Casa Batlló ja Ristiriitaisuuden kortteli

Parhaan yleiskäsityksen Barcelonan modernismiarkkitehtuurista saa suuntaamalla hienostokatu Passeig de Gràcialle, jolla sijaitsee myös Gaudín häikäisevän kirjava, lohikäärmekattoinen Casa Batlló. 

Ristiriitaisuuden kortteli

Ristiriitaisuuden kortteli iltavalaistuksessa
Ristiriitaisuuden kortteli iltavalaistuksessa © Tuulia Kolehmainen

Casa Batlló sijaitsee Passeig de Gràcia -kadulla, Ristiriitaisuuden kortteliksi kutsutulla alueella. Passeig de Gràcian numeroiden 35–43 talot ovat suunnitelleet tyylisuunnan kolme tärkeintä arkkitehtia Antoni Gaudí, Domenèch i Montaner ja Puig i Cadafalch. Rakennusten esteettisen yhteensopimattomuuden vuoksi talorivistöä kutsutaan Mançana de la Discòrdiaksi eli Ristiriitaisuuden kortteliksi. Vastapäätä katua kannattaa samalla tsekata myös Gaudín mykistävä Casa Milà eli La Pedrera.

Casa Batlló

Casa Batllón savupiiput © Tuulia Kolehmainen
Casa Batllón savupiiput © Tuulia Kolehmainen

Kun Antoni Gaudí sai vuonna 1904 tehtäväkseen uudistaa tekstiilitehtailija Batllón vanhan talon, hän ilmoitti aikovansa toteuttaa oman näkemyksensä paratiisista. Julkisivun loisteliaan pastellisävyinen värimaailma on saanut vaikutteita Monet’n maalauksista, ja sitä koristavat Gaudín tavaramerkkinä toimivat aaltoilevat parvekkeet ja ikkunanpuitteet. Yhdessä ne muodostavat häikäisevän näyn aamuauringon loisteessa tai iltavalaistuksessa.

Talon katto näyttää lepäävältä lohikäärmeeltä. Ristihuippuisen tornin kyljessä olevat kirjainlyhenteet ”JHS”, ”M” ja ”JP” symboloivat Jeesusta, Mariaa ja Joosefia, ja ne edustavat katalonialaisen Sant Jordi -myytin kristillistä puolta.

Surrealistinen ulkokuori on kuitenkin vain esimakua. Sisätiloissa voi ihailla kiemuraisia muotoja, pelottavia portaikkoja, mosaiikkipäällysteisiä savupiippuja ja Gaudín itsensä suunnittelemia huonekaluja – mikäli turistirynnäköltä näkee.

Casa Batlló restauroitu alkuperäisasuunsa 2019

Casa Batlló sisältä
Casa Batlló sisältä © Tuulia Kolehmainen

Casa Batllón edellinen restaurointi tapahtui 2001, juuri ennen rakennuksen julistamista UNESCON maailmanperintökohteeksi. Uudet kunnostustyöt aloitettiin 2018, sillä vilkkaasti liikennöidyllä kadulla on alkuperäisiä värejä ja materiaaleja tummentava vaikutus.

Restaurointi on toteutettu niin huolellisesti, että Casa Batllón pääsee nyt näkemään yhtä upeana, kuin sen rakennusvuonna 1904 – tai jopa vielä upeampana! Useita yksityiskohtia ei aiemmin edes tiedetty olevan olemassa. Rakennus sisältää lukuisia eri värejä ja materiaaleja: kiveä, rautaa, keramiikkaa, lasia ja puuta, joista kukin on kunnostettu erikseen asianmukaisella tavalla.

Osoite: Pg. de Gràcia 43. Metro: L2/L3/L4 Passeig de Gràcia

Jos, et halua seistä pitkissä jonoissa, liput kannattaa ostaa etukäteen yhteistyökumppaniltamme:

Casa Batllón lisäksi Ristiriitaisuuden kortteliin kuuluvat myös seuraavat rakennukset:

Casa Lleó Morera

Casa Lleo Morera
Domenech i Montanerin Casa Lleo Morera © Tuulia Kolehmainen

Yksityistalona toimiva Lleó Morera vuodelta 1902 on Lluís Domenèch i Montanerin käsialaa. Valitettavasti sisätilojen lasimaalaukset, kukkasomisteet ja mosaiikit jäävät yleisöltä näkemättä. Rakennus voitti vuonna 1906 kaupungin arkkitehtuuripalkinnon.

Pg. de Gràcia 35. Metro: L2/L3/L4 Passeig de Gràcia

www.casalleomorera.com/en

Casa Amatller

casa amatller
Casa Amatller © Tuulia Kolehmainen

Suklaatehtailija Antoni Amatller tilasi talon Josep Puig i Cadafalchilta vuonna 1898. Kaksi vuotta myöhemmin paikalla seisoikin jo tämä modernismin goottilaisvaikutteinen mestariteos, jonka jännittävä, porrastettu katto tuo mieleen itämaat. Yleisölle rakennus avattiin vasta 2015.

Alakerran ihastuttavassa suklaapuodissa myydään kuuluisaa Amatllerin suklaata kauniissa paketeissa ja perällä olevassa Amatllerin kahvilassa suklaata voi juoda kupista tai dipata siihen churroja.

Pg. de Gràcia 41. Metro: L2/L3/L4 Passeig de Gràcia

www.amatller.org

Osta liput ennakkoon, niin pääset jonon ohi! Lipun hintaan sisältyy audio-opastus ja maistiainen suklaakahvilassa:

Haluatko majoittua lähelle Barcelonan tärkeimpiä modernistisia rakennuksia, merkkivaateliikkeitä ja katalonialaisia ravintoloita? Suositeltavia hotelleja Casa Milàn lähellä ovat ainakin: upea modernistinen Casa Fuster, hulppea designhotelli Cotton House, trendikäs ja edullinen boutiquehotelli Casa Gracia, tyylikäs ja suht edullinen perhehotelliksikin soveltuva Praktik Rambla ja viinikonseptilla varustettu boutiquehotelli Praktik Vinoteca.

Lue myös:

Barcelonan kaupunginosat

Barcelonan nähtävyydet

DayTripster Barcelona -sovellus
iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Paula Kultanen Ribas

Barcelonassa kahdeksan vuotta asunut toimittaja, kirjailija ja muusikko seilaa tällä hetkellä synnyinkaupunkinsa Helsingin ja toisen kotipaikkansa Katalonian väliä.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *