Barcelonan julkinen liikenne ja liput – metro, bussi, juna, raitiovaunu, kaapelijuna, köysirata ja taksi

Barcelonan joukkoliikenneverkko on kattava ja tehokas, mutta kulkuvälineiden nopeudella ja helppoudella on isoja eroja. Metro on nopein ja helpoin, bussi päiväsaikaan hitain ja hankalin. Yöbussit maksavat normaalin kertalipun hinnan verran.

Raitiovaunut, köysiradat ja kaapelijunat kulkevat vain tietyillä alueilla ja lähijunalla kuljetaan lähinnä kaupungin kaukaisimpiin kolkkiin, kuten Tibidabo-vuorelle.

Joukkoliikenteen lisäksi on hyvä muistaa, että Barcelonassa on edullista liikkua taksilla.

Matkaliput

Edullisin tapa liikkua julkisilla on ostaa noin kympin maksava kymmenen matkan lippu T-10, jolla matkustaa kaikissa joukkoliikennevälineissä (köysirataa lukuun ottamatta) tunnin vaihto-oikeudella. Lippuja myydään metroasemien lipunmyyntiautomaateissa sekä bussi- ja juna-asemilla ja maksaa voi käteisellä ja kortilla.

Lippu leimataan metron ja junan portissa tai bussiin astuessa. Lippu kannattaa ostaa, sillä asemilla on paljon vartijoita ja sakottavia tarkastajiakin.

Tutustu erilaisiin lipputyyppeihin ja tarkista ajankohtaiset hinnat täällä.

Jos matkustat paljon ja menet myös lentokentälle julkisilla, edullisimmaksi tulee Hola Barcelona -matkalippu, jolla matkustat vapaasti kaikissa Barcelonan julkisen liikenteen kulkuvälineissä myös lentokentälle ja takaisin:

 

Barcelonan metro

Plànol xarxa de Metro_febrer 2016 ©TMB
Barcelonan metrokartta ©TMB Lataa kartta.

Kätevin ja nopein matkustusmuoto Barcelonassa on metro, joka liikennöi liikennöi ma–to klo 05–24, pe 05–02, la 24h ja su keskiyöhön asti. Metroverkosto kattaa koko kaupungin. Lisäksi metrolla pääsee naapurikaupunkeihin L’Hospitaletiin, Cornellàan, Badalonaan ja Santa Colomaan. Linjoja on 11 ja niiden tunnus reittikartoissa on L + linjanumero.

Metrossa on vain yksi vyöhyke, joten hinnat ovat samat matkan pituudesta riippumatta. Osta lippu automaatista käteisellä tai kortilla.

Yöliikenne

Barcelonassa liikkuminen on edullista öisinkin. Metrot kulkevat lauantaisin läpi yön, perjantaisin aamuviidestä yökahteen ja arkisin keskiyöhön asti. Metron sulkeuduttua voit hypätä yöbussin kyytiin pelkällä kertalipun hinnalla. Yöbussin tunnus on N + linjan numero.

Taksi

Taksilla liikkuminen on Barcelonassa yhä edullista ja suositeltavaa; keskustan alueella matkan hinta jää usein reilusti alle kympin. Lähtötaksat jäävät öiseen aikaankin vain pariin euroon. Lentokenttäkyytiin lisätään muutaman euron erikoisveloitus sekä lisämaksu jokaisesta matkalaukusta. Jos epäilet kuskia huijariksi, sovi matkan hinta etukäteen.

Paras tapa saada kyyti on viuhtoa takseille, joiden katolla palaa vihreä valo. Keskustan alueella takseja löytyy paljon Plaça Catalunyan kupeesta. Puhelimitse taksin voi tilata esim. näistä puhelinnumeroista: Radio Taxi +34 933 993 737, Barna Taxi +34 935 519 368 tai +34 933 002 314. Tripsteri suosittelee ekologisen sähkö- tai hybriditaksin tilaamista: taxiecologic.com

Barcelonan lähijunat

Lähijunia on Barcelonassa kahdenlaisia. FGC-junia operoi Katalonian oma liikennelaitos ja sen tunnus on S + linjanumero. S4-junalla pääsee esimerkiksi Montserrat-vuorelle. Junat lähtevät mm. Plaça Catalunyalta ja Plaça Espanyalta.

FGC-junien vyöhykekartan näet täältä.

Rodalies-junat kuuluvat Espanjan valtion rautatieverkostoon ja niiden tunnus on R + linjanumero. Junilla on monta pysähdyspaikkaa Barcelonan sisällä: Plaça Catalunya, Estació de França, Sants, Arc de Triomf, Passeig de Gràcia ja Clot-Aragó. R2-junalla pääsee mm. lentokentälle.

Rodalies-junien vyöhykekartan näet täältä. Lähijunissa voit matkustaa normaalilla kertalipulla tai Hola Barcelona -matkakortilla.

Kaapelijuna

Kaapelijuna (Funicular) on kätevin tapa matkata keskustasta Montjuïc-vuorelle. Juna lähtee Paral.lelin metroasemalta ja vie köysirata-asemalle, Montjuïcin uimastadionin kupeeseen. Funicular kulkee kesäisin klo 22 ja talvisin klo 20 asti.

Kyytiin pääsee kertalipun hinnalla tai Hola Barcelona -matkakortilla.

Köysirata

Ajelu köysiradalla (Telefèric de Montjuïc) kannattaa jo elämyksen takia! Telefèric on Barcelonan omaperäisin kulkuväline ja sen kyydissä pääsee ihailemaan upeita maisemia. Köysirata kulkee meren yli jopa 70 metrin korkeudessa San Sebastiàn tornilta, Barcelonetan rannasta Montjuïcin linnan kupeeseen ja sieltä kaapelijunan päätepysäkille.

Barcelonetasta Montjuïcille pääsee viidessä minuutissa ja Montjuïcilta kaapelijunalle 10 minuutissa. Radalla voi liikkua kesä–syyskuussa klo 10–21, keväällä ja syksyllä klo 19 ja talvella klo 18 asti.

Köysirata ei kuulu Barcelonan liikennelaitoksen (TMB) verkkoon, joten matkaliput ovat normaalia kalliimmat. Voit ostaa köysirataan liput ennakkoon tästä:

 

Barcelonan bussit

Bussia tulee Barcelonassa harvemmin käytettyä (ainakaan päiväsaikaan) niiden piinallisen hitauden ja ahtauden takia. Linjoja on noin sata ja niiden aikataulut ja reitit löytyvät Barcelonan liikennelaitoksen TMB:n sivuilta (www.tmb.cat). Bussilla voi matkustaa vapaasti Hola Barcelona -matkakortilla.

Barcelonan raitiovaunut

Barcelonan raitiovaunua ei matkailijan juuri tule käytettyä. Ratikkalinjat (T1–T6) kulkevat esikaupunkialueella, esimerkiksi Olympiakylässä ja Fòrumin lähistöllä ja niillä pääsee myös Barcelonan naapurikaupunkeihin. Liikennöinti tapahtuu samalla aikavälillä kuin metrolla. Raitiovaunussa voit matkustaa vapaasti Hola Barcelona -lipulla.

Vanhoista raitiovaunuista muistona on John F. Kennedyn aukiolta Tibidabo-vuorelle vievä Tramvía Blau, joka ei kuulu Barcelonan joukkoliikenneverkkoon. Sen aikataulut myötäilevät Tibidabon huvipuiston aukioloaikoja.

©Paula Kultanen Ribas

DayTripster Barcelona -sovellus
iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Lue lisää:

Paula Kultanen Ribas

Barcelonassa kahdeksan vuotta asunut toimittaja, kirjailija ja muusikko seilaa tällä hetkellä synnyinkaupunkinsa Helsingin ja toisen kotipaikkansa Katalonian väliä.

Kommentit (5):

SH 25.03.2019 16:49

Hei, Olen menossa kesäkuussa kolmeksi viikoksi Barceloonaan ja mietin että osaisitko sanoa mik lippu kannattaisi ostaa? Useampi 10 päivän lippu? Vai onko olemassa pidemmän ajan lippua? Metroa ja JUnaa ajattelin lähinnä käyttää, pitääkö ne siis ostaa erikseen? En myöskään ihan ymmärrä tuota vyöhyke juttua.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Krista K 19.04.2018 20:28

Hei, tuleeko alle 2 -vuotiaalle lapselle ostaa vuorokausilippu erikseen? Vai voiko hän kulkea ilmaiseksi vanhempien lipulla? Yritin etsiä lasten hinnastoa noista linkeistä mutta en löytänyt.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Tapani Koivunen 16.04.2017 18:34

Tervehdys! Jos ostaa lentokentältä esim. 5 päivän lipun, niin pääseekö sillä kaikilla kulkuvälineillä keskustaan: Metrolla, junalla, bussilla, aerobussilla jne.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Tuulia Kolehmainen 17.04.2017 11:31

Heippa! Päivälipuilla pääsee matkustamaan kentältä sekä junalla että metrolla. Sen sijaan 10 matkan lippu ei käy lentokenttäkuljetuksiin. Tämä on poikkeus, sillä muutoin kaikki julkisen liikenteen liput käyvät kaikkiin kulkuneuvoihin. Aerobussi ei kuulu julkiseen liikenteeseen eli siihen on oma lippunsa.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
P 26.03.2016 19:31

Hei!

Onkohan metroasemilla ilmoitettu jossakin mille päätepysäkille metro menee tms? Latailtiin juuri Barcelonan metro appeja, eikä niissä ilmoiteta ollenkaan mihin suuntaan metron on tarkoitus lähteä, kuten esimerkiksi Pariisissa on. Eli siis, mistä tiedän että hyppään Barcelonassa oikeaan suuntaan menevään metroon ja olisiko jotain hyvää vinkkiä sovelluksesta, joissa suunta ilmoitettaisiin?

Kiitos :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Tuulia Kolehmainen 27.03.2016 15:19

Heippa, metrolinjat on nimetty niiden päätepysäkkien mukaan esim. L1 Hospitall de Bellvitge - Fondo. Metroasemilla nämä suunnat on selkeästi merkitty. Kun laskeudut esim. punaisen L1 linjan Fondon suuntaan menevälle laiturille, näet opasteesta mitkä pysäkit ovat sillä suunnalla. Latasitko jo TMB App -aplikaation? www.tmb.cat/en/tmbapp

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Pauliina 20.03.2016 11:58

Onkohan metrolippuja ostettavissa myös maksukorteilla vai pitääkö turvautua pelkkiin kolikoihin?:)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Tuulia Kolehmainen 20.03.2016 12:03

Metrolippujen osto maksukortilla onnistuu mainiosti. Metroasemilla on kahdenlaisia automaatteja: vain maksukorteilla toimivia sekä perinteisiä seteleillä ja kolikoilla toimivia masiinoita.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *