Jalkapallo – Barcelona

John Lennon herätti aikanaan kohua todetessaan, että Beatlesit ovat suositumpia kuin Jeesus. Barcelonassa voisi hyvällä syyllä sanoa, että Messi on suositumpi kuin messias, sillä jalkapallo on Espanjan todellinen varauskonto. Sunnuntait pyhitetään liigan pelien väijymiseen baarissa ja vääriä jumalia, eli kilpailevien jengien pelaajia ei kumarrella.

“Messi on suositumpi kuin messias.”

Espanjan liigaa pelataan syyskuun alusta toukokuun loppuun, ja otteluita voi seurata melkein kaikissa baareissa. Eniten barcelonalaisten tunteita kuumentavat tietysti FC Barcelonan ja Real Madridin väliset ottelut, joiden aikana desibelit baareissa nousevat ja tunnelma on kuin Suomi-Ruotsi-lätkämatsissa.

FC Barcelona

Vuonna 1899 perustettu Fútbol Club Barcelona tunnetaan tuttavallisemmin nimellä Barça (lue: barsa).  Barçan faneja puolestaan kutsutaan erikoisella nimellä culés (”perseet”). Nimi juontaa juurensa katsojien takamuksista, jotka roikkuivat rivissä vanhan katsomon puupenkin yli.

1920-luvulla Barça oli jo instituutio, Més que un club (”Enemmän kuin klubi”), joka voitti Espanjan mestaruuksia ja vahvisti katalaanien kansallistunnetta. Aluksi joukkueen päävihollinen oli Espanyol, Barcelonan espanjalaismielisen väestön joukkue. 1930-luvulta lähtien pahimmaksi kilpakumppaniksi nousi Real Madrid, joka edusti keskushallintoa ja Francoa.

Nykyään Barça on Espanjan menestynein joukkue. Liigamestaruuksia sillä on plakkarissa 26 kappaletta. Barça johtaa myös UEFA:n cup-voittajien cupin listaa neljällä mestaruudella ja jalkapallon seurajoukkueiden maailmanmestaruuskilpailuja kahdella voitollaan.

Camp Nou ja FC Barcelonan museo

Vuonna 1957 avattu Camp Nou, eli ”Uusi kenttä” on Euroopan suurin ja maailman viidenneksi suurin jalkapallostadion. Stadionille mahtuu 99 000 katsojaa.

“Barça on Espanjan menestynein joukkue.”

Museossa esitellään seuran historiaa, pokaaleita ja aikojen saatossa muuttuneita varusteita. Oma osionsa on Barçan muille lajeille, kuten koripallolle, käsipallolle ja jopa jääkiekolle.

Pääsymaksun hinnalla pääsee kentän ja museon lisäksi katsastamaan pelaajien pukuhuoneet – valitettavasti tyhjinä. Museon alakerrassa on myytävänä kaikenlaista fanitavaraa, ja täällä voit painattaa vaikka Barçan virallisen pelipaidan omalla nimelläsi.

Osoite: Avda. Arístides Maillol. Metro: L5 Collblanc / L3 Palau Reial
Avoinna: Kesällä ma–la 10–20, su 10–14.30. Talvella ma–la 10–18.30, su 10–14.30
Pääsymaksu: aikuiset 23 €, 6–13-vuotiaat, opiskelijat ja yli 70-vuotiaat 17 €, alle 6-vuotiaat ilmaiseksi
Osta liput ennakkoon suoraan kännykkääsi:

 

Voit myös varata lipun 1,5 tunnin mittaiselle opastetulle kierrokselle Camp Noulle ja jalkapallomuseoon:

Lippuja Barçan peleihin

FC Barcelonan suomalainen kannatusseura vastaa tiedottamisesta Suomen päässä ja järjestää yhteismatkoja Barçan peleihin.

Osta lippu Barçan peliin Tripsterin yhteistyökumppanin kautta.

FC Barcelonan kauppoja

Barçan kaupoissa myydään mitä eriskummallisimpia kannattajatuotteita pelipaidoista alushousuihin ja cava-laseista koiran leluihin.

Keskustasta kauppoja löytyy useampiakin.
Osoite: C/ Jaume I 18 sekä Ronda Universitat 37.
Avoinna: Ma–la 10–21

Futarin taivas

Espanjan suurimman futiskaupan, Futbol manian valikoimista löytyy Espanjan kaikkien seurojen paitoja sekä nappiksia, suojuksia ja jopa tuomarin pillejä ja keltaisia kortteja.

Osoite: Ronda Sant Pau 25. Metro: L2/L3 Paral.lel
Avoinna: Ma–la 10–21

©Paula Kultanen Ribas

Tripsteri App Barcelona banneri
iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Lue myös:

Paula Kultanen Ribas

Barcelonassa kahdeksan vuotta asunut toimittaja, kirjailija ja muusikko seilaa tällä hetkellä synnyinkaupunkinsa Helsingin ja toisen kotipaikkansa Katalonian väliä.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *