Miten tapaksia ja pintxoja tilataan?

Tapas on monikkomuoto sanasta tapa, eli kansi. Pienellä tapas-lautasella oli aikoinaan tapana peittää olut- tai viinilasi, jotta juomaan ei päätyisi roskia, ötököitä tai muuta ylimääräistä. Jos haluat esim. yhden annoksen mustekalarenkaita, käytä yksikkömuotoa: Una tapa de calamares.

Perinteisessä kulmakuppilassa yhden tapasannoksen hinta on yleensä noin kahdesta neljään euroa. Laatukinkku hienommassa tapasravintolassa saattaa kustantaa huomattavasti enemmän.

Tapaksilla ei ole tapana korvata pääateriaa, vaan niitä napostellaan tavallisesti lounaan ja illallisen välisenä aikana. Tapakset sopivat myös illan aloitteluun, jos iso illallinen tuntuu liian raskaalta.

Tapasten tilaaminen

La bomba © Tuulia Kolehmainen
La bomba © Tuulia Kolehmainen

Muistan, kun astelin ensikertaa tavalliseen espanjalaiseen kulmakuppilaan. Samanlaiseen, kuin vaikka Alcántaran perheestä tuttu Miguelónin baari. Tiskillä, vitriinin suojissa möllötti koko joukko herkullisen näköisiä tapaksia, mutta minulla ei ollut silloin hajuakaan, miten niitä kuuluisi pyytää. Missään ei lukenut hintoja tai ruokien nimiä. Pitäisikö jokaisen seurueesta pyytää oma lautasellisensa yhtä sorttia, vai miten ihmeessä homma oikein etenee?

Toki asia selvisi silloisella huonommallakin kielitaidollani, mutta jos haluat vaikuttaa prolta heti ensimmäisellä tapasreissullasi, niin tässäpä vinkkejä:

“Vitriinissä möllötti herkullisen näköisiä tapaksia, mutta minulla ei ollut hajuakaan, miten niitä kuuluisi pyytää.”

  1. Älä osoittele ruokia vitriinin edustalla kuin ennen muinoin irtokarkkiostoksilla, tyyliin ”markalla noita ja markalla noita”, vaan istuudu pöytään tai tiskin ääreen ja odota rauhassa, että tarjoilija tulee ottamaan tilauksesi.
  2. Pyydä listaa tapas-annoksista (carta de tapas), jos sellainen löytyy ja tilatkaa 2-3 hengen pöytäseurueelle esim. 2-6 annosta, joista kukin napsii makunsa mukaan.
  3. Monesti tapas-baareissa ei kuitenkaan varsinaista listaa ole, vaan tarjoilija luettelee sinulle päivän antimet ulkomuististaan. Patatas bravas (eli perunat mausteisella majoneesikastikkeella) on aina varma valinta. Sen lisäksi voit pyytää tarjoilijaa tuomaan vaikka yhden satsin lihaa ja/tai merenantimia ja pyytää syötyänne lisää, jos jäätte kaipaamaan santsausta.

Pintxojen tilaaminen

Pintxoja Euskal Etxeassa © Euskal Etxea
Pintxoja Euskal Etxeassa © Euskal Etxea

Pintxot ovat baskimaalaisia tapaksia, leipäpalasia, joiden päällysteenä on esim. juustoa, kalaa, lihaa tai vihanneksia. Koko komeus pysyy kasassa pienellä tikulla (eli pintxolla). Tässä vinkkejä pintxobaariin:

  1. Tämä toimii yhtä kätevästi kuin laivan buffassa. Ota lautanen ja haali sille tiskeiltä niin monta leipäpalasta kuin uskot jaksavasi syödä, santsatakin sopii. Juomat tilataan tiskiltä.
  2. Säästä tikut syötyäsi ja vie ne kassalle.
  3. Tarjoilija laskee tikut ja laskuttaa sinua niiden lukumäärän mukaan, yleensä noin 2 €/tikku.

Termit haltuun

Espanjalaisittain kirjoitettuna pincho tarkoittaa (liha/kasvis)varrasta. Pintxo-paikoissa ei vartaita sen sijaan tarjoilla. Espanjalaisten tapaspaikkojen listoilla baskityylisiä pintxoja näkee sen sijaan nimellä montadito.

©Paula Kultanen Ribas

DayTripster Barcelona -sovellus
iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Lue myös:

Paula Kultanen Ribas

Barcelonassa kahdeksan vuotta asunut toimittaja, kirjailija ja muusikko seilaa tällä hetkellä synnyinkaupunkinsa Helsingin ja toisen kotipaikkansa Katalonian väliä.

Kommentit (1):

jukkarain 15.05.2021 20:06

Gracias / Kiitos tapas + pintxo -opastuksesta! ?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Tuulia Kolehmainen 30.05.2021 10:34

Eipä kestä! ?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *