Gdańsk

Pitkään rautaesiripun peitossa ollut Gdańsk on pikkuhiljaa noussut skandinaavien keskuudessa suosituksi minilomakohteeksi. Kaupungin monipuolisuus tarjoaa turisteille sekä kaupunki- että rantaloman parhaita puolia. Mukulakivikatuja pitkin kävellessä voi ihailla 1700-luvun hurmaavan kaunista hansakaupungin arkkitehtuuria. Rantamaisemien nautiskelijoille ja meripihkan etsijöille on taas tarjolla horisonttiin yltäviä hiekkarantoja.

Hansakauden vilkkaista ajoista Gdańskissa muistuttavat joen rannalla komeileva vanha nostokurki ja historialliset vilja-aitat, jotka on osin muutettu hotelleiksi sekä ravintoloiksi. Uutta kulta-aikaansa elävä kaupunki muuttuu koko ajan turistiystävällisemmäksi. Valtavan hotellivalikoiman ja hyvien ostosmahdollisuuksien lisäksi Gdańskissa on tarjolla edullisia kylpylöitä sekä kauneussalonkeja.

Gdańsk on osa isoa kolmoiskaupunkia, johon kuuluvat Puolan Rivierana pidetty Sopot ja maailmansotien välistä modernismia pulppuava Gdynia.

Majoitus Gdańskissa

Gdańskissa on majoitusta laidasta laitaan. Tavallisten hotellien lisäksi kaupungista löytyy myös turistien keskuudessa suosioon nousseet huoneistot. Tripsteristä saat parhaimmat käytännön vinkit yöpymisen valintaan.

Lue lisää Gdanskin hotelleista.Booking.com

Gdańsk – näkemistä ja tekemistä

Jo vuonna 997 perustettu Gdańsk on aina ollut Euroopan kannalta merkittävä satamakaupunki, ja kaupungissa riittääkin historiallista nähtävää niin museoissa kuin vanhoissa taloissakin. Gdańsk on vuoroin ollut puolalainen ja saksalainen ja maailmansotien välissä hetken aikaa jopa itsenäinen vapaakaupunki Freie Stadt Danzig.

Syyskuussa 1939 Gdańskin vapaakaupungin satamaan vierailulle tullut Schelzwig-Hollstein-sotalaiva aloitti tapahtumat, jotka paksuin kirjaimin tulivat jäädäkseen historian kirjoihin. Ensimmäinen syyskuuta kello 04.45 aloitettu Westerplatte-tukikohdan armoton tulitus potkaisi käyntiin toisen maailmansodan. Samanaikaisesti länsirajan yli vyöryi sotilasjoukkoja.

Gdańskin telakalta alkunsa saanut Solidarność-liike syrjäytti puolestaan vuonna 1989 Puolan kommunismihallituksen ja johti lopulta rautaesiripun murtumiseen kaikkialla Itä-Euroopassa. Solidaarisuusliikkeelle on omistettu Gdańskissa oma museonsa.

Lue lisää:

Rantalomalle Gdańskiin

Gdańskissa itsessään on melko vaikeaa päästä rannalle. Kaupungin keskusta on perustettu joen varrelle sisämaahan. Jokisuu taas on telakan työmaata. Helpoiten varpaansa pääsee upottamaan santaan keskustasta luoteeseen sijaitsevilla rannoilla. Brzeźno-kaupunginosasta alkava rantaviiva jatkuu lähes katkeamattomana Sopotin ja Gdynian kautta aina Saksan rajalle asti. Matkan varrelle on ripoteltu hotelleja, baareja sekä ravintoloita.

Gdańskin ruoka ja juoma

Läpi historian Puola on ollut vuorovaikutuksessa naapurimaidensa kanssa niin kulttuurisesti, poliittisesti kuin gastronomisesti. Perinteisessä puolalaisessa ruokapöydässä voikin nautiskella myös muualta tuttuja ruokalajeja – samassa taikka hieman erilaisessa muodossa. Vierasperäiset vivahteet ovat esillä etenkin Gdańskissa, sillä vielä vuonna 1945 se oli saksalainen kaupunki.

Kahvi on viisasten juomaa ja viina saatanasta! Vai miten se menikään? Hienostuneet paikalliset nuoret viettävät Gdańskissa vapaa-aikaansa mieluummin kahvia siemaillen tai teetä lipitellen kuin klubin tanssilattialla hilluen. Lämpimän juotavan äärellä käydyt keskustelut ovat muutenkin puolalaisten tavanomaista ajanvietettä.

Vaan toki Gdańskissa riittää myös iltarientoja leppoisasta terassilla kaljoittelusta tassilattioiden kuninkuuteen. Jokaiselle löytyy jotakin Gdańskin yössä.

Shoppailu Gdańskissa

Jos jotain ei löydy Gdańskista niin ei sitten mistään. Koko kolmoiskaupungin alueell on enemmän ostoskeskuksia kuin voi sormin ja varpain laskea. Itse Gdańskissa niitä on tällä hetkellä yhdeksän. Lisää löytyy Sopotista ja varsinkin satamakaupunki Gdyniasta.

Valtaosa turisteista käykin nimenomaan moderneissa ostoskeskuskissa edullisten hintojen houkuttelemina. Kaupankäynti vanhassa hansakaupungissa on kuitenkin paljon muutakin. Lue lisää Gdanskin ostoksista.

Käytännön vinkkejä Gdanskiin

Gdańskissa on helppoa matkustaa. Kaupunki on juuri sopivan kokoinen, eikä sen haltuun ottaminen ole vaivalloista lyhyelläkään kaupunkilomalla. Muutama käytännön asia on kuitenkin hyvä tietää kaupunkiin matkustaessa. Lue käytännönläheisiä Gdańsk-vinkkejä sivulta Usein kysyttyä.

© Konrad Sopyllo

Kuuntele Tripsterin Puola-podcast

Konrad Sopyllo

Syntyperäinen seinäjokelainen, joka muutti Puolaan opiskelemaan lääketiedettä. Asuu tällä hetkellä Gdanskissa.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *