Islamin aika ja Barcelonan kreivikunta

700–1479

Islaminuskoiset maurit valtasivat koko nykyisen Espanjan 700-luvulla. Alue sai nimen Al-Andalus ja maurihallintoa kesti kokonaiset kahdeksan vuosisataa. Muutokset näkyivät pian niin pukeutumisessa, gastronomiassa, arkkitehtuurissa, kuin kielessäkin.

Barcelonassa muslimihallinto ei kuitenkaan kauaa kestänyt. Estääkseen maurien etenemisen nykyiseen Ranskaan kuningas Kaarle Suuri muodosti useista kristinuskoisista maakunnista suoja-alueen maurivaltakunnan ja Ranskan väliin. Tämä suoja-alue sai nimekseen Katalonia. Pian espanja ja katalaani alkoivat eriytyä toisistaan melkoisesti espanjan saadessa sanastollisia ja äänteellisiä vaikutteita arabiasta ja katalaanin ranskasta.

Vuonna 801 kuningas Ludvig Hurskas valtasi Barcelonan kaupungin frankkien kuningaskuntaan. Syntyi autonominen Barcelonan kreivikunta, joka yhdistyi Aragonian kreivikuntaan 1150. Pian Katalonia-Aragonia alkoi vallata muita kreivikuntia Al-Andalusista.

Nykyisen Espanjan kuningaskunnan syntynä pidetään vuotta 1479, jolloin Katalonia-Aragonia ja Kastilia yhdistyivät saman kuningashuoneen alle.

©Paula Kultanen Ribas

Seuraava: Inkvisitio, löytöretket ja Napoleonin valloitukset
Edellinen: Roomalaiset ja gootit

 

Paula Kultanen Ribas

Barcelonassa kahdeksan vuotta asunut toimittaja, kirjailija ja muusikko seilaa tällä hetkellä synnyinkaupunkinsa Helsingin ja toisen kotipaikkansa Katalonian väliä.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *