Sagrada Família

Gaudín kuuluisin työ ja Barcelonan tunnetuin maamerkki, yhä keskeneräinen Sagrada Família on maailman vierailluin kirkko Vatikaanin Pietarinkirkon jälkeen. Sagrada Família on ehdottomasti nähtävä kerran elämässä myös sisältä.

Sagrada Famílian tyylille on vaikea löytää arkkitehtonisia vertailukohtia maailmasta. Gaudí itse on kuvaillut kirkon tyyliä ”goottilaisuuden täydellisemmäksi muodoksi”. Kirkko on pakattu täyteen metaforia, patsaita, numerologista symboliikkaa sekä hyvyyden ja pahuuden arkkityyppejä. Keskeneräisenäkään sen katseluun ei tunnu kyllästyvän koskaan.

DayTripster Barcelona -sovellus
iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Sagrada Famílian tornit

Sagrada Famílian satametrisistä torneista avautuvat henkeäsalpaavat näkymät joka puolelle kaupunkia. Nousu kapeassa käytävässä ja näköalatasanteena toimiva silta eivät kuitenkaan ole korkean- tai ahtaanpaikankammoisten mieleen. Mielikuvitukselliset tornit ovat kirkon omaperäisin osa. Gaudín suunnitelmissa niitä oli 18, joista 12 olisi omistettu apostoleille, neljä evankelistoille, yksi Neitsyt Marialle ja kaikista korkein keskustorni Jeesukselle. Korkeimman tornin Gaudí suunnitteli kurkottavan peräti 170 metriin, mikä tekisi siitä maailman korkeimman kirkkorakennuksen.

Sagrada Familian psykedeelinen sisäkatto © tripsteri.fi / Tuulia Kolehmainen

Sagrada Famílian julkisivut

Gaudí suunnitteli Sagrada Famílialle kolme julkisivua, jotka hän nimesi Jeesuksen elämänvaiheiden mukaan Syntymän, Kärsimyksen ja Ilon fasadeiksi. Hänen elinaikanaan valmistui vain Syntymän fasadi. Kirkon takimmainen, matala siipi valmistui vuonna 1893. Sen korkokuvat symboloivat pahuuteen yhdistettyjä eläimiä kuten sammakoita, liskoja ja käärmeitä. Ne liittyvät sekä goottilaiseen traditioon, että Gaudín omaan taistoon pahuuden voimia vastaan. Osa symboleista tulee vapaamuurareilta, joiden jäsen Gaudí oli.

Capilla del Rosariossa eli Rukousnauhakappelissa pahuutta kuvataan ihmisten kohtaamien houkutusten muodossa: veistokset esittävät naista, jota uhkaa isokitainen kala rahasäkin kanssa, ja miestä pommi kädessään (viitteenä kaupungin anarkistisiin pommiattentaatteihin).

Sagrada Família © Tuulia Kolehmainen
Sagrada Família © Tuulia Kolehmainen

Sagrada Famílian kauppa

Sagrada Famílian sisällä kannattaa myös kurkistaa Provença- ja Sardenya-katujen kulmassa olevaan rakennuspajaan, jossa arkkitehdit testaavat kirkon rakennuksen edistymistä pienoismallien avulla.

Kirkon myymälässä on pientä rahastuksen makua, mutta toivoa sopii, että rahallinen tuki edistäisi rakennushankkeen valmistumista. Myymälän puolelta löytyy muun muassa Sagrada Família -korvakoruja. Katolisuuskin voi olla pop – ainakin Gaudín kaltaisen visionäärin käsissä.

Koska Sagrada Família valmistuu

Gaudí itse ei pitänyt kiirettä päätyönsä valmistumisen kanssa. Hänen mukaansa tällä asiakkaalla ei ollut kiirettä. Sagrada Famílian puuttuvienkin tornien rakennus on aloitettu, ja kirkon toivotaan valmistuvan vuoteen 2026 mennessä, jolloin Gaudín kuolemasta tulee kuluneeksi sata vuotta.

Missä: Carrer de Mallorca 401 (Metro: L2/L5 Sagrada Família) www.sagradafamilia.org

Sagrada Família yövalaistuksessa. © Tuulia Kolehmainen
Sagrada Família yövalaistuksessa. © Tuulia Kolehmainen

Tripsteri vinkkaa: Haluatko päästä valtavan jonon ohi sisälle upeaan kirkkoon? Osta liput etukäteen, niin säästät aikaa ja hermoja.

Hotelleja lähellä Sagrada Familiaa

Haluatko yöpyä lähellä Barcelonan kuuluisinta nähtävyyttä, rauhallisella Eixamplen alueella lähellä palveluja? Suositeltavia majoituspaikkoja Sagrada Famílian ovat esimerkiksi: Hostemplo: huoneistoja ja hotellihuoneita aivan Sagrada Familian kupeessa! Praktik Bakery: Leipomokonseptihotellissa on perheille ja ystäväporukoille myös kahden makuu- ja kylpyhuoneen huoneistoja. Aina varmasti tuoretta leipää ja leivonnaisia! Room Mate Carla: Upeat kaupunkinäkymät ja tyylikäs gaudímais-almodóvarilaismainen sisustus. Praktik Garden: vehreä keidas keskustan kivikylässä.

iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Paula Kultanen Ribas

Barcelonassa kahdeksan vuotta asunut toimittaja, kirjailija ja muusikko seilaa tällä hetkellä synnyinkaupunkinsa Helsingin ja toisen kotipaikkansa Katalonian väliä.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *