Helsingin hauskimmat koko perheen sisäkohteet x 6

Tripsteri-lapsi, poika 6 vuotta, sai poimia listasta kiinnostavimmat sisäretkikohteet. Valinnan mukaan teimme kuusi huippukivaa Helsinki-retkeä.

1. Trampoliinipuisto Rush

Hikistä hommaa! Se on todettava jo hetken kuluttua Rush-trampoliinipuistossa. Tunnin päästä puhuminen on huomattavasti hankalampaa. Rush sijaitsee hämäräperäisen näköisessä hallirakennuksessa Valimon juna-aseman vierellä. Sisältä tila on valtaisa ja valoisa. Ainakin juuri nyt – puistossa järjestetään pe- ja la-iltaisin myös uv-hohtohyppyä dj-musiikin kera (hohtohypyt KE, PE ja LA klo 18-20).

Rush sopii kaikenikäisille, mutta 0-6 -vuotiailla on oltava normaalihintaisen hyppylipun ostanut valvoja (väh. 15 v.) mukana trampoliinialueella. 7-8 -vuotiailla taas on oltava vähintään 15-vuotias valvoja mukana puistolla, esim. kahvilassa. Yli 9-vuotiaat saavat pomppia vahtia vailla.

Kannattaa huomioida, että OpenJump-aikoina puisto on kyllä avoin kaikille, mutta meno voi olla ruuhkaista ja siksi vaarallista pikkuväelle. Pienten kanssa kannattaa suosia rauhallisempia arki-iltapäiviä.

Trampoliinipuisto Rush on valtavan vauhdin paikka. © Rush.
Trampoliinipuisto Rush on valtavan vauhdin paikka. © Rush Finland.

Tilaa hyppimiseen on 2800 neliömetriä, kunhan ensimmäisestä trampoliinista vain uskaltaa eteenpäin. Lapsella ei ole moisia ongelmia, vaan pomppujalka vipattaa huomattavasti vauhdikkaammin kuin aikuisella. Hauskaa on! Hyppiä voi kallistetuille seinille, korokkeelta vaahtokumipalojen joukkoon ja pitkää matkaa trampoliinikadulla. Free jump -alueella on peräti 50 trampoliinielementtiä. Wipe Out -kone tarjoaa erikoisen väistelyelämyksen. Tramppakoristakin voi pelata.

Tunti pomppimista on kylliksi, ja liikunnan jälkeen kaipaisi suihkua. Sitä tila ei tarjoa, mutta juomia ja välipaloja voi ostaa pahimpaan energiavajeeseen.

Huom! OpenJump-vuorolle kannattaa varata aika etukäteen. Jarrusukat tarvitaan – ne voi myös hankkia puistosta 3 euron hintaan.

 • Missä? Valimotie 25
 • Hinta?
  2-6-vuotiaan lippu 1h: 5€, 1,5h: 7€ (0-1-vuotiaat ilmaiseksi)
  Open Jump 1h: 14€, 1,5h: 18€, 2h: 21€. HappyHour -hyppyaika ma-pe klo 13.30-16: kaikki hyppyliput -50%. Family Time: La 9.30– 12.00 ja su 09.30–12.00 1h: 10€, 1,5h: 15€, 2h: 18€

2. Helsingin kaupunginmuseo ja Torikorttelit

Helsingin kaupunginmuseo Senaatintorin tuntumassa on monen pienen retkeilijän mieleen. Museo on huomattavan lapsiystävällinen. Esimerkiksi ikivanhassa Sederholmin talossa sijaitsevassa Lasten kaupungissa on monen ikäiselle viehättävää tutkittavaa. Lasten kaupunki on matka historiaan: siellä voi ajaa hevoskärryjä, kurkistaa 1930-luvun koululuokkaan ja tutkia eri vuosikymmenien esineitä, ruokia ja leikkejä. Mummolassa on viikonloppuisin myös mummo tai vaari paikalla. Helsingin valitut palat -näyttelyssä taas voi esitellä jälkipolvelle sellaisia menneisyyden aarteita kuin pajatson, hetekan ja radion.

Tripsteri-lapsen ehdoton suosikki on Aikakone, jossa ”sillä tavalla humpsahtaa”. Kun virtuaaliteknologiset lasit ovat päässä, todella tapahtuu humpsahdus vanhaan Helsinkiin. 2000-luku unohtuu välittömästi: olemme 1900-luvun alun puu-Helsingissä, sitten 1980-luvun ratikassa. Aivan mieletöntä!

Aikakonematkalla. Kuva: Kuva: Maija Astikainen / Helsingin kaupunginmuseo.
Aikakonematkalla. Kuva: Kuva: Maija Astikainen / Helsingin kaupunginmuseo.

Museon jälkeen voi tutkia viereisten Torikortteleiden sisäpihoja ja puoteja ja käydä jäätelöllä vaikkapa El Fant -kahvilassa aivan Kaupunginmuseon kyljessä.

 • Missä? Aleksanterinkatu 16
 • Hinta? Vapaa pääsy
9.4. päättyneessä Haju-näyttelyssä pohdittiin sitä, miltä Helsinki haisee. © Siru Valleala
Haju-näyttelyssä pohdittiin sitä, miltä Helsinki haisee. © Siru Valleala

3. Ratikkamuseo

Kestosuosikkimme on pienehkö ja ilmainen museo, joka sijaitsee Töölössä Kulttuuritehdas Korjaamon vieressä. Ratikkamuseossa on useita vanhoja raitiovaunuja, joiden kyytiin saa astua tutkimaan ja etenkin nuuskimaan – ihanan vanha tuoksu! Heti alkuun koittaa pienen miehen mielestä paras hetki: museon setä antaa käteen ratikkalipun, jonka voi leimata nostalgisessa leimauskoneessa. Vielä kauemmas ajassa pääsee yhdessä ratikoista, jossa voi leikkiä lipunmyyjää rei’ityslaitteineen.

Ratikkamuseon 1890-luvun raitiovaunu. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo.
Ratikkamuseon 1890-luvun raitiovaunu. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo.

Historian havina miellyttää aikuisvieraitakin. Jo itse vaunuhalli on valmistunut vuonna 1900 arkkitehti Valdemar Aspelinin suunnittelemana. Rakennuksessa toimi aikoinaan myös hevosten kengityspaja. Ratikkahevoset vetivät vaunuja 1800-luvun lopulla ennen sähköratikoita. Hevosraitiovaunujen linjoja oli aluksi kaksi: Töölö-Kauppatori-Kaivopuisto ja Sörnäinen-Kauppatori-Lapinlahti. Museossa on lapsiakin suuresti kiinnostavia videopätkiä ratikan historiasta.

 • Missä? Töölönkatu 51A
 • Hinta? Vapaa pääsy
1950-luvun ratikkatunnelmaa. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo.
1950-luvun ratikkatunnelmaa. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo.

4. Kissakahvila Helkatti

Tunnelmallisen uudistuksen myötä Helsingin Kissakahvila vaihtoi nimensä Helkatiksi ja poisti seitsemän vuoden ikärajan. Myös pienet lapset pääsevät kisuja paijaamaan, kunhan käyttäytymissäännöt muistetaan. Kahvilaan kannattaa varata etukäteen aika netin ajanvarauksesta, joskin useimmiten kahvilaan pääsee ohimennenkin.

Vierailimme Helkatissa arkipäivän ensimmäisenä ajankohtana klo 11, jolloin kahvila oli mukavan rauhallinen ja kissojen kanssa oli hyvin tilaa leikkiä. Pienet pennut olivat iloisia ja aktiivisia – yrittivät latkia kermavaahdot tassuleivostemme yltä. Kahvila leipoo itse herkulliset ja kekseliäät kakkunsa, ja menu on muutenkin maukkaan monipuolinen.

Helkatin herkkukahvi. © Siru Valleala
Helkatin herkkukahvi. © Siru Valleala

Kissojen leikittämiseen on paljon välineitä, ja koivunrunkojen katveessa istuskelu, riippumatossa loikoilu ja nukkuvan mirrin katselu on tehokasta rentoutumista lastenkin kanssa!

 • Missä? Fredrikinkatu 55
 • Hinta? 5€ / 1,5h

5. Palomuseo

”Onpa hieno kirkko”, toteaa Tripsteri-lapsi astuessamme Helsingin pelastuslaitoksen palomuseon eli Erottajan pelastusaseman pihaan. Yllättävän moni ei edes tiedä, että Helsingissä on palomuseo. Yksi syy on se, ettei museo ole kesälomalla auki, vaan sulkee ovensa juhannuksen jälkeen ja avautuu taas elokuun lopulla. Ja aukioloaikanaankin museoon pääsee vain keskiviikkoisin ja sunnuntaisin kello 12-16.

Me olemme täsmäajoittaneet itsemme keväisen sunnuntain iltapäivään, jolloin olemme museon ainoat asiakkaat. Kaikessa rauhassa tutkimme kerrassaan hienon museon kerrokset. On paloautoja ja vanhan ajan palovaunuja, monenlaista palorekvisiittaa, eri aikakausien pelastushenkilökuntanukkeja ja muita ”jänniä setiä”, valokuvataulujen täydeltä tulipaloja, happinaamareita ja lavastettuja tositilanteita. Lopuksi saamme nähdä videon, jolla näytetään entisaikojen palomiesten treenausta ja rentoutumista saunassa (”pyllyt näkyi!”).

Palomuseossa on hauskoja lavastettuja tilanteita. © Siru Valleala
Palomuseossa on hauskoja lavastettuja tilanteita. © Siru Valleala

Kello 16 museon ainoa ja mainio työntekijä, museonhoitaja Jari Auvinen, opastaa meidät vierailulle pelastusaseman torniin. Tornista aukeaa yksi Helsingin parhaista korkeista näkymistä, ja vaikka portaita on, lapsikin jaksaa kavuta ylös vauhdikkaasti. Auvinen kertoo persoonallisella tyylillään palomiestarinoita – ja näyttää vierailun lopuksi myös modernin pelastusaseman puolen lähtövalmiuksissa olevine paloautoineen. Kaikki tämä kahdella eurolla. Wautsi!

 • Missä? Erottajan pelastusasema
  Korkeavuorenkatu 26
 • Hinta? 2€, alle 15-vuotiaat ilmaiseksi
Pelastusaseman tornista on hienot maisemanäkymät yli Helsingin. © Siru Valleala
Pelastusaseman tornista on hienot maisemanäkymät yli Helsingin. © Siru Valleala

6. Pikseli Arcade Redi

Nyt on huimaa menoa! Virtuaalipuistot valloittavat vauhdilla Suomeakin. Näihin maailmoihin hurahtavat niin lapset kuin aikuisetkin.

Pikseli Arcade -virtuaalipuistoja on Helsingissä Kauppakeskus Redissä, Espoossa Isossa Omenassa ja Vantaalla Flamingossa. Redissä Pikseli löytyy 3. kerroksesta. Kävijä saa ohjeistuksen jälkeen pelitilan esimerkiksi tunniksi (38 euroa), ja yksin tai tilan vuorotellen jakamalla voi tutustua koko peliarsenaaliin. Vaihtoehtoisesti voi valita VR-pakohuonepelin, jota pelataan porukalla, kukin omasta pelitilastaan (42 euroa / tunti) käsin. Kuinka paeta kadonneesta pyramidista…?

Siis hauskaa pitämään! Se tarkoittaa sonnustautumista virtuaalilaseihin ja sopivan pelin valitsemista. Vaihtoehtoja on lukuisia ja valikoima uudistuu usein. Aloittelija voi startata vaikkapa Fruit Ninjalla. Suosituimmasta päästä etenkin nuoremman väen keskuudessa on peli Job Simulator, joka vakuuttaa myös Tripsterin testipelaajalapsen. Erilaisilla työpaikoilla on huisin hauskaa puuhata: keittää kahvia, kopioida, kokata, korjata autoja…

Aikuisille zen-valinta on Nature Treks, jossa pääsee huikaiseviin, mieltä rauhoittaviin maisemiin katselemaan luontoa, eläimiä, avaruutta, valtamerta ja vesiputouksia. Vai pitäisikö valloittaa Mount Everest tai hirvittävän korkea pilvenpiirtäjän huippu? Oma hupinsa ovat tietenkin kunnon räiskinnät, joita aina löytyy oma valikoimansa.

 • Missä? Ostoskeskus Redi, Kalasatama
 • Hinta? 20€/30 minuuttia tai 38€/60 minuuttia

© Siru Valleala

Lue myös:

Lapsiperheen Helsinki

Siru Valleala

Tripsterin päätoimittajan fyysinen koti on Espoossa, henkinen Tokiossa ja tuleva Tallinnassa. Juuret ovat Jyväskylässä, mökki Saimaalla ja suku Kouvolasta. Nuoruus kului Prahassa ja maailmanympärysmatkoilla.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *