Barcelonan nähtävyydet

Barcelonan nähtävyydet ovat osa kaupunkikuvaa: kaduilla vastaan tulee niin psykedeelisiä modernistirakennuksia, kunnioitusta ja kummitusten pelkoa herättäviä goottilaispytinkejä kuin Rooman aikaisia raunioitakin. Niin ja tietysti se valtavaa dildoa muistuttava vesitorni Torre Agbar.

Arkkitehtuurin ihastelun lisäksi Barcelonassa voi samoilla näyttävissä puistoissa palmujen, sypressien ja laventelien katveessa. Myös Montjuïc-kukkula ja Tibidabo-vuori tarjoavat takuuvarmasti eksoottisia näkymiä. Lapsille mieluisat kohteet on listattu Lasten kanssa -sivulla.

Gaudí ja modernismi

Park Güell © Tuulia Kolehmainen
Park Güell © Tuulia Kolehmainen

Barcelonan pakollisia nähtävyyksiä ovat modernistiarkkitehti Antoni Gaudín taianomaiset rakennukset, kuten maailman kuuluisin kirkko Sagrada Familia, Passeig de Gràcia -ostoskadulla sijaitsevat Casa Batlló ja Pedrera sekä Ravalin Nou de la Ramblalla sijaitseva Palau Güell. Niitä voi ihailla vaikka vain ulkoapäin tai pääsymaksua vastaan myös sisäpuolelta. Älä myöskään missaa kokonaista Gaudín suunnittelemaa Parc Güell -puistoa, jonka uumenista löytyy lisäksi arkkitehtineron kotimuseo tai Gaudín ensimmäistä teosta, kesähuvila Casa Vicensiä.

Gaudí-talojen jälkeen kuuluisimpia modernistirakennuksia ovat Eixamplessa sijaitseva Hospital de Sant Paun – kyllä, sairaalakin voi olla matkailunähtävyys! –, Bornin häikäisevä konserttisali Palau de la Música Catalana sekä Diagonal-kadun varrella pönöttävä ”Piikkien talo” eli Casa de les Punxes.

Lue myös:

Barcelonan goottilaiset kohteet

Barcelonan pääkatedraali © Tuulia Kolehmainen
La Catedral © Tuulia Kolehmainen

Barcelonan katukuvassa näkyvät selkeästi kaupungin historialliset kerrostumat. Goottilaista tyyliä edustaa kokonainen kaupunginosa, Gòtic. Suositeltavia nähtävyyksiä ainakin pääosin 1300-luvulla rakennetussa La Catedralissa (Plaça de la Seu), Ravalin puolella sijaitsevassa 900-luvulta peräisin olevassa Sant Paun kirkossa ja tietysti näyttävässä ”meren katedraalissa” eli Santa Maria del Marissa, Bornissa.

Roomalaiset rauniot Barcelonassa

Roomalaisen Augustuksen temppelin pylväät Gòticon uumenissa jäävät monelta matkailijalta huomaamatta © tripsteri.fi / Tuulia Kolehmainen
Roomalaisen Augustuksen temppelin pylväät Gòticon uumenissa jäävät monelta matkailijalta huomaamatta © Tuulia Kolehmainen

Roomalaiset perustivat Barcelonan kaupungin ajanlaskumme alussa. Rooman aikaisia nähtävyyksiä ovat muun muassa Catedralin aukiolla sijaitseva akveduktin pätkä, goottilaisen kaupunginosan muinainen hautausmaa Vila de Madrid -aukiolla sekä Barcelonan Kaupunginmuseon uumenissa sijaitseva käsityöläiskorttelin osa talojen raunioineen.

Barcelonan puistot

Labyrinttipuisto © Tuulia Kolehmainen
Labyrinttipuisto © Tuulia Kolehmainen

Puistot ovat aina olleet Barcelonassa paitsi nähtävyyksiä, myös teollisen suurkaupungin henkireikiä. Vieraile ainakin laajassa Ciutadella-puistossa, Bornissa. Ciutadellan vetonauloja ovat komea suihkulähde, mammuttipatsas ja soutuvenelampi. Puistossa voi käydä niin lenkillä, piknikillä kuin palmun alla päivää paistattelemassa.

Muita vierailemisen arvoisia kohteita ovat taiteilija Joan Mirón puisto Santsin ja Eixamplen rajalla, Labyrinttipuisto Hortassa, ruusujen täyttämä Cervantes-puisto Les Cortsissa ja tietysti Montjuïc-vuoren lukuisat puistot, erityisesti kasvitieteelliset puutarhat.

Barcelonan vuoret

Montjuïc © Tuulia Kolehmainen
Montjuïc © Tuulia Kolehmainen

Montjuïc-kukkula nähtävyys sinällään. Laajalta ulkoilualueelta löytyy useiden puistojen ja kasvitieteellisten puutarhojen lisäksi olympiastadion ja -uima-altaat, konserttiareena Palau Sant Jordi, huipulla häämöttävä vallihautojen ympäröimä Montjuïcin linna sekä Espanjan eri kolkkia pienoiskoossa esittelevä turistikohde Poble espanyol. Kesällä linnan pihalla järjestetään suosittu ulkoilmaelokuvafestari Sala Montjuïc. Perinteisen bussin lisäksi vuorelle pääsee eksoottisemmilla kulkuneuvoilla: kaapelijunalla ja köysiradalla.

523-metrinen Tibidabo-vuori on Barcelonan korkein kohta. Vuoren tähtitärppi on Espanjan vanhin huvipuisto. Täältä löytyvät myös kaupungin häikäisevimmät näköalabaarit.

Erinomainen päiväretkikohde on Katalonian myyttisin vuori, 1200-metrinen Montserrat, jolla on kiehtova historia!

© Paula Kultanen Ribas

DayTripster Barcelona -sovellus
iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Lue myös:

Paula Kultanen Ribas

Barcelonassa kahdeksan vuotta asunut toimittaja, kirjailija ja muusikko seilaa tällä hetkellä synnyinkaupunkinsa Helsingin ja toisen kotipaikkansa Katalonian väliä.

Kommentit (1):

Sirpa A. 16.07.2017 09:09

Heissan, olipa hienoa että törmäsin tähän sivustoon. Todella selkeä ja ajan hermolla oleva matkaopas. Kiitokset! Kysyisin kaupungin sisäisestä liikenteestä... Olen lähdössä parhaan ystäväni kanssa (2 naista) elokuun lopulla Barcelonaan 4 päiväksi. Mietimme millainen lippu julkisiin kulkuneuvoihin, bussit/metro, kannattaa ostaa, jotta sen kanssa voisi suharoida ahkeraan ympäri kaupunkia? Mistä tuon lipun voi ostaa? Onko kaupunki jaettu jotenkin vyöhykkeisiin, joiden sisällä tietynlaisella lipulla voi sitten matkustaa?
Ps. Jos on jokin erityisen herkullinen vinkki "must see" -kohteesta antaa 40 v naisille niin innolla otetaan vastaan :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Tuulia Kolehmainen 17.07.2017 11:09

Hei Sirpa! Kiitos ihanasta palautteesta! Kaupungin joukkoliikenteestä löydät tietoa täältä: https://tripsteri.fi/barcelona/usein-kysyttya/barcelonan-joukkoliikenne/ Päivitin sivulle juuri kohtaan Barcelonan lähijunat junien vyöhykekartat. Metrolla on vain yksi vyöhyke. Teidän kannattaa ostaa joko 10-matkan lippu, joka käy kaikkiin kulkuneuvoihin tai päivälippu. Kohdasta matkaliput löydät näistä tietoa. Hauska tapa liikkua kaupungilla on vuokrata pyörä. Vuokraamoita löytyy kaupungilta lukuisia ja hinnat vaihtelevat aika tavalla. Barcelona halvalla -sivulta löytyy edullisen pyörävuokraamon linkki: https://tripsteri.fi/barcelona/barcelona-halvalla/

Jos olette kaupungissa ensimmäistä kertaa, niin pakolliset Gaudit (Sagrada Familia, Pedrera ja Casa Batllo) nähtyänne menkää jollekin kaupungin lukuisista näköalapaikoista. Parhaat näköalat aukeavat kaupunkia hallitsevan Tibidabo-vuoren kirkontornista. Oma lemppari on entinen ilmatorjuntabunkkeri, nykyinen museo Carmelin vuorella: http://ajuntament.barcelona.cat/museuhistoria/en/muhba-turo-de-la-rovira Pientä luksusta matkaan saa pistäytymällä jollain kaupungin hotellien lukuisista kattoterasseista. Yksi upeimmista on Hotel Ohlan terassi, joka aukeaa ilta seitsemältä kaikelle kansalle: http://www.ohlaboutiquehotels.com/
Ihanaa matkaa! :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *