteatteriryhmä majailee Kalliossa samoissa tiloissa jazz-musiikin klubi-iltoja järjestävän Koko Jazz Klubin kanssa. Teatterin ohjelmisto koostuu uusista kotimaisista näytelmistä ja ulkomaisten näytelmien Suomen kantaesityksistä. Tiloissa on myös ravintola, josta saa esitysiltoina kakkupaloja ja juomia.

KOKOteatteri. Kuva: Elisa Helenius
KOKOteatteri. Kuva: Elisa Helenius

Musiikkiteatteri Kapsäkki

Musiikkiteatteri Kapsäkki, Hämeentie 68

Aiemmin kiertävänä teatterina toimineella Kapsäkillä on ollut vuodesta 2009 lähtien omat tilat Vallilassa. Ohjelmisto koostuu musiikkinäytelmistä, konserteista ja klubeista. 200-paikkaisen teatterisalin lisäksi Kapsäkin yhteydessä toimii myös salaatteja, lämpimiä leipiä ja keittoja tarjoileva Ravintola Kapsäkki, joka on auki aina klo 24.00 asti.

Teatteri Kapsäkin terassi. Kuva: Teatteri Kapsäkin Facebook-sivut
Teatteri Kapsäkin terassi. Kuva: Teatteri Kapsäkin Facebook-sivut

Teatteri Jurkka

Teatteri Jurkka, Vironkatu 7

Jurkan teatterisuvun johtama ammattihuoneteatteri on toiminut samassa huoneessa Kruununhaassa vuodesta 1954 lähtien. Pienen koon ei pidä antaa hämätä, sillä Jurkassa on nähty monia kovatasoisia ja ajankohtaisia esityksiä, joita kriitikot ja yleisö ovat ylistäneet. A-oikeuksilla varustettu aulakahvila palvelee tuntia ennen esityksiä ja väliajalla.

Bonnie & Clyde sai ensi-iltansa Teatteri Jurkassa syksyllä 2016. Kuvassa: Essi Hellén ja Markus Järvenpää. Kuva: Marko Mäkinen
Bonnie & Clyde sai ensi-iltansa Teatteri Jurkassa syksyllä 2016. Kuvassa: Essi Hellén ja Markus Järvenpää. Kuva: Marko Mäkinen

Valtimonteatteri

Valtimonteatteri, Aleksis Kiven katu 22, sisäpiha

Sydänverellä tehtyä teatteria Harjussa vuodesta 2000 lähtien. Freelancernäyttelijöiden perustama pieni huoneteatteri, jonka yhteydessä on boheemi Bar Laskimo. Teatteri järjestää myös esityksellisiä klubi-iltoja.

Tursaspyyhekumi sai ensi-iltansa Valtimonteatterissa huhtikuussa 2016. Kuvassa: Salla Kozma. Kuva: Mikael Ahlfors
Tursaspyyhekumi sai ensi-iltansa Valtimonteatterissa huhtikuussa 2017. Kuvassa: Salla Kozma. Kuva: Mikael Ahlfors

Teatteri Ilmi Ö.

Teatteri Ilmi Ö., Iso Roobertinkatu 10 B 20

Teatteriosuuskunta Ilmi Ö. syntyi 15 vuotta sitten halusta yhdistää teatteri-ilmaisun ohjaajan työkenttä yhteen työpaikkaan. Ilmi Ö. tekee soveltavaa teatteria: yhteisöteatteria, osallistavaa teatteria, teatterityöpajoja, draamaa, koulutuksia sekä kulttuurin ja hyvinvoinnin yhdistäviä projekteja.

Ilmi Ö.:n teatterikoulu antaa laajan oppimäärän mukaista opetusta lapsille ja nuorille teatteritaiteessa.

Omintakeinen lasten- ja nuortenteatterifestivaali Ilmifestivaali järjestetään 7.-15.10.2017.

Teatteri Ilmi Ö:n lukuvuoden 2016-2017 teatterikoulun oppilaat. Kuva: Kasper Heikkerö
Teatteri Ilmi Ö:n lukuvuoden 2016-2017 teatterikoulun oppilaat. Kuva: Kasper Heikkerö

Lue lisää:

© Elisa Helenius

Elisa Helenius

Jo kesästä 2004 lähtien Punavuoressa asunut paljasjalkainen helsinkiläinen. Elisa rakastaa merta ja reissaa mielellään sykkivissä suurkaupungeissa ja historiallisissa pikkukaupungeissa. Hän on vapaa toimittaja, kulttuuribloggaaja (Sateenkaarenmaalari-blogi), yleisen kirjallisuustieteen maisteri ja maaliskuussa 2021 valmistunut medianomi.