Kuinka vermutista tuli Barcelonan hittijuoma ja 10 x Barcelonan parhaat vermuttibaarit

Tapaan ruokatoimittajan ja Teoria i pràctica del Vermut -kirjan kirjoittajan Josep Sucurratsin pienessä kotoisassa vermuttibaarissa Santsin kaupunginosassa. Jääpalat kilahtelevat lasiin, tummanpuhuva vermutti valutetaan tammitynnyriin kiinnitetystä hanasta lasiin ja juoma koristellaan anjovisoliivilla ja appelsiinilohkolla. 

Kysymykseeni, miksi juuri vermutista on tullut näin valtavan suosittu juoma Barcelonassa, suositumpi kuin ginitonicista, hän vastaa yllättäen: ”Vermutti on monella tapaa lama-ajan juoma”.

Pyydän häntä kertomaan lisää vermutin juonnin kirjassa esitetystä yhteiskunnallisesta ulottuvuudesta. ”Taantuman myötä ihmiset haluavat palata juurilleen, syödä tuttua ja turvallista ’isoäitien valmistamaa ruokaa’ (toinen Barcelonan nykybuumeista) ja juoda perinteisiä juomia. Toisaalta vermutti liittyy trendikkääseen lähiruokabuumiin, ja tietysti se on halpaa!”.

Josep Sucurratsin kirjoittama kirja Teoria i pràctica del Vermut. © Tuulia Kolehmainen

Vielä vuosikymmenen alussa barcelonalaiset joivat baareissa ja klubeilla enimmäkseen giniä, viskiä, mojitoja, daiquireja ja muita eksoottisia juomasekoituksia. Sitten lama iski kovempaa ja kalliit cocktailit poistuivat muodista. Aikaisemmin vain sunnuntaipäivän aperitiivilla nautitusta vermutista tuli Barcelonan hektisen yöelämän trendijuoma.

15–18 % vahvuinen vermutti maksaa vain 2–3 euroa/lasi.

15–18 % vahvuinen vermutti maksaa vain 2–3 euroa/lasi, siinä missä gintonicia ei alle kympillä löydä. ”Sitä paitsi yhtä pientä lasillista voi juoda vaikka tunnin, sen kun jatkaa vain juomaa vedellä”, Josep naurahtaa havainnollistaen vihreällä sifó-retropullolla, kuinka kuplavettä sihautetaan lasiin.

Vermut ja sifó © Tuulia Kolehmainen
Vermut ja sifó © Tuulia Kolehmainen

Vermutin kanssa nautitaan tyypillisesti katalonialaisia tapaksia, kuten anjovisoliiveita, etikkasardelleja, perunalastuja ja sydänsimpukoita suoraan säilyketölkistä. Pelkästään aperitiivia kutsutaan täällä ”vermutiksi”, juotiinpa alkupalalla sitten cokista tai olutta.

Vermutin valmistus

Mutta palataanpa vermutin ytimeen: mitä tämä maaginen juoma oikeastaan on ja mistä se tulee? ”Ensinnäkin pitää muistaa, että kaikki vermutit tehdään valkoviinistä, niin punaiset kuin valkoisetkin”, Josep valaisee. ”Punaisen vermutin väri tulee poltetusta sokerista sekä valmistuksessa käytetyistä yrteistä, marjoista ja hedelmien kuorista”. Valkoisessa vermutissa ei toisin sanoen ole yhtä paljon sokeria kuin punaisessa. ”Itse viinilaji ei niinkään vaikuta vermutin makuun kuin käytettyjen yrttien sekoitus ja sokerin määrä.”

Kaikki vermutit valmistetaan valkoviinistä.

Josepin kirjassa on lueteltu valtava lista erilaisia yrttejä, joita vermutin valmistuksessa voidaan käyttää. Luostarien munkit kehittivät näitä lääkinnällisten yrttien arsenaaleja lääkemikstuureja luodessaan. Absintti ja vermutti olivat alun perin lääkinnällisiä juomia, joilla voitiin parantaa monenlaisia sairauksia tulehduksista loistartuntoihin. Absinttia ja vermuttia yhdistävä yrtti on koiruoho. Muita vermutissa edelleen hyödynnettyjä ainesosia ovat esimerkiksi ohdake, katkero, karhunputki, timjami, rosmariini, sitruunamelissa, salvia, sahrami, fenkoli, seljankukka, vanilja, neilikka, inkivääri, kardemumma, muskottipähkinä, anis, kaneli, kurkuma, appelsiininkuori, vadelma, kirsikka ja sitruuna. Melkoinen terveysjuoma siis!

La Vermu Gràciassa © Tuulia Kolehmainen
La Vermu Gràciassa © Tuulia Kolehmainen

Espanjan ensimmäisen vermutin kehitti Augustus Perucchi vuonna 1870, missäpäs muualla kuin Barcelonassa, ja tehdas on edelleen toiminnassa. Perucchin lisäksi tunnettuja katalonialaisia vermutin valmistajia ovat Miró, Espinaler, Yzaguirre, Casa Mariol ja Morro Fi, joista kahdella viimeisellä on samannimiset baaritkin Barcelonassa.

Vermut casero

”Entäpä talon vermutit (vermut casero), joita jokainen baari mainostaa?”, kysyn Josepilta. Sieluni silmin näen baarien takahuoneissa tammitynnyrin, johon kaadetaan valkoviiniä, yrttejä, sokeria ja hedelmää. ”Pelkkä markkinointikikka”, hän kuitenkin tyrmää heti ajatukseni. ”Talon vermutiksi voidaan nimittää vaikka sitä, että otan tästä pullon Perucchia ja pullon Yzaguirrea ja teen niistä mielivaltaisen sekoituksen, jollaista kellään muulla ei ole. Tai tilaan Mirón vermuttitehtaalta heidän vermuttiaan, jossa onkin hiukkasen vähemmän sokeria ja enemmän sitruunaa. Toisin sanoen, oikeasti itse valmistettua vermuttia ei ole kuin muutamalla baarilla Barcelonassa”. Tämä selvä.

La Fabrica del Vermutillo © Tuulia Kolehmainen
La Fabrica del Vermutillo © Tuulia Kolehmainen

Vermutti on todellinen ihmejuoma, joka on yhdistänyt pareja, lääkinnyt tauteja ja toiminut lohtuna laman keskellä.

”Mutta palatakseni yhteiskunnalliseen ulottuvuuteen, on vielä yksi syy, miksi vermutti on täällä meillä erityisen rakastettu juoma. Voidaan sanoa, ettei monia meitä edes olisi olemassa ilman sitä”, Josep vihjaa salaperäisesti. ”Vielä kaksi sukupolvea sitten miehet ja naiset eivät päässeet keskenään juttusille oikein koskaan muulloin, kuin sunnuntaiaamupäivänä messun jälkeen, jolloin kirkkojen aukioilla nautittiin pieni aperitiivi ennen lounasta. Etikkasardelleja, perunaa, oliiveja ja tietysti vermuttia”. Vermutti on siis todellinen ihmejuoma, joka on yhdistänyt pareja, lääkinnyt tauteja ja toiminut lohtuna laman keskellä.

”Ja meidän 30–40-vuotiaiden elämäntapaan vermuttiperinne sopii loistavasti. Yökerhojen ja brunssien sijaan kokoonnumme sunnuntaisin lähimmälle aukiolle ystävien kanssa syömään tapaksia ja juomaan lasilliset vermuttia sillä aikaa, kun lapset leikkivät keskenään. Ja kaikilla on hauskaa!”. 

10 x Barcelonan parhaat vermuttibaarit

Tällä listalla on sekä omia suosikkejani että Josep Sucurratsin vinkkaamia paikkoja.

Colmado © Tuulia-Kolehmainen
Colmado © Tuulia-Kolehmainen

Morro Fi

Tähän Eixamplessa sijaitsevaan minivermuttibaariin ei ole tarkoituskaan jäädä tupeksimaan pitkäksi aikaa. Sisällä ei ole pöytiä, joten pikemminkin tämä on kiska, josta hakea monen mielestä kaupungin parasta vermuttia terassilla nautittavaksi. Morro Fi on Barcelonan ainoita baareja, joissa vermut casero on todellakin talon valmistamaa.

Osoite: Consell de Cent 171, morrofi.cat

Mitja Vida

Hittivermutin valmistaja avasi ensin nimeään kantavan minibaarin, Morro Fin, Eixampleen ja suosion kasvaessa tämän hiukan isomman, mutta yhtä pelkistetyn kuppilan Barcelonan hienostoalueelle. Talon omia vermutteja nautitaan tietysti tapasten kera. Ja toisin kuin Morro Fissä, täällä pääsee melkein aina istumaan.

Osoite: Brusi 39, morrofi.wordpress.com/mitja-vida-bar

Vermut i a la Gàbia

Vermut i La Gabia -vermuteriai Santsissa © Tuulia Kolehmainen
Vermut i La Gabia -vermuteriai Santsissa © Tuulia Kolehmainen

Santsin autenttisimmassa vermuttibaarissa, suositulla baariaukiolla, juoma kaadetaan lasiin suuresta tammitynnyristä ja kyytipojaksi tarjolla on tyypillisiä katalonialaisia tapaksia. Ystävällinen palvelu, aitoa kylätunnelmaa ja kiva aukio, jonka terassilla hengailla.

Osoite: Plaça d’Osca 7, Facebook

Fo Bar

Paula vermulla Ravalissa © Tuulia Kolehmainen
Paula vermulla Ravalissa © Tuulia Kolehmainen

Vermut i a la Gàbian kanssa samalla aukiolla sijaitseva omaperäinen kahvila-baari hehkuu väriä ja retrolampun loistetta. Seinillä on vaihtuvien taiteilijoiden valokuvia ja maalauksia. Fon vermuttia kelpaa siemailla lämpimänä kesäyönä suositulla terassilla.

Osoite: Plaça d’Osca 12, www.fo-bar.com

Colmado

Colmado © Tuulia-Kolehmainen
Colmado © Tuulia-Kolehmainen

Enric Granados -ravintolakadun paras tapasravintola ja tämänhetkinen suosikkini koko kaupungista. Eixamplessa sijaitseva Colmado tarjoilee maukkaita ja runsaita tapaksia ja Barcelonan parhaita talon vermutteja terassilla ja baarin uumenissa. Maista ainakin artisokan sydämiä, turskaa ja vuohenjuustoa, Prioratin punaviiniä ja sitä talon vermua.

Osoite: Provença 236, colmadobcn.com

El Dinàmic

El Dinàmic © Tuulia Kolehmainen
El Dinàmic © Tuulia Kolehmainen

Moni baari taistelee Barcelonan parhaan vermutin tittelistä, mutta Sant Antonissa sijaitseva Dinàmic on ehdottomia suosikkejani. Talon vermuttia löytyy perinteisenä punaisena sekä vähäsokerisempana valkoisena. Tunnelmallinen sijainti pienellä sivukujalla ja toisinaan livekeikkoja. Maista Dinàmicin todella tulisia oliiveja, jos uskallat!

Osoite: Passatge de Pere Calders 4, www.eldinamicbcn.cat

La Vermu

La Vermu Gràciassa © Tuulia Kolehmainen
La Vermu Gràciassa © Tuulia Kolehmainen

Tyylikkäässä pikkubaarissa Gràciassa nautitaan valkoisia ja punaisia vermuttilaatuja tapasten kera ja ilman. Kaikissa vermuttibaareissa ei ole tarjolla sifó-pulloja, mutta täällä on.

Osoite: Sant Domenec 15, Facebook

Puigmartí Bar Vermuteria

Piskuisen gràcialaisbaarin kätköissä nautitaan kauppahallin tuoreista antimista valmistettuja tapaksia, hanaoluita ja tietysti vermuttia.

Osoite: Puigmartí 12.

La Plata

Vaalea ja tumma vermut © Tuulia Kolehmainen
Vaalea ja tumma vermut © Tuulia Kolehmainen

Josep Sucurrats suosittelee vermuttikirjassaan monia ihan tavallisia tapasbaareja aitojen vermuttien maisteluun. Kuten barcelonalainen sananparsi kuuluu “la tapa en la Plata” (tapakset Platassa). Gòticissa sijaitsevan Platan listalta löytyvät edelleen samat suosikkitapakset kuin perustamisvuonna 1945. Juomaksi tietysti hyvää talon vermuttia!

Osoite: Carrer de la Mercè 28, barlaplata.com

Belmonte

Sifó-pulloista kyhätyt lamput langettavat tunnelmallista valoaan Goottilaiskaupunginosan parhaalla tapaskadulla sijaitsevan Belmontin tapasten ylle. Ja missä sifó-pulloja, siellä vermuttia! Tämäkin baari kuulu vermuttikirjailija Sucurratsin suosikeihin ja sijaitsee lähes vastapäätä La Plataa.

Osoite: Carrer de la Mercè 28.

© Paula Kultanen Ribas

Tripsteri App Barcelona banneri
iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Lue myös:

Paula Kultanen Ribas

Barcelonassa kahdeksan vuotta asunut toimittaja, kirjailija ja muusikko seilaa tällä hetkellä synnyinkaupunkinsa Helsingin ja toisen kotipaikkansa Katalonian väliä.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *