Gdańskin kahvilakulttuuri ja leipomot

Puolalaiset leivonnaiset ovat yleensä kevyet ja hedelmäiset. Täytekakkuja ei niinkään harrasteta. Kadun reunalla seisovissa kojuissa myydään useasti tuoreeltaan valmistettuja vohveleita ja unkarilaisia putkipullia.

Mikäli satut olemaan Puolassa viimeisenä torstaina ennen isoa paastoa, maistathan munkkeja? “Rasvainen torstai” on katolilaisessa uskonnossa viimeinen mussuttelupäivä ennen pääsiäispaaston alkua. Leipomot takovat hiki hatussa perinteistä jälkiruokaa eli ruusumarmelaadilla täytettyä, suussa sulavaa munkkia.

Józef K.

Iltaisin baari, muulloin kahvila. Józef K. kokoaa kaupungin taiteilijasielut. Steam Punk-tyylinen cafe bar sijoittuu vanhan kivitalon puolikerrokselle. Mukava henkilökunta valmistaa haluamasi kahvin vaikkapa leivoksen kera.

Missä? Piwna 1/2

Przyjechał sernik, sernik waniliowy #PaniEwamadryg#sernik#łakocie#ucztadlazmysłówiduszy#bezsernikaniemażycia!

Henkilön Józef K (@jozef.k.gdansk) jakama julkaisu

Pikawa

Kahvilan nimi pistää mietintämyssyn päähän. Pikawa nopeasti lausuttuna tarkoittaa slangisanaa sydämelle. Pi itsessään on kuitenkin alkuaine ja kawa tarkoittaa kahvia. Pikawa on erittäin suosittu nuorten treffipaikka. Se tarjoaa kahvien ohella myös erilaisia tee-lajikkeita.

Missä? Piwna 14/15

Cafe Libertas

Art deco tyylinen kahvila jäljilletee sotien välistä loistoaikaa. Mahtavien kahvi- ja teejuomien lisäksi Cafe libertaksessa voi nauttia kakkuja ja aamupalaa.

Missä? Chlebnicka 37/38

 

Pellowksi

Puolanlaajuinen leipomo ja kahvilaketju tuntuu olevan joka nurkalla. Maukkaita leivoksia tarjoavan Pellowskin menusta löytyy myös aamupalaa. Sisustukseltaan Pellowski ei ole kovinkaan hienostunut, mutta suosittu paikallisten keskuudessa. Leipätarjonta on ruokakauppoja huomattavasti parempi ja luonnonmukaisempi.

Missä? Długa 40/42

© Konrad Sopyllo

Konrad Sopyllo

Syntyperäinen seinäjokelainen, joka muutti Puolaan opiskelemaan lääketiedettä. Asuu tällä hetkellä Gdanskissa.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *