Nukketeatteria, tanssiteatteria ja sirkusta Helsingissä

Teatteriesitys voi tapahtua myös tanssien, nukeilla tai sirkustellen. Osa näistä esityksistä on vain aikuisille, osa taas on suunnattu lapsille, osa molemmille. Tanssi-, sirkus- ja nukketeatteriesitykset sopivat usein myös ulkomaalaisille vieraille, sillä niissä ei yleensä puhuta tai vuorosanat ovat englanniksi.

Nukketeatteri Sampo

Nukketeatteri Sampo, Erottajankatu 6

Vuonna 1977 perustettu helsinkiläinen ammattinukketeatteri sijaitsee Helsingin keskustassa. Esityksiä on niin lapsille kuin aikuisillekin. Kannattaa tsekata nukeilla koristeltu Sampon Satumainen kahvila, joka on avoinna esityskaudella arkisin klo 10-18 ja esitysten yhteydessä. Samposta voit myös ostaa kirjallisuutta, äänitteitä ja nukketeatterivälineistöä.

Sampon kansainvälinen nukketeatterifestivaali levittäytyy Helsingin teattereihin 29.8.-3.9.2017.

HUOM! Myös Nukketeatterikeskus Poiju järjestää esityksiä Helsingissä eri teatteritiloissa kuten Annantalolla, samoin kuin kiertävä nukketeatteri Sytkyt.

Lastenesitys Leonardon lentävät apinat sai ensi-iltansa toukokuussa 2017 Nukketeatteri Sampossa. Kuva: Uupi Tirronen
Lastenesitys Leonardon lentävät apinat sai ensi-iltansa toukokuussa 2017 Nukketeatteri Sampossa. Kuva: Uupi Tirronen

Tanssiteatteri Hurjaruuth

Tanssiteatteri Hurjaruuth, Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 A

Vuonna 1981 perustetussa teatterissa nykytanssi yhdistyy kuvataiteeseen, sirkukseen ja musiikkiin. Vuodesta 1994 asti järjestetty Talvisirkus-esitys vaihtuvalla sisällöllä on jo joulun ajan traditio helsinkiläisille lapsiperheille ja lapsenmielisille.

Hurjaruuth on tuottanut omien esitystensä lisäksi festivaaleja, joista edelleen ohjelmistossa ovat keväinen Ruutia!-tanssifestivaalia lapsille ja nuorille sekä helmikuinen naisklovnifestivaali Punainen Helmi. Lapset voivat osallistua Hurjaruuthissa sirkuskouluun.

Sisäänsukellettava videotanssiteos Flora & Fauna sai ensi-iltansa Tanssiteatteri Hurjaruuthissa huhtikuussa 2017. Kuva: Arja Pettersson
Sisäänsukellettava videotanssiteos Flora & Fauna sai ensi-iltansa Tanssiteatteri Hurjaruuthissa huhtikuussa 2017. Kuva: Arja Pettersson

Zodiak – Uuden tanssin keskus

Zodiak, Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 B/154

Jos haluat nähdä kovatasoista nykytanssia, suuntaa Salmisaaressa sijaitsevalle Kaapelitehtaalle. Zodiak järjestää esityksiä ja myös useita kursseja ammattilaisille ja harrastajille. Zodiak osatuottaa vuosittain noin 15 kotimaista kantaesitystä.

Erityisen suosittu on helmikuussa järjestettävä kansainvälinen Sivuaskel-festivaali, johon kannattaa olla ajoissa ostamassa lippuja.

Sonja Jokiniemen esitys Blab saa ensi-iltansa Zodiakissa marraskuussa 2017. Kuvassa: Mira Kautto (vas.), Sara Gurevitch. Kuvaaja: Tomas Uyttendaele
Sonja Jokiniemen esitys Blab saa ensi-iltansa Zodiakissa marraskuussa 2017. Kuvassa: Mira Kautto (vas.) ja Sara Gurevitch. Kuva: Tomas Uyttendaele

Cirko – uuden sirkuksen keskus

Cirko, Kaasutehtaankatu 1

Suvilahdessa hauskuttaa elämyksellinen sirkutalo Cirko, joka avattiin vuonna 2011 kaasuvoimalan entisen konepajan tiloihin. Kausiohjelman kohokohtina ovat nykysirkusfestivaali Cirko toukokuussa, StreetCirk-katusirkustapahtuma elokuussa ja esittävän taiteen rajapinnoilla liikkuva What the Cirk? –minifestivaali marraskuussa.

Muista myös Sirkus Finlandia, joka levittää telttansa Kaisaniemenpuistoon taas 28.9.-29.10.2017.

Cirkossa nähdään syyskuussa 2017 lapsille suunnattu esitys Heijastimet: Valomatka. Kuva: Ainu Palmu
Cirkossa nähdään syyskuussa 2017 lapsille suunnattu esitys Heijastimet: Valomatka. Kuva: Ainu Palmu

Lue lisää:

© Elisa Helenius

Elisa Helenius

Jo kesästä 2004 lähtien Punavuoressa asunut paljasjalkainen helsinkiläinen. Elisa rakastaa merta ja reissaa mielellään sykkivissä suurkaupungeissa ja historiallisissa pikkukaupungeissa. Hän on vapaa toimittaja, kulttuuribloggaaja (Sateenkaarenmaalari-blogi), yleisen kirjallisuustieteen maisteri ja maaliskuussa 2021 valmistunut medianomi.