Barcelonan klassiset musiikkipalatsit: modernistinen Palau de la Música Catalana ja oopperatalo Liceu

Barcelonan musiikkitalot ovat nähtävyyksiä sinänsä. Bornissa sijaitseva Palau de la Música Catalana on huikea modernistiarkkitehtuurin taidonnäyte ja Ramblalla sijaitseva Liceu legendaarinen oopperatalo, jossa nykyään esitetään modernimpaakin musiikkia.

Palau de la Música Catalana

Palau de la Musica © Tuulia Kolehmainen
Palau de la Música Catalana © Tuulia Kolehmainen

Vuonna 1908 valmistunut ja 1989 laajennettu Barcelonan musiikkipalatsi on Unescon maailmanperintökohteita. Lluís Domènech i Montanerin suunnittelema modernistinen rakennus on nähtävyys itsessään. Modernistisen julkisivun lisäksi palatsissa häikäisee upea pääsali, jonka kirjavasta lasikupolista luonnonvalo pääsee auditorioon.

Siinä missä Gaudín tyyliin liittyy tiettyä raskautta, Montanerin ilmaisua leimaa pyrkimys keveyteen ja ilmavuuteen. Paras esimerkki tästä lienee Bornissa sijaitseva Katalonian musiikkipalatsi.

Salissa esiintyy säännöllisin väliajoin nimekkäitä kansainvälisiä artisteja. Esitykset vaihtelevat klassisesta nykymusiikkiin ja flamencoon.

Jos et pääse todistamaan palatsin huikeaa akustiikkaa konserttiin, Musiikkitalon tiloissa on mahdollista pyörähtää myös opastetulla kierroksella.

C/ Sant Pere més Alt 1. Metro: L1/L4 Urquinaona

Ohjelma ja liput näytöksiin: www.palaumusica.org

Gran Teatre del Liceu

Liceu ooppera Barcelona
Liceun oopperatalo

Legendaarinen Liceun oopperatalo aloitti teatterina vuonna 1847, mutta vaihtoi sitten oopperaan.

Liceulla on melko tulinen historia. Vuonna 1861 taloi paloi poroksi ja rakennettiin pian uudestaan. 1893 oopperakauden avajaisissa anarkistit heittivät saliin kaksi pommia, joista toinen räjähti surmaten 20 oopperavierasta. Kuolleiden penkit olivat pitkään käyttämättömänä. Vuonna 1994 Liceu paloi jälleen ja koko näyttämö jouduttiin rakentamaan uudestaan.

Loistavasta akustiikastaan kuuluisassa Liceussa on kapellimestarina vieraillut muiden muassa Stravinsky. Oopperan lisäksi talossa esitetään klassista musiikkia, balettia, flamencoa ja muita vaihtuvia tanssi- ja musiikkiesityksiä. Liceussa järjestetään myös opastettuja kierroksia, jossa kuullaan lisää rakennuksen kiehtovasta historiasta.

Rambla 51–59. Metro: L3 Liceu

Ohjelma ja liput näytöksiin: www.liceubarcelona.com

Tripsteri App Barcelona banneri
iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Lue myös:

Paula Kultanen Ribas

Barcelonassa kahdeksan vuotta asunut toimittaja, kirjailija ja muusikko seilaa tällä hetkellä synnyinkaupunkinsa Helsingin ja toisen kotipaikkansa Katalonian väliä.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *