Barcelonan parhaat taidemuseot – MNAC, MACBA, CCCB, Picasso-museo ja Miró-museo

Barcelona on todellinen taidemuseoiden ystävän mekka. MNAC-kansallistaidemuseossa on taidetta roomalaisajoilta alkaen, MACBA ja CCCB esittelevät nykytaidetta. Mirón ja Picasson taidetta esittelevät museot ovat ehdottomia helmiä nekin. 

Barcelonassa ei taiteen ystävällä käy aika pitkäksi. Suurissa taidemuseoissa voi helposti kuluttaa monta tuntia, joten varaa riittävästi aikaa.

Barcelonan tärkeimmät taidemuseot ovat:

MNAC – Museu Nacional d’Art de Catalunya

Palau Nacional © Tuulia Kolehmainen
Katalonian kansallistaidemuseo, Palau Nacional © Tuulia Kolehmainen

Katalonian kansallistaidemuseo on valtava palatsi, joka kattaa taiteen historian merkkipaalut reilun tuhannen vuoden ajalta. MNAC:in suositeltavimpia nähtävyyksiä ovat maailman merkittävimpiin kuuluva kokoelma roomalaisia seinämaalauksia sekä johtava kokoelma katalonialaista modernismia. Lisäksi uskonnollista taidetta keskiajalta, italialaista barokki- ja renessanssitaidetta, julistetaidetta ja valokuvia.

Museo sijaitsee Montjuïc-vuorella uljaassa kansallispalatsissa, joka rakennettiin vuoden 1929 maailmannäyttelyä varten. Pääsylipulla pääsee vierailemaan museossa kahden päivän ajan kuukauden voimassaoloaikana.

Museon terassilta avautuvat huikeat näkymät kaupungin ja ennen kaikkea Montjuïcin maagisen taikalähteen ylle. Kahvilan tarjontaan kuuluvat tyypilliset naposteltavat ja cocktailit.

Vuonna 2010 Palau Nacionalin eteen pystytettiin uudelleen neljä kivipylvästä, jotka diktaattori Primo de Rivera oli tuhonnut 1900-luvun alussa. Modernistiarkkitehti Puig i Cadafalchin suunnittelemat pylväät symboloivat Katalonian lipun raitoja.

Osoite: Palau Nacional. Metro: L1/L3 Espanya, www.museunacional.cat

Osta pääsylippusi ennakkoon, niin pääset museoon jonon ohi – ja lisäksi pääsyn kattoterassille.

MACBA – Museu d’Art Contemporani de Barcelona

MACBA © Tuulia Kolehmainen
MACBA © Tuulia Kolehmainen

Jos haluat nähdä nykytaiteen kuumimpien nimien töitä, suuntaa Barcelonan Nykytaiteen museoon.

Vuonna 1995 avatusta museosta tuli välittömästi kaupunkilaisten olohuone. Pysyvä näyttely kattaa nykyisin Mirón ja muiden paikallisten taiteilijagurujen töiden lisäksi yhä enemmän interaktiivista ja audiovisuaalista taidetta. Yhdysvaltalaisen Richard Meierin suunnittelema rakennus on jo itsessään nykytaiteen monumentti suorine valkoisine linjoineen, kaarevine ramppeineen ja luonnonvaloa loistavine saleineen.

Modernin museorakennuksen lisäksi MACBAan kuuluu 1400-luvulta peräisin oleva goottilaiskappeli Capella MACBA, jonka tiloissa järjestetään vaihtuvien näyttelyiden lisäksi konsertteja sekä elokuva- ja teatteriesityksiä.

Pl. dels Àngels 1. Metro: L1/L2 Universitat, www.macba.cat

Osta pääsylippusi ennakkoon, niin pääset museoon jonon ohi.

CCCB – Centre de Cultura Contemporània de Barcelona

CCCB © Tuulia Kolehmainen
CCCB © Tuulia Kolehmainen

MACBA:n vierestä löytyy museon pikkuveljenä pidetty Barcelonan Nykykulttuurin keskus, jonka näyttelyissä on suositeltavaa piipahtaa samalla museoreissulla.

Näyttelyissä pohditaan urbaania kaupunkilaiselämää ja sen ilmiöitä. Tilataideteokset, elokuvat, konsertit ja tanssiesitykset onnistuvatkin useimmiten herättämään olennaisia kysymyksiä.

C/ Montalegre 5. Metro: L1/L2 Universitat, www.cccb.org

Museu de Picasso

© Museu Picasso
© Museu Picasso

Barcelonan suosituimmassa kohteessa, Picasso-museossa, esitellään taiteilijaneron nuoruuden töitä etupäässä ajalta, jolloin taiteilija asui Barcelonassa. Kubismia täältä ei siis kannata hakea, vaan enemmän hempeää etsikkoajan tyyliä ja sinisen kauden maalauksia.

C/ Montcada 15–23, www.museupicasso.bcn.cat

Tripsteri vinkkaa! Museon lisäksi Barcelonassa on kiintoisaa käydä myös katsastamassa Picasson nuoruuden paikkoja: baareja, taidekouluja ja asuintaloja. Varaa lippu Picasso-kävelykierrokselle, niin saat Picasso-museon pääsylipun samaan hintaan.

Fundació Joan Miró

Miro-museo © Tuulia Kolehmainen
Miro-museo © Tuulia Kolehmainen

Miró-säätiön museossa Montjuïc-vuorella on esillä mittava kokoelma surrealistitaiteilijan ainutlaatuisia maalauksia, veistoksia, keramiikkaa ja grafiikkaa. Nähtävillä on esimerkiksi taiteilijan kuuluisa kunnianosoitus synnyinkaupungilleen, litografiasarja Serie Barcelona. Kiinnostava museo myös lasten kanssa.

Parc de Montjuïc. Metro: L2/L3 Paral.lel, josta funicular-junalla vuorelle tai L1/L3 Espanya, josta vuorelle jatketaan kävellen

www.fmirobcn.org

Ostamalla lipun ennakkoon, pääset livahtamaan jonon ohi.

Tällä lipulla saat pääsyn museoon ja lisäksi tunnin pituisen opastetun kierroksen

Lue myös:

Paula Kultanen Ribas

Barcelonassa kahdeksan vuotta asunut toimittaja, kirjailija ja muusikko seilaa tällä hetkellä synnyinkaupunkinsa Helsingin ja toisen kotipaikkansa Katalonian väliä.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *