Gaudí-puisto – Park Güell

Carmel-vuorella sijaitseva Gaudín suunnittelema Park Güell -puisto on Barcelonan kuuluisimpia nähtävyyksiä. Värikkäät mosaiikkirakennukset ja näkymät Barcelonan ylle on pakko kokea edes kerran elämässä. Saavu aikaisin aamulla ja myöhään illalla, jolloin puistossa on rauhallisinta. 

Park Güell on suosittu ulkoilukohde, ja puistoa tavataan luonnehtia surrealistiseksi, mutta sen palmunrunkoja jäljittelevät pylväät, pylvässalin kaarevat seinämät, lohikäärmepatsaat ja Välimeren kukkien väriset mosaiikit tuntuvat ympäristössään pikemminkin luonnollisilta.

parc guell
Gaudín suunnittelema Park Güell (kuva: Tuulia Kolehmainen)

Gaudín visio Park Güellista puutarhakaupunginosana

”Suora viiva on ihmisen keksintö, kurvikas Jumalan.” Tämä modernistien oivallus innoitti Barcelonan kuuluisinta arkkitehtiä Antoni Gaudía laatimaan suunnitelman ensimmäisestä, täysin modernistisesta puutarhakaupungista, Park Güellista.

Koska halukkaita asukkaita eriskummalliseen kaupunginosaan ei löytynyt, valmistuivat siitä lopulta vain kauppahalliksi kaavailtu Sadan pylvään sali, mosaiikkimuurien reunustama aukio ja kaksi asuintaloa, joista toisessa Gaudí itse asui viime vuosisadan alussa.

Mosaiikkimuurien edustalla olevien penkkien istuinten ergonomisuuden kerrotaan syntyneen niin, että Gaudí käski työmiesten istahtaa housut kintuissa märkään sementtiin. Gaudín oppilaan Francesc Berenguerin suunnittelema vaaleanpunainen talo toimii nykyään arkkitehdin kotimuseona.

Gaudín kotimuseo
Gaudín kotimuseo Park Güellissa (kuva: Tuulia Kolehmainen)

Park Güellin näköalapaikka

Park Güell -puiston korkein huippu, Turó de les tres Creus, eli Kolmen ristin kukkula sijaitsee 150 metrin korkeudessa. Puistoa rakennettaessa tältä paikalta löydettiin esihistoriallisia luolia ja fossiileista, joiden innoittamana Gaudí päätti rakennuttaa paikalle kaikkiin neljään ilmansuuntaan osoittavat ristit.

Carmel-vuorella sijaitsevan puiston huipulta avautuvat kuvaukselliset näköalat Barcelonaan. Paras aika vierailla puistossa on heti avaamisaikaan, muina aikoina järkyttävä ryysis!

Näkymä Park Güellin huipulta © Tuulia Kolehmainen
Näkymä Park Güellin huipulta © Tuulia Kolehmainen

Missä: C/ Olot 5 ja Av. Coll del Portell (Metro: L3 Lesseps/Vallcarca)

www.parkguell.es

Ostamalla pääsylipun puistoon ennakkoon, vältät pitkät jonot paikan päällä:

Yksityiskohta Gaudin mosaiikista, Park Güell © tripsteri.fi / Tuulia Kolehmainen
Yksityiskohta Gaudin mosaiikista, Park Güell © tripsteri.fi / Tuulia Kolehmainen

Virtuaalinen Gaudí-elämys Park Güellin vieressä

Park Güellin vieressä sijaitsee myös uniikki 4D-teatterisali, joka on varmasti innovatiivisin tilaisuus päästä kokemaan Gaudín maailmaa monesta vinkkelistä.

Esityksessä nähdään videoesitys Gaudín elämästä ja arkkitehdin työstä 3D-lasien läpi, istuimet liikkuvat ja haju- ja tuntoaistiakin herätellään!

Missä: Carrer de Larrard 41.

www.gaudiexperiencia.com

Osta liput esitykseen etukäteen:

 

Tripsteri App Barcelona banneri
iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Sagrada Família

Barcelonan nähtävyydet

Barcelonan museot

Paula Kultanen Ribas

Barcelonassa kahdeksan vuotta asunut toimittaja, kirjailija ja muusikko seilaa tällä hetkellä synnyinkaupunkinsa Helsingin ja toisen kotipaikkansa Katalonian väliä.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *