Barcelonan ravintolat

Espanjalainen keittiö

Espanjalainen keittiö tunnetaan erityisesti suussa sulavista tapaksista, ilmakuivatusta kinkusta, mureasta porsaanlihasta, gazpachosta ja paellasta. Tapaksia tarjoillaan lähes joka kahvilassa ja lounaskuppilassa, mutta kulinaristien kannattaa katsastaa kaupungin parhaat tapasbaarit ja tutustua myös uuteen katalonialaiseen tapastrendiin.

“Katalonialainen keittiö on yhdistelmä espanjalaista ja ranskalaista.”

Barcelonassa on myös paljon huikeita baskimaalaisia tapasbaareja, joista saa pintxojen lisäksi myös muissa ravintoloissa harvinaista siideriä.

Barcelonetan merellisistä ravintoloista saa varmasti tuoreiden Välimeren kalojen ja äyriäisten lisäksi Barcelonan parhaat paellat. Älä siis sorru ydinkeskustan ensimmäiseen ”paella ja sangria” -tarjoukseen, vaan suuntaa lähemmäs merta.

Katalonialainen keittiö

Perinteinen katalonialainen keittiö on yhdistelmä espanjalaista ja ranskalaista ruokakulttuuria. Sen tähtiantimia ovat hiilloksessa grillatut lihat, kalat ja vihannekset, mutta listoilla komeilevat usein myös jänis, viiriäinen, ja etanat. Koko komeus höystetään tietysti valkosipulikastikkeella (all i oli) sekä tomaatilla kostutetulla maalaisleivällä (pa amb tomàquet). Kevättalven herkkua ovat maistuvat calçotit.

Tunnetuin katalonialainen jälkiruoka on paikallinen versio creme brulestä, eli crema catalana, jonka kanssa maistuu katalonialainen kuohuviini cava. Ramblan turistirysien sijaan näitä herkkuja kannattaa testata paikallisten suosimissa katalaaniravintoloissa.

Erinomainen tapa testata paikallisia viinejä, juustoja ja leikkeleitä, on piipahtaa jossakin Barcelonan tunnelmallisista viinituvista.

Tyypillisintä barcelonalaista pikaruokaa parhaimmillaan edustavat täytetyt patongit (entrepà/bocadillo) ja katalaanipiiraat cocat.

Michelin-tähtiä ja avantgardekokkeja

Barcelona on myös maailman ravintolapääkaupunkeja, mitä tulee uusiin luoviin ruokatrendeihin. Kaupungista löytyy toistakymmentä Michelin-ravintolaa ja Ferran Adrià on Bullin sulkemisen jälkeen ehtinyt perustaa veljensä Albertin kanssa Barcelonan keskustaan kourallisen mitä jännittävimpiä rafloja aina tapasbaarista japanilais-perulaiseen fuusioravintolaan ja viinituvasta meksikolaiseen avantgardeen.

Kansainväliset keittiöt

Espanjalaisessa ruoassa ei ole tulisuudesta tietoakaan. Barcelonasta saa mausteista ruokaa vain intialaisista ja meksikolaisista ravintoloista, mutta silloinkin pitää itse muistaa pyytää hyvin tulista (“¡Muy picante!”). Pihvin ystävien suosikkipaikkoja ovat argentiinalaiset ja muut lattariravintolat.

“Espanjalaisessa ruoassa ei ole tulisuudesta tietoakaan.”

Barcelonan parhaita etnisiä ravintoloita ovat libanonilaiset, egyptiläiset ja muut arabiravintolat. Niistä saa todella herkullista, kasvispainotteista ruokaa itämaisten kastikkeiden kera ja yleensä myös lounas- ja illallisaikojen ulkopuolella. Etnisten ravintoloiden kärkeä edustavat myös erittäin korkeatasoiset japanilaiset ravintolat. Barcelonaan kannattaa matkustaa siis myös syömään sushia!

Lihapainotteiset espanjalaiset eivät juuri perusta kasvissyönnistä, mutta löytyy Barcelonasta toki tasokkaita kasvisravintoloitakin.  Itse en enää ylläty vaikka vegetal-sanalla markkinoitu patongin täyte, keitto tai etninen annos sisältäisi kanaa, kinkkua tai tonnikalaa. Tiukkojen vegejen kannattaa aina etukäteen varmistaa annoksen lihattomuus. Maidottomuus ja gluteenittomuus ovat myös jo nykypäivää barcelonalaisraflojen ruokalistoilla.

Vielä tärkeä pointti! Muista olla ravintolassa oikeaan aikaan, ettet missaa edullista kolmen ruokalajin lounasta tai joudu kolkuttelemaan ravintolan ovea ennen kuin illallisvuoro on edes ehtinyt avata keittiötä.

© Paula Kultanen Ribas

DayTripster Barcelona -sovellus
iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Lue lisää:

Paula Kultanen Ribas

Barcelonassa kahdeksan vuotta asunut toimittaja, kirjailija ja muusikko seilaa tällä hetkellä synnyinkaupunkinsa Helsingin ja toisen kotipaikkansa Katalonian väliä.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *