Keski-Suomi: niliaitta ja henkisiä luontokokemuksia Kivijärvellä


Juttu kirjoitettu kaupallisena yhteistyönä Hannunkiven Lomakylän kanssa.

Kivijärvellä, Keski-Suomen erämaiden ja puhtaiden järvien keskellä seisoo ylväänä vanhaa perinnettä ja modernia puurakentamista yhdistelevä niliaitta. Tripsteri testasi, miltä majoitus korkealla niliaitassa luontoa ihastellen tuntuu.

Tekstit ja kuvat: Niina Linna (kuvia myös Hannunkiven Lomakylältä)

Hannunkiven Lomakylä sijaitsee Kivijärvellä, alueella, jossa Keski-Pohjanmaa on juuri muuttunut Keski-Suomeksi. Tällä Suomenselän alueella on aiemmin ollut saamelaisasutusta. Kivijärven ympäristö onkin luontotyypiltään lähempänä Lapin luontoa. Läheltä löytyy jatkuvasti suosiotaan kasvattava Salamajärven kansallispuisto, jonka erämaavaellusreitit ja -vesistöt saavat monet palaamaan alueelle uudestaan ja uudestaan.

Olimme matkalla etelästä kohti Lappia ja ihastuimme täysin Hannunkiven Lomakylästä löytyvän niliaitan valokuviin yöpymispaikkaa etsiessämme. 37,2 neliömetrin kokoinen, vuonna 2020 valmistunut, Studio Puiston arkkitehtien käsissä syntynyt Niliaitta seisoo vakaasti yhden tolpan varassa, ja näkymät aitasta ovat vertaansa vailla. Niliaittoja on aikoinaan käytetty Lapissa ruokavarastona, jotta eläimet eivät pääsisi aittaan sisälle niin helposti.

Poikkeuksellinen niliaittaidea majoituskohteeksi on saanut paljon huomiota ja kiitosta. Perinnerakentamiseen on yhdistetty modernia puurakentamista, mukavuuksia löytyy ja sisustuksen laatuun on panostettu. Niliaitta on prototyyppi ja osa laajempaa Kivijärvi Resort -hanketta. Tällä hetkellä hankkeeseen etsitään sijoittajia. Pidän alueen ideasta: useita Niliaitan tyyppisiä majoitusaittoja, hiljaisuutta ja rauhaa, metsän ja luonnon kokemista kaikin aistein. Voisin kuvitella, että tälle olisi kysyntää tulevaisuudessa!

Uuden elämyksen äärellä

Kun saavuimme Hannunkiven Lomakylään, saimme avaimet 1930-luvulla rakennetusta Peltokankaan tilan päärakennuksesta. Puutalo on paikallisille tärkeä, sillä se on toiminut aikoinaan niin neuvolana kuin kunnantalona. Talossa on nykyään myös taiteeseen ja hyvinvointiin keskittynyt Peuran tupa.

Kävelimme rappuset ylös korkeiden mäntyjen suojelemaan Niliaittaan, ja heti ovella tuntui, että olemme uuden kokemuksen äärellä. Laadukas puulattia tuntui ihanalta jalkojen alla. Koko materiaalimaailma on ekologista. Seinien pinnat olivat kaunista, ohutta pystypaneelia, ja sisustuksen väreinä toimivat luonnonmukainen puu ja valkoinen. Muovia ei rakenteista löydy ja eristeenä on käytetty ekovillaa. Tiesin viihtyväni täällä heti.

Sänky oli vasten lattiasta kattoon ulottuvaa ikkunaa. Siitä tuli mieleen alttari, jonka äärellä voi palvoa upeaa Suomen luontoa. Näkymät olivat huikeat!

Näkymä niliaitasta
Näkymä Niliaitasta

Aitasta löytyi erillinen vessa ja sadesuihkuhuone. Toisella puolella oli pieni keittiöalue. Televisiota aitassa ei ole, sillä idea on juuri luonnon rauhasta nauttimisessa. Ja kyllä, sängyltä luonnon tuijottaminen valtavien ikkunoiden läpi kävi viihteestä enemmän kuin hyvin. Verhot sai kuitenkin eteen tarvittaessa. Aamupala löytyi jääkaapista, ja ruokarajoitukset oli otettu hyvin huomioon. Kaiken kaikkiaan Niliaitassa yöpyminen oli luontokokemus vailla vertaa.

Luonnonmukaisuutta ja lähiruokaa

Hannunkiven Lomakylä
Hannunkiven Lomakylä

Niliaitta ei ole lomakylän ainoa majoitusvaihtoehto. Lisäksi löytyy tavallisia, hiljattain peruskorjattuja mökkejä. Myös ne näyttivät houkuttelevilta, mutta halusimme kokea tämän ainutlaatuisen majoitusvaihtoehdon tällä kertaa. Ehkä ensi kesänä saavumme johonkin näistä tilavan tuntuvista mökeistä. Oli ilo huomata, että mökkialue on jätetty tarkoituksella luonnonmukaiseksi ja mökit eivät ole ihan vieri vieressä. Mäntykankaalta pääsee poimimaan marjoja ja sieniä ihan luvan kanssa.

Upea Kivijärvi ympäröi mökkialuetta, ja meille kerrottiin, että veneitä saa käyttää vapaasti. Savusaunakin löytyy.

Hannunkiven Lomakylä
Hannunkiven Lomakylä

Peuran tuvalta saimme oikein maistuvaa ruokaa. Usein mökkikylissä ei ole kuin pieni kioski, josta saa vain välttämättömiä tarvikkeita tai tylsää grilliruokaa. Hannunkiven Lomakylä on panostanut myös ravintoon: keittiö tarjoilee ruoka-annoksia, jotka on valmistettu lähialueen tuottajilta tulleista raaka-aineista. Myös terveyshotteja, kombutsaa ja pienpanimo-olutta löytyy. Infopiste tarjoaa tietoa hyvinvointia tukevista palveluista. Lähialueen tarjoamien luontokokemusten lisäksi Hannunkiven Lomakylästä löytyy hierojia, kalevalaisia jäsenkorjaajia, rumpuhoitoa, reikihoitoa, kosmetologeja ja joogaopettajia, jotka toimivat hyväolon tila Olossa ja Sinisellä vintillä.

Hannunkiven Lomakylässä ymmärretään luonnon ja hyvinvoinnin tärkeyden päälle ja siksi toivon, että mahdollisimman moni pääsee kokemaan Niliaitan perinteisen ja modernin rakentamisen luoman idyllin, jota ei muualta löydy.

Missä: Hannunkiventie 1, 43800 Kivijärvi

Hannunkiven lomakylän mökit:

Katso ajankohtaiset hinnat ja varaa!


Varaa niliaitta: Villipeura

Lue lisää Tripsterin kotimaan parhaita matkavinkkejä!

Niina Linna

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *