Taantuma, protestiliike ja itsenäisyystaistelu

2011–2015

Espanjan talous ajautui taantumaan 2008. Rakennushankkeet pantiin jäihin, pankkeja kaatui ja työttömyys kohosi. Suuri osa nuorisosta jäi ilman työtä, asuntoa ja opiskelupaikkaa.

Toukokuussa 2011 maassa käynnistyi Indignados -liike (”vihastuneet/närkästyneet”, tunnetaan myös nimellä Spanish Revolution ja Democracia Real Ya), jonka manifestit levisivät kulovalkean tavoin sosiaalisen median välityksellä ja johtivat suurmielenosoituksiin ja katuleireihin kaikissa Espanjan suurimmissa kaupungeissa. Liike peräänkuuluttaa ”todellista demokratiaa”, kaikkien oikeutta asuntoon, koulutukseen, työhön ja terveydenhoitoon ja vastustaa korruptiota, kaksipuoluejärjestelmää ja asuntohäätöjä. 2014 liike johti uuden Podemos-puolueen perustamiseen ja nousuun yhdeksi Espanjan kärkipuolueista.

Huhtikuussa 2011 Barcelonassa järjestettiin neuvoa-antava kansanäänestys itsenäisyydestä. Osallistumisprosentti jäi tuolloin pieneksi. Äänestys uusittiin 2014. Kummallakaan ei ole Espanjan mukaan lainvoimaa. Vuodesta 2012 Barcelonassa on järjestetty Katalonian kansallispäivänä 11.9. jättimielenosoituksia itsenäisyyden puolesta. Joka vuosi osallistujia on ollut jopa yli miljoona.

Toukokuussa Barcelonaan valittiin historian ensimmäinen naispormestari. Ada Colaulla on tausta ihmisoikeusaktivistina ja hän kuuluu Podemos-puolueen alajärjestöön (Barcelona en Comú). Colau pyrkii ajamaan yhteiskunnallista tasa-arvoa ja korruption kitkemistä.

Syyskuussa 2015 Kataloniassa järjestetään alueparlamenttivaalit, joita pidetään ratkaisevana äänestyksenä itsenäistymisestä. Itsenäisyyden puolustajat ovat yhdistäneet voimansa saman puolueen taakse (Junts pel sí). Lisäksi avoimesti itsenäisyyden kannalla on myös vasemmistolainen CUP.

©Paula Kultanen Ribas

Edellinen: Kansainvälistyminen, olympialaiset ja nousukausi

 

Paula Kultanen Ribas

Barcelonassa kahdeksan vuotta asunut toimittaja, kirjailija ja muusikko seilaa tällä hetkellä synnyinkaupunkinsa Helsingin ja toisen kotipaikkansa Katalonian väliä.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *