Barcelonan julkinen liikenne ja liput – metro, bussi, juna, raitiovaunu, kaapelijuna, köysirata ja taksi

Barcelonan joukkoliikenneverkko on kattava ja tehokas, mutta kulkuvälineiden nopeudella ja helppoudella on isoja eroja. Metro on nopein ja helpoin, bussi päiväsaikaan hitain ja hankalin. Yöbussit maksavat normaalin kertalipun hinnan verran.

Raitiovaunut, köysiradat ja kaapelijunat kulkevat vain tietyillä alueilla ja lähijunalla kuljetaan lähinnä kaupungin kaukaisimpiin kolkkiin, kuten Tibidabo-vuorelle.

Joukkoliikenteen lisäksi on hyvä muistaa, että Barcelonassa on edullista liikkua taksilla.

Matkaliput

Edullisin tapa liikkua julkisilla on ostaa noin kympin maksava kymmenen matkan lippu T-10, jolla matkustaa kaikissa joukkoliikennevälineissä (köysirataa lukuun ottamatta) tunnin vaihto-oikeudella. Lippuja myydään metroasemien lipunmyyntiautomaateissa sekä bussi- ja juna-asemilla ja maksaa voi käteisellä ja kortilla.

Lippu leimataan metron ja junan portissa tai bussiin astuessa. Lippu kannattaa ostaa, sillä asemilla on paljon vartijoita ja sakottavia tarkastajiakin.

Tutustu erilaisiin lipputyyppeihin ja tarkista ajankohtaiset hinnat täällä.

Jos matkustat paljon ja menet myös lentokentälle julkisilla, edullisimmaksi tulee Hola Barcelona -matkalippu, jolla matkustat vapaasti kaikissa Barcelonan julkisen liikenteen kulkuvälineissä myös lentokentälle ja takaisin:

 

Barcelonan metro

Plànol xarxa de Metro_febrer 2016 ©TMB
Barcelonan metrokartta ©TMB Lataa kartta.

Kätevin ja nopein matkustusmuoto Barcelonassa on metro, joka liikennöi liikennöi ma–to klo 05–24, pe 05–02, la 24h ja su keskiyöhön asti. Metroverkosto kattaa koko kaupungin. Lisäksi metrolla pääsee naapurikaupunkeihin L’Hospitaletiin, Cornellàan, Badalonaan ja Santa Colomaan. Linjoja on 11 ja niiden tunnus reittikartoissa on L + linjanumero.

Metrossa on vain yksi vyöhyke, joten hinnat ovat samat matkan pituudesta riippumatta. Osta lippu automaatista käteisellä tai kortilla.

Yöliikenne

Barcelonassa liikkuminen on edullista öisinkin. Metrot kulkevat lauantaisin läpi yön, perjantaisin aamuviidestä yökahteen ja arkisin keskiyöhön asti. Metron sulkeuduttua voit hypätä yöbussin kyytiin pelkällä kertalipun hinnalla. Yöbussin tunnus on N + linjan numero.

Taksi

Taksilla liikkuminen on Barcelonassa yhä edullista ja suositeltavaa; keskustan alueella matkan hinta jää usein reilusti alle kympin. Lähtötaksat jäävät öiseen aikaankin vain pariin euroon. Lentokenttäkyytiin lisätään muutaman euron erikoisveloitus sekä lisämaksu jokaisesta matkalaukusta. Jos epäilet kuskia huijariksi, sovi matkan hinta etukäteen.

Paras tapa saada kyyti on viuhtoa takseille, joiden katolla palaa vihreä valo. Keskustan alueella takseja löytyy paljon Plaça Catalunyan kupeesta. Puhelimitse taksin voi tilata esim. näistä puhelinnumeroista: Radio Taxi +34 933 993 737, Barna Taxi +34 935 519 368 tai +34 933 002 314. Tripsteri suosittelee ekologisen sähkö- tai hybriditaksin tilaamista: taxiecologic.com

Barcelonan lähijunat

Lähijunia on Barcelonassa kahdenlaisia. FGC-junia operoi Katalonian oma liikennelaitos ja sen tunnus on S + linjanumero. S4-junalla pääsee esimerkiksi Montserrat-vuorelle. Junat lähtevät mm. Plaça Catalunyalta ja Plaça Espanyalta.

FGC-junien vyöhykekartan näet täältä.

Rodalies-junat kuuluvat Espanjan valtion rautatieverkostoon ja niiden tunnus on R + linjanumero. Junilla on monta pysähdyspaikkaa Barcelonan sisällä: Plaça Catalunya, Estació de França, Sants, Arc de Triomf, Passeig de Gràcia ja Clot-Aragó. R2-junalla pääsee mm. lentokentälle.

Rodalies-junien vyöhykekartan näet täältä. Lähijunissa voit matkustaa normaalilla kertalipulla tai Hola Barcelona -matkakortilla.

Köysirata

Ajelu köysiradalla (Telefèric de Montjuïc) kannattaa jo elämyksen takia! Telefèric on Barcelonan omaperäisin kulkuväline ja sen kyydissä pääsee ihailemaan upeita maisemia. Köysirata kulkee meren yli jopa 70 metrin korkeudessa San Sebastiàn tornilta, Barcelonetan rannasta Montjuïcin linnan kupeeseen ja sieltä kaapelijunan päätepysäkille.

Barcelonetasta Montjuïcille pääsee viidessä minuutissa ja Montjuïcilta kaapelijunalle 10 minuutissa. Radalla voi liikkua kesä–syyskuussa klo 10–21, keväällä ja syksyllä klo 19 ja talvella klo 18 asti.

Köysirata ei kuulu Barcelonan liikennelaitoksen (TMB) verkkoon, joten matkaliput ovat normaalia kalliimmat. Voit ostaa köysirataan liput ennakkoon tästä:

 
Tripsteri App Barcelona
iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Barcelonan bussit

Bussia tulee Barcelonassa harvemmin käytettyä (ainakaan päiväsaikaan) niiden piinallisen hitauden ja ahtauden takia. Linjoja on noin sata ja niiden aikataulut ja reitit löytyvät Barcelonan liikennelaitoksen TMB:n sivuilta (www.tmb.cat). Bussilla voi matkustaa vapaasti Hola Barcelona -matkakortilla.

Tripsteri App Oy Raatimiehenkatu 6 D 67, 00140 Helsinki