Espanja – esittelyssä katalonialainen perinnelaji: ihmispyramidi!

Força, equilibri, valor i seny. "Voimaa, tasapainoa, rohkeutta ja viisautta." Se on korkeita ihmispyramideja muodostavien castellers-ryhmien motto. Tripsteri pääsi todistamaan tätä yli 300-vuotista katalonialaista ihmispyramidi-perinnettä lähietäisyydeltä. Nykyään taas suosiossa oleva laji on listattu Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Nappaa vinkit, missä pääset todistamaan tätä bucket list -kohteeksikin kutsuttua perinnettä.

Kun matkustat Katalonian alueelle juhlapyhien aikaan ja haluat kokea jotain ainutlaatuista, Tripsteri suosittelee tutustumaan Castells-perinteeseen. Castell tarkoittaa katalaaniksi linnaa, ja siltä korkea ihmispyramidi juuri näyttää. Kyse on yli 300 vuotta vanhasta katalonialaisesta perinteestä, jota voi päästä todistamaan suuntaamalla erityisesti Barcelonaa ympäröiviin pienempiin kaupunkeihin.

Jos olet Barcelonassa, hyppää junaan tai vuokraa auto, ja matkusta noin tunnin verran esimerkiksi kaupunkiin nimeltä Vilafranca del Penedès. Tämä noin 40 000 ihmisen kaupunki on muutenkin upea vierailukohde, mutta lisäksi sen kätköistä saatat löytää juhlapäivinä valtavan määrän ihmisiä todistamassa korkeiden ihmispyramidien muodostusta.

Vilafranca del Penedèsin aukio oli pyhäinpäivänä aivan täynnä innokkaita katsojia.

Yhteistyötä ja solidaarisuutta

Castellers de Vilafranca on kaupungin oma castellers-ryhmä, joka on hyvin tunnettu ja arvostettu lajin sisällä. Se on harjoittanut ihmispyramidiperinnettä vuodesta 1948 ja voittanut useita lajin mestaruuksia. Castellers-ryhmät nimittäin myös kilpailevat keskenään noin parin vuoden välein ja silloin jaossa on myös palkintoja. Mutta on tärkeää ymmärtää, ettei laji perustu kilpailemiselle. Ihmispyramidi edustaa katalonialaisille tiimityötä, solidaarisuutta ja vaikeuksien voittamista yhdessä tekemällä.

Tripsteri pääsi seuraamaan castellers-ryhmän harjoituksia sekä osallistumaan pyhäinpäivän päätapahtumaan paikallisella aukiolla (Plaça de la Vila). Usein lajia harrastaa koko perhe ja ihmisiä on noussut toistensa harteille jo useampien sukupolvien ajan. Pääperiaate on, että jokaiselle löytyy tärkeä tehtävä muodostelmassa. Iällä, sukupuolella, sosiaalisella luokalla, poliittisella tai uskonnollisella näkemyksellä ei ole väliä, vaan kaikki ovat ryhmässä tasa-arvoisia.

rtyrtyr
Jokaisella tiimillä on tietyn värinen paita. Castellers de Vilafrancalla väri on vihreä.

Uskomattomia suorituksia

Ihmispyramidi on myös lasten laji. On hurjaa katsoa, kun pienet noin 6–8-vuotiaat lapset kiipeävät tottuneesti korkeiden, jopa yhdeksän tai kymmenen kerrosta korkeiden ihmispyramidien huipulle. Mutta siksi harjoittelu on tärkeää ja samoin luotto siihen, että pohjalla olevat jaksavat kannatella tätä muodostelmaa. Lapset käyttävät lajia varten suunniteltuja kypäriä aina varmuuden vuoksi.

Harjoittelu on äärimmäisen tärkeää, jotta tasapainoa ja voimaa voidaan ylläpitää.

Ihmispyramidi koostuu useasta yhtä tärkeästä osasta. Alin taso ”pinya” koostuu usein jopa sadoista ihmisistä. Periaatteessa kuka vaan voi osallistua alimpaan tasoon tukemaan muodostelmaa. Seuraava taso ”folre” on alimman tason päällä ja kolmas ”manilles” koostuu usein pitkistä ihmisistä. Horisontaalisesti muodostettavista tasoista käytetään nimitystä “tronc”.

Ei heikkohermoisille

On pääpäivä ja Castellers de Vilafrancan joukkue pyrkii rikkomaan heidän tähänastisen ennätyksensä. Shhhhh…. kuuluu aukiolle sankoin joukoin kerääntyneestä yleisöstä, kun castellers-ryhmät aloittavat korkean muodostelman rakentamisen. On tärkeä antaa ryhmän keskittyä olennaiseen. Ihmiset seuraavat täysin vaiti, ja kun pienin lapsi vihdoin kampeaa itsensä ylös ja heilauttaa kättään, yleisö ratkeaa valtaviin suosionosoituksiin. Tunnelma on uskomattoman intensiivinen ja monella silmäkulmasta vapautuu kyynel, kun paikallinen ryhmä tekee ensimmäistä kertaa 9/9-muodostelman ja luo samalla historiaa.

Ihmiset hurraavat, kun Castellers de Vilafranca teki ennätyksellisen 9/9-kuvion pyhäinpäivänä.

Lajin hurmoksen ymmärtää, kun sitä todistaa läheltä. On koskettavaa nähdä ihmisten riemu ja yhteenkuuluvuuden tunne. He ovat työskennelleet tätä koitosta varten tiiminä ja päämäärään päästiin vihdoin. Castells-perinne yhdistää ihmiset toisiinsa ja todistaa sen, että yhdessä tehden pääsemme aina pidemmälle kuin yksin.

Korkeimmalle kiivenneet lapset juhlivat yhdessä ryhmänsä kanssa saavutusta.

Perinnelaji onkin cool

Lajin suosio on nousussa ja sen harrastaminen on trendikästä. Jopa amerikkalainen räppäri Travis Scott on valinnut Sirens-musiikkivideolleen teemaksi castells-ihmispyramidit, ja hänen päällään nähdään juuri Vilafrancan vihreä paita.

Vaatteet ovat iso osa perinnettä. Yleensä lajin harjoittajilla on valkoiset housut, punainen huivi kehoon sidottuna ja omaa tiimin väriä kantava paita. Tärkein asuste on kuitenkin musta vyö eli faixa, joka tukee torsoa koitoksessa. Tämä joskus jopa 12 metriä leveää kangasta saa pitää vain aito lajia harrastava casteller.

Faixa kierretään keskikehon ympärille tukemaan.

Haluatko tietää lisää?

Jos haluat tietää lisää Castells-perinteestä, suuntaa Castellers de Vilafrancan päämajaan nimeltä Cal Figarot (C/ General Prim 11). Sieltä löydät infopisteen, historiatietoutta, viihtyisän ravintolan sekä 600 neliömetrin kokoisen harjoittelutilan. Jos satut paikalle sesonkiaikaan helmikuusta marraskuuhun ja ihmispyramidi kiinnostaa, voit vapaasti piipahtaa castellers-ryhmien harjoituksissa iltaisin maanantaina, keskiviikkona tai perjantaina.

Tutustu myös Vallsiin

Voit samalla reissulla matkustaa myös koko ihmispyramidi-perinteen syntysijoille, noin 45 minuutin päässä sijaitsevaan Valls-kaupunkiin. Sieltä löydät pari kuukautta sitten valmistuneen ja todella vaikuttavan Museu Casteller de Catalunya -museon (Plaça del Blat 5). Se kertoo tämän katalonialaisen perinteen tarinan modernilla tavalla äänen, musiikin, kuvien, taiteen ja interaktiivisten kokemusten avulla.

Sen jälkeen onkin mukava syödä lounas tai nauttia tapaksista esimerkiksi ravintola Portalissa (Plaça del Portal Nou 22). Tripsteri suosittelee ravintolan tuoreita raaka-aineita ja paikallisia viinejä. Ravintolapaikkoja löytyy sisältä sekä ulkoa upealta terassilta. Iltapäivällä voit vielä suunnata vaikka vermut-juomalle läheiselle katuterassille ja ihastella samalla kaupungin arkkitehtuuria.

Valokuvat: Lotte Niemi

Lue lisää Barcelonasta: Tripsteri Barcelona

Niina Linna

Espanjassa asunut ja siellä usein vieraileva suomalainen toimittaja ja graafinen suunnittelija.

Kommentit:

Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 18.11.2023 22:00

Tämä oli itselleni ihan tuntematon laji. Mutta kiinnostavalta ja hurjalta kyllä kuulostaa. Mukava olisi päästä tuollaisia harjoituksia joskus seuraamaan!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Siru Valleala 19.11.2023 13:26

Huh tämä on tosi hurjan näköistä lapsineen kaikkineen – ovat kyllä taidokkaita! Kiehtova traditio!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *