Gdańskin nähtävyydet ja museot

Gdańskin nähtävyydet ja museot pyörivät pitkälti historian ympärillä. Ja historiaa vanhassa hansakaupungissa riittää vaikka muille jakaa. Gdańskin vanhan kaupungin keskustassa sijaitsee kauppaliittoon liittyviä rakennuksia, joihin on perustettu museotiloja.

Keskustasta ulompana on uusia tiedekeskuksia, jotka käsittelevät uudempaa aikakautta. Näihin kuuluu maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen Eurooppalainen solidaarisuuskeskus. Mihinkäs muuallekaan se olisi voitu perustaa kuin Gdanksin telakan kupeeseen?

Perheitä kiinnostavia nähtävyyksiä Gdanskissa ovat lelumuseo ja pinta-alaltaan Puolan suurin eläintarha. Muita kiinnostavia nähtävyyksiä ovat meripihkamuseo ja Günter Grassin taidegalleria. 

Tiesitkö muuten, että Yhdysvalloissa käytössä olevan lämpötila-asteikon keksinyt Fahrenheit syntyi Gdańskissa?

Gdańskin nähtävyydet – Top 6

Kuten kaikilla isoilla ja merkittävillä kaupungeilla, myös Gdańskilla on omat käyntikorttinsa. Näitä ovat rakennukset ja monumentit, jotka kaikki yhdistävät kyseiseen kaupunkiin. Gdańskissa nähtävyyksistä kuuluisin on 700-vuotta vanha, kerrostalon kokoinen nostokurki.

Gdańskin top 6-listan nähtävyyksistä osa toimii museoina. Niihin ei kuitenkaan ole aivan pakko käydä tutustumassa sen syvällisemmin, mikäli ei tee mieli. Iltakävelyllä nähtävyyksien ohi on kuitenkin hauskaa kävellä ja napata vaikka sopivan turistinen selfie.

Pyhän Marian kirkko

Maailman isoin tiilirakenteinen kirkko varjostaa olemuksellaan koko vanhaa kaupunkia toimien samalla maamerkkinä eksyneille turisteille. Kirkossa järjestetään edelleen aivan normaalisti jumalanpalveluksia. Turisteille on kuitenkin varattu omia vierailuaikoja. Miksipä ei kiivetä tornin huipulle katsomaan miltä kaupunki näyttää 77 metrin korkeudesta?

Tutustu aikatauluihin täältä.

Neptun-suihkulähde

Nähdäänkö Neptunuksen luona? Roomalaisen mytologian merenvaltiasta esittävä suihkulähde on paikallisten suosituin tapaamispaikka. Neptunus komeilee harppuunaansa pidellen vanhankaupungin pääkadulla Artuksen hovin edustalla.

Nostokurki

Gdańskin symboli. Tämän tuntevat jopa puolalaiset pikkulapset, jotka eivät ole koskaan edes käyneet rannikolla. 1300-luvun lopulla rakennettu kurki toimi alunperin orjatyövoimalla. Vuonna 1945 puna-armeijjan polttama, jälleenrakennettiin kommunismin aikana.

SS Sołdek

Höyryrahtilaiva Sołdek on ensimmäinen toisen maailmansodan jälkeen Puolassa rakennettu alus. Nykyään museolaivaksi muutettu Sołdek on avoin turisteille.
Lue kappale kansallinen merimuseo

Raatihuone

Goottilais-renessanssi-tyylinen tornitalo pistää silmään jo kaukaa Długa-katua kävellessä. Rikastuvan kaupungin vaikuttajat halusivat aikoinaan painostaa kaupunkinsa loistoa raatitalon rikkaalla sisustuksella. Koristamisessa kädenjälkensä jättivät muun muassa Hans Vredeman de Vries sekä Willem van der Meer. Tyylilajien sekoitus johtuu tulipalosta, jonka jälkeen rakennusta muokattiin. Tiistaina maksuton sisäänpääsy.

Artuksen hovi

Legendaarisen Kelttien johtajan mukaan nimensä saanut Artuksen hovi, on Gdańskin edustavin rakennus. Korkea ensimmäinen kerros erottaa sen selvästi naapuroivista rakennuksistaan. Pyhän Georgin veljeskunnan rahoittama hovi oli aikoinaan ritarilliseen hyveen ruumiillistuma. Tiistaina maksuton sisäänpääsy.

© Konrad Sopyllo

Konrad Sopyllo

Syntyperäinen seinäjokelainen, joka muutti Puolaan opiskelemaan lääketiedettä. Asuu tällä hetkellä Gdanskissa.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *