Barcelonan kaupunginosat

Harvalla kaupungilla on yhtä selkeät maantieteelliset rajat kuin Barcelonalla. Itärajana sillä on Välimeri, lännessä vastaan tulee Collserolan vuoristo. Pohjois- ja etelärajoina toimivat Besòs- ja Llobregat-joet.

On hyvä muistaa, ettei ole vain yhtä, vaan monta Barcelonaa. Ensimmäinen perustettiin Mons Tàber -kukkulalle, jossa sijaitsi roomalainen keskusaukio, forum. Siellä, Sant Jaumen aukiolla, on edelleen kaupungin hallinnollinen keskus. Roomalaiskaupunkiin kuuluivat nykyinen Goottilainen kaupunginosa, Raval ja Born sekä Montjuïc-vuori.

1700-luvulla asutettiin ranta-alue, jonne syntyi Barcelonetan kalastajakaupunginosa. Samalla vuosisadalla Barcelonan väkiluku kasvoi nopeasti. Kadut kapenivat, ja taloja muokattiin uuteen uskoon rakentamalla niiden katoille pieniä, vanhoille kortteleille edelleen tunnusomaisia tönöjä. Ihmiset ahtautuivat kaupunginmuurien sisälle.

1800-luvun puolivälissä muurit purettiin. Elintilaa laajennettiin yhdistämällä kaupunkiin lähikyliä kuten Sants, Poble Sec, Les Corts, Sant Andreu ja Gràcia. Samalla tuli ajankohtaiseksi kylien ja kaupungin väliin jääneen alueen asuttaminen. Näin sai alkunsa kaupunginosa nimeltä Eixample (suomeksi ”Laajennus”), jonka suunnittelusta vastasivat modernistiarkkitehdit. Samoihin aikoihin Barceloneta laajeni Poblenouhun ja Sant Martíin päin: uusia tehtaita nousi täyttämään vilkastuvan teollisuustuotannon tarpeita.

Vielä 1900-luvun jälkipuoliskolla kaupunkiin yhdistettiin Nou Barris (sananmukaisesti ”Uusi kaupunginosa”) ja rakennettiin olympiakylä Vila Olímpica.

Näköalapaikoilta on helppo erottaa eri aikakausilta peräisin olevat kerrostumat.

Tripsteri App Barcelona

iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Barcelonan Vanha kaupunki – Gòtic, Raval, Born ja Barceloneta

Barcelonan vanha kaupunki perustettiin jo yli 2000 vuotta sitten, roomalaisaikana. Niinpä vanhan kaupungin vanhimmat rakennukset ovat Rooman valtakunnan peruja. Ciutat Vella käsittää laajan alueen rannasta Plaça de Catalunyalle ja Ciutadellan puistoon asti, niinpä sen piiriin kuuluvat pienemmät kaupunginosat Gòtic, Raval, Born ja Barceloneta erottuvat toisistaan melkoisesti.

Barcelonan keskusta

Vanhan kaupungin lisäksi keskustaan (centre) katsotaan nykyään kuuluvan myös Eixamplen alaosa, Sant Antoni ja Poble-sec. Vähiten turisteja ja eniten paikallisia pääset tapaamaan, mitä kauemmas keskustasta lähdet.

Eixample ja Sant Antoni

Eixample on Barcelonan suurin ja kaunein kaupunginosa. Valtavan kokoinen alue jaetaan oikeanpuoleiseen (La Dreta de l’Eixample) ja vasemmanpuoleiseen osaan (L’Esquerra de l’Eixample).

Vasemmanpuoleinen Eixample on oikeaa hienostuneempi: katalonialaisia fine dining -ravintoloita, luksusputiikkeja ja hyvin hoidettuja julkisivuja.

Oikeanpuoleisessa Eixamplessa asuu enemmän ulkomaalaisia, ravintolat ovat halvempia, kaupoista iso osa on kiinalaisten pitämiä ja julkisivutkin ovat rapistuneempia.

Jos Gòtic on goottilaisen arkkitehtuurin ulkoilmamuseo, niin Eixamplessa kulkiessa hämmentyy kirjavista, epäsymmetrisistä modernistitaloista, jollaisia ei näe missään muualla maailmassa. Gaudín kuuluisimmat rakennukset Sagrada Familia, Casa Batlló ja Casa Milà sijaitsevat täällä.

Eixampleen kuuluu myös Barcelonan tämän hetken trendikkäin alue Sant Antoni.

Sants-Montjuïc ja Poble-sec

Sants-Montjuïcin kaupunginosaan kuuluu useampia eri alueita. Sants on työläisten asuttama kaupunginosa Barcelonan päärautatieaseman lähellä. Montjuïc on suuri kukkula ja virkistys- ja viheralue, jonka puistoissa kasvaa sypressejä, kaktuksia ja palmuja ja tuoksuu laventeli. Myös Poble-sec kuuluu tähän kaupunginosaan.

Poblenou

Poblenou on helppo kaupunginosa tulla lasten kanssa. Autottomia katuja ja puistoja on mukavasti, ja todella monessa ravintolassa on leikkitila taaperoille. Poblenoun vanhoissa tehdashalleissa on nykyään paljon luovien alojen pienyrittäjien työhuoneita, bändien treenikämppiä ja keikkaklubeja.

Gràcia, Sarrià-Sant Gervasi, Les Corts ja Horta-Guinardó

Gràciassa on paljon paikallisten suosimia kahviloita, baareja ja pikkuputiikkeja, jotka sijaitsevat useimmiten viihtyisten plaçojen eli aukioiden ympärillä. Arkenakin katukuva on nuorekasta ja lapsiperheellistä, eikä barriossa juuri törmää turisteihin.

Barcelonan hienostokaupunginosat Sarrià ja Sant Gervasi sijaitsevat Gràciasta Tibidabo-vuorelle päin, Zona altalla, eli yläkaupungilla.

Sarrià on säilyttänyt kylämäisen tunnelmansa jopa paremmin kuin naapurissa sijaitseva Gràcia. Sant Gervasi on Barcelonan hienostoaluetta, joka kuhisee liikemiehiä ja -naisia. Kaupunginosa on täynnä laadukkaita kahviloita, ravintoloita ja muotiputiikkeja.

Les Corts tunnetaan sekin Barcelonan eliitin asuinalueena. Puhtaille kaduille on ripoteltu kalliita ravintoloita, ökyklubeja sekä paljon viheralueita. Myös Barçan nykyinen jättikenttä Camp Nou jalkapallomuseoineen sijaitsee Les Cortsissa.

Kukkulainen Horta-Guinardó tunnetaan parhaiten Gaudín suunnittelemasta puistosta Parc Güellista, joka on Barcelonan kuuluisimpia turistinähtävyyksiä ja barcelonalaisten suosituimpia ulkoilukohteita. Muuten kaupunginosa on säästynyt turisteilta, joten aito tunnelma on taattu. Hortan korkeimmalla huipulla, Carmelilla sijaitsevilla sisällissodan aikaisilla ilmatorjuntabunkkereilla vierailu on vaikuttava elämys: vuorelta avautuvat 360 asteen näkymät kaupungin ylle. Hortan parhaat baarit, kaupat ja ravintolat sijaitsevat Plaça Eivissa -aukiolla.

Hortan ja Gràcian väliin sijoittuva Guinardó on lähiömäinen kaupunginosa, josta turismi puuttuu tyystin. Täällä voi myös samoilla metsämäisessä Parc del Guinardóssa. 15 hehtaarin viheralueelta löytyy lasten leikkipaikkoja ja piknikalue. Guinardósta on helppo löytää aitoja katalonialaisia ravintoloita ja tapasbaareja huokeaan hintaan.

Lue myös:

Mistä kaupunginosasta hotelli kannattaa varata Barcelonassa? 

Kaikki mitä sinun pitää tietää Barcelonan-matkalla

Tripsteri App Barcelona

iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Paula Kultanen Ribas

Barcelonassa kahdeksan vuotta asunut toimittaja, kirjailija ja muusikko seilaa tällä hetkellä synnyinkaupunkinsa Helsingin ja toisen kotipaikkansa Katalonian väliä.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *