Päiväretket Barcelonasta – Pyhä vuori Montserrat on pakko kokea!

Montserrat on Katalonian 1200 metriä korkea pyhä vuori, jolla sijaitsee Montserratin luostari, museo, basilika ja patikointireittejä. Täällä näkee Picasson, Gaudín, Mirón ja Tàpiesin kädenjälkeä ja hämmästyttävän eriskummallista vuoristomaisemaa.  

Geologisesti eriskummallinen Montserratin vuori tunnetaan sateen ja tuulten muovaamista huipuistaan, jotka muistuttavat eläin- ja ihmishahmoja. Korkein huippu Sant Jeroni yltää 1236 metrin korkeuteen. 725 metrin korkeudessa sijaitsee Montserratin benediktiiniluostari, jonka arkkipiispa Oliba perusti tuhat vuotta sitten.

Montserratin luostari ja basilika

Luostarissa asuu nykyään noin 80 benediktiinimunkin yhteisö, joka omistaa elämänsä työlle, rukoilulle, vierailijoiden vastaanottamiselle – ja munkkiliköörin valmistukselle! Likööriä pääsee maistamaan samalla reissulla.

Luostarin basilika on peräisin 1500-luvulta, vaikka osia sitä onkin restauroitu 1800-luvun alun sotien jälkeen. Basilikassa rukoillaan messujen lisäksi aamuin ja illoin. Luostarin kuuluisa poikakuoro Escolania esiintyy yleisölle päivittäin kajauttaen ilmoille uskonnollis-nationalistiset vakiokappaleensa Salven ja Virolain.

Montserratin basilikan alttarin yläpuolella sijaitsee Katalonian kuuluisa tummaihoinen Neitsyt Maria, La Moreneta. Legendan mukaan patsas löydettiin Montserratin Pyhästä luolasta (Santa Cova) vuonna 880. Tosiasiassa patsas on veistetty 1300-luvulla, eikä sen alkuperäinen ihonvärikään ollut tumma: väri johtuu puun tummumisesta. La Moreneta on suojattu lasikuvulla, jonka ulkopuolella on vain oikea käsi: rituaaliin kuuluu suudella kädessä lepäävää kultaista palloa, joka symboloi maailmankaikkeutta. Neitsytkammarin on suunnitellut itse Antoni Gaudí.

Montserratin museo ja ulkoilmamuseo

Montserrat © Tuulia Kolehmainen
Montserrat © Tuulia Kolehmainen

Montserratin kirkossa toimii myös museo, jonka mielenkiintoisinta antia on katalonialaisten veistosten ja maalausten kokoelma. Se sisältää töitä niinkin merkittäviltä taiteilijoilta kuin Picasso, Dalí, Miró ja Tàpies.

Luostarilta johtaa mutkitteleva vuoristopolku Pyhän luolan kappelille (Santa Cova), josta La Moreneta -patsas legendan mukaan löydettiin. Polkua reunustavat Jeesuksen elämänvaiheita esittävät patsaat. Tätä maailman suurinta modernistista ulkoilmamonumenttia kutsutaan nimellä Rosario monumental eli Monumentaalinen rukousnauha. Patsaat ovat 1900-luvun vaihteesta. Teoksen Jeesuksen ylösnousemuksesta on suunnitellut Antoni Gaudí vuonna 1916. Museoalueelle voi ostaa liput etukäteen.

Montserratin kiehtova menneisyys ja Graalin malja

Montserratin luostarilla on ollut merkittävä asema Katalonian kulttuurielämässä. Vuonna 1499 perustettu kustantamo on koko maailman vanhimpia yhä toimivia ja luostarin levy-yhtiö julkaisee muun muassa Euroopan vanhimpiin kuuluvan poikakuoron Escolanian tuotantoa.

Legendan mukaan vuorelle on piilotettu jopa Graalin malja. Tarina kertoo, että Katalonia-Aragonian kuningas Martín el Humano sai 1300-luvun lopulla hyppysiinsä Kristuksen viimeisellä ehtoollisella käyttämän maljan ja vei sen säilytettäväksi Montserratiin. Totta tai tarua, natsi-Saksan aikaan Hitlerin alamaiset todella etsivät maljaa vuorelta ja luostarista.

Katalonian pyhänä paikkana Montserrat on joutunut kärsimään vihollisten hyökkäyksistä. 1800-luvun alussa Napoleonin joukot tuhosivat luostarin lähes tyystin, ja Espanjan sisällissodan ajaksi munkit pakotettiin hylkäämään asuinsijansa. Vastahakoiset teloitettiin. Vielä 1970-luvullakin Montserrat joutui poliittiseksi näyttämöksi, kun kolmesataa Francon diktatuuria vastustavaa intellektuellia haki luostarista turvapaikkaa.

Monet kertovat nähneensä Montserratin yllä UFO:ja. Tarua tai totta – Montserrat on totisesti mystinen vuori – joka on pakko kokea!

Monestir de Montserrat: www.montserratvisita.com

Barcelonasta Montserratille

Barcelonasta pääset Montserratille FGC-junalla R5 Plaça Espanyalta. Voit pysähtyä joko Montserrat-Aeri-asemalla, josta on jatkoyhteys vuorelle köysiradan kyydissä tai jatkaa Monistrol de Montserrat -asemalle, josta on jatkoyhteys vuorelle vuoristojunalla.

Montserratille järjestetään myös retkiä Barcelonasta audio- ja liveopastuksella:

Yksilömatkaan sisältyvät edestakaiset junamatkat Barcelonasta, audiovisuaalinen opastus, pääsylippu Montserratin museoon ja munkkien tekemän liköörin maistiaiset.

Opastettuun retkeen sisältyy edestakainen kuljetus Barcelonasta, opastettu vierailu Montserratin luostarissa ja vuoren päänähtävyyksillä, poikakuoro Escolanian esitys Montserratin basilikassa sekä kaksi tuntia vapaa-aikaa omatoimiseen kiertelyyn alueella.

© Paula Kultanen Ribas

Lue myös:

Paula Kultanen Ribas

Barcelonassa kahdeksan vuotta asunut toimittaja, kirjailija ja muusikko seilaa tällä hetkellä synnyinkaupunkinsa Helsingin ja toisen kotipaikkansa Katalonian väliä.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *