Saimaa

Saimaa on Etelä-Savossa ja Etelä-Karjalassa sijaitseva järvi, jonka seudulla suomalaiset kesämökkeilevät sankoin joukoin. Kansallismaisemamme avautuu Suomen suurimman järven rannoilla, ja kesässä hehkuvat maisemat ovat jopa paikalliselle hämmentävän upeita. Teimme katsauksen neljään keskeiseen Saimaan alueen kaupunkiin, Savonlinnaan, Mikkeliin, Imatraan ja Lappeenrantaan, sekä kurkkauksen Etelä-Karjalan kuntiin.

Tutustu Tripsterin mukana Savonlinnaan, Mikkeliin, Imatraan ja Lappeenrantaan. Jokaisella kaupungilla on oma luonteensa, mutta yhteistä kaikille on, että kustakin löytyy uniikki valikoima hauskoja kahviloita, maukkaita ravintoloita, koko perheen puuhaa, kulttuuria, taidetta ja tietenkin rokkia meininkiä.

Kaikki kaupungit ovat leimallisesti viehättäviä, terassikylläisiä kesäkaupunkeja, mutta anna niiden yllättää talvellakin. Rohkea lähtee Saimaan roadtripille, kun loska roiskuu ja jää päätä vihmoo. Mukavassa hotellissa ja lähiruokaherkkujen äärellä sää unohtuu – ja ulkona maisemat voivat olla kauniit myös harmaan eri sävyissä! Saimaa on seutua, jonka äärellä suomalaisen sielu lepää ja ulkomaalaisen vieraan mieli avartuu.

DayTripster App -sovelluksessamme esittelemme paitsi suuremman Saimaan alueen yleisiä kohteita kuten lomamökkejä, luontokohteita, puistoja ja rantoja myös neljä leppoisaa kaupunkia.

Paras loma Saimaalla

Me Tripsterissä esittelemme etenkin paikallisten pienyrittäjien kohteita ja muita reilun meiningin paikkoja.

DayTripster App tarjoaa muun muassa kierrokset Parhaat Saimaan seudun tuliaiset, Uimaan, saunaan ja liikkumaan Saimaalla, Etelä-Saimaan erikoisimmat ruokapaikat, Etelä-Karjalan hauskin baarikierros ja Etelä-Saimaa lasten kanssa x 15.

Listasimme myös Etelä-Karjalan parhaat lomamökit -kierroksella joukon upeimpia majoitusmökkejä ja luontohotelleja Etelä-Saimaan alueella. Alueella on nukkumisen ja nautiskelun ohella myös paljon kivaa mökkilomapuuhasteltavaa.

Tiesitkö, että Saimaan maiseman perusta syntyi muinaismeren pohjalla vaatimattomat 1900 miljoonaa vuotta sitten? Tai että viimeisimmän jääkauden muistona Saimaata halkovat noin 12 500–11 500 vuotta sitten syntyneet avaruuteenkin näkyvät reunamuodostumaketjut, Salpausselät? Kiehtovaa!

Lue lisää: Saimaan hotellit ja lomamökit

Savonlinna

© Savonlinnan kaupunki
© Savonlinnan kaupunki

Savonlinna on pieni ja soma mutta kuuluisa oopperakaupunki ja kesähelmi Saimaan kimmeltävällä rannalla Etelä-Savossa. Kaupunki tunnetaan mystisestä Olavinlinnasta, torilörtsyistä, rapeista muikuista ja leppoisasta Saimaa-tunnelmasta.

Myös talvella tapahtuu. Kulttuurikellarissa riittää menoja, Waahto Brewery ja Olaf Brewing tarjoilevat maittavia pienpanimo-oluita ja laaturavintoloissa vesistön makupalat tai vegaaniannokset maistuvat.

Muikkujen ylimmät ystävät tietävät, että Savonlinnasta saa parasta Puruveden muikkua. Sitä nautitaan pannulla paistettuna, savustettuna, soppana ja suoraan säilykepurkista. Paistettuja muikkuja saat lähes jokaisesta savonlinnalaisesta ravintolasta.

Savonlinnassa pikkuväkeä viehättävät Olavinlinnan arvoitukset ja kummitukset. Lähellä linnaa sijaitsevat myös kuuman päivän keitaat: pieni uimaranta, jäätelökioski ja leikkipuisto. Koko porukan viihtymisen takaa hauska Saimaa-risteily – sekä Sulosaaren lettukahvilan 37 lettutäytettä!

DayTripster-sovelluksessa on useita käteviä päiväkierroksia ja Kaupungin parhaat -listauksia. Tarkasta muun muassa Savonlinnan parhaat ravintolat, Savonlinnan parhaat kohteet lasten kanssa ja Savonlinnan parhaat kahvilat.

DayTripster App: Päivä Savonlinnassa

Mikkeli

© Visit Mikkeli
© Visit Mikkeli

Mikkeli on kodikas kaupunki Etelä-Savon sydämessä Saimaa-maisemissa. Mikkeli on monille tuttu kesäisestä torista, Kenkäveron pappilasta, legendaarisesta Visulahdesta ja menneiden vuosien Jurassic Rockista.

Mikkelin tori on etenkin mikkeliläisten mielestä Suomen paras. Istu rauhassa alas ja kuuntele paikallisten ja kesäasukkaiden pulinaa ympärilläsi.

DayTripsterin Päivä Mikkelissä -kierroksella nautitaan paikallisten ravintoloiden antimista, löydetään ihania käsityöläisten tuotteita ja tutustutaan Saimaan geo-kohteisiin. Pienessä kaupungissa on monta helmeä! Löydä Mikkelin parhaat!

DayTripster App: Päivä Mikkelissä

Imatra

Imatran Valtionhotelli
Imatran Valtionhotelli

Imatra on raikkaana kuohuvan kosken kaupunki Etelä-Karjalassa Venäjän rajalla. Vuoksi on Saimaan vesistön laskujoki Laatokkaan, joka syntyi valtavalla voimalla noin 5700 vuotta sitten jättäen jälkeensä jonon koskia. Suurin koskista on Imatrankoski.

Imatra tunnetaan myös esimerkiksi Imatranajosta, jylhästä Valtionhotellista – ja iglusta!

Kimmeltävässä koskikaupungissa voi kokea luontoelämyksiä ja kylpyläiloja. Ruokaile Saimaa-maisemissa, Vuoksen rannalla tai romanttisessa viiniravintolassa, tutustu kalastuspuistoon ja veteraani- ja lottamuseoon sekä nauti kulttuurista hienossa Virta-kulttuuritalossa ja Imatran taidemuseoissa. Klassinen Imatran kylpylä tarjoaa aktiviteetteja koko perheelle.

Lähde DayTripster-sovelluksen hauskoille Imatra-kierroksille! Imatran parhaat ravintolat ja muut löydöt yllättävät.

Daytripster App: Päivä Imatralla

Lappeenranta

Lappeenranta
Lappeenranta

Lappeenranta on karjalaisen iloinen kaupunki Saimaan rannalla. Kaupunki tunnetaan historiallisesta Lappeenrannan linnoituksesta, joka kesä rakentuvasta Hiekkalinnasta, kioskiherkuista vedystä ja atomista, sotien ajan Salpalinjasta, dekkarisarja Sorjosesta ja yhtyeistä Mokoma ja Kotiteollisuus.

Lappeenranta on tunnettu rentoudestaan ja eteläkarjalaisen rempseästä asenteestaan. Kaupungissa on helppo viihtyä, ja kaikki on kävelymatkan etäisyydellä.

Olemme keränneet Daytripster-sovellukseen muun muassa Lappeenrannan parhaat vegaaniravintolat, herkullisimmat hifistelykahvilat, historiallista linnoitustunnelmaa henkivät kohteet, Lappeenrannan parhaat koko perheen puuhat, iltaolutkuppilat ja muut mainiot paikat, joissa vietät iloisen Lappeenranta-päivän – tai jopa kaksi!

DayTripster App: Päivä Lappeenrannassa

Saimaan kuvankauniita kuntia

Rautjärvi

Rautjärvi on raikas, pieni Etelä-Karjalan rajakunta maalla lähellä kaupunkeja. Alue tarjoaa elämyksiä ja nähtävää niin luontoretkeilystä, kalastuksesta kuin sotahistoriastakin kiinnostuneille matkailijoille – ilman isompien turistikohteiden ruuhkia. Edulliset majoituskohteet tarjoavat hyvän kiintopisteen katsastaa lähiympäristöä laajemminkin omalla autolla tai vaikka pyöräillen.

Rautjärvi tunnetaan muun muassa maakunnan korkeimmasta kohdasta Haukkavuorella, Hiitolanjoesta luonnonvaraisine järvilohineen, sekä tarkka-ampuja Simo Häyhästä. Myös Simpeleen Tehtaanpuiston frisbeegolf-rata on kerännyt mainetta harrastajien keskuudessa.

Savitaipale

Savitaipale, vilkas eteläkarjalaiskylä, kasvattaa asemaansa nykyisten asukkaidensa sekä liikunta- ja hyvinvointipalveluja arvostavien mielenkiinnon kohteena. Asukaslukuun suhteutettuna kunta on mökkikuntien ykkönen Etelä-Karjalassa. Kesäaikana liki kolmentuhannen kesämökkikunnan avulla reilun 3000 asukkaan Savitaipale lähes kolminkertaistaa asukaslukunsa.

Savitaipaleella on pieneksi kunnaksi poikkeuksellisen hyvät liikunta-, hyvinvointi- ja kulttuuripalvelut. Kunnassa on neljä liikuntahallia ja mahdollisuus harrastaa monia eri lajeja. Savitaipaleella luonnon tarkkailu, patikointi, hiihto, kalastus, melonta ja kesämökkeily ovat suosikkeja. Talvisin matkaluistelu Kuolimon jäällä on erikoisuus. Kesän kohokohta on heinäkuun Sapassi-viikko. Savitaipaleen kirkko ja Hakamäen museoalue ovat ehdottomasti suosituimmat kulttuuritapahtumien estradit.

Taipalsaari

Taipalsaari on pieni eteläkarjalainen saaristokunta, jonka pinta-alasta puolet on sinistä Saimaata ja toinen puoli muodostuu noin 700 saaresta. Rantaviivaa on peräti 1008 kilometriä. Kunta juhlii vuonna 2021 450-vuotissyntymäpäiviä, joten Taipalsaarella on viihdytty jo pitkään.

Taipalsaari tarjoaa upeat puitteet retkeilylle ja luontoliikunnalle. Saimaan saaristoreitti avaa pyöräilijöille mahdollisuuden nauttia maisemista, ympäröivästä vesistöstä ja liikkumisen ilosta Taipalsaaren ja lähikuntien välillä. Lukuisat upeat retkikohteet, kuten Sarviniemi, Kyläniemi, Päihäniemi sekä Linnavuori tuovat luonnon lähelle virkistäen sekä kehoa että mieltä.

Maakunnan suurimmat jäätelöpallot kirkonkylällä, Röytyn kesäkahvila sekä kaunis Taipalsaaren kirkko luovat maalaispitäjän tunnelmaa tarjoten vierailijoille pienen irtioton arjen hulinoista.

Saaristopitäjäs syli auki Saimaasee päi.

Ruokolahti

Saimaan sylissä lepäävä Ruokolahti tarjoaa laajan verkoston hyväkuntoisia polkuja, teitä ja väyliä retkeilijälle, kulkeepa hän sitten jalan, meloen tai pyörällä. Pitäjän tarjontaan kuuluu myös maankuulu Kummakivi ja muita Geopark-kohteita sekä Suomen suurin Pumptrack-rata ja huikea Bikepark pyöräilijöille.

DayTripster App Saimaa

Saimaa
Saimaan sävyjä

Lataa Tripsterin oma sovellus DayTripster App ja valitse kohteeksi kimmeltävä Saimaa! Sovellus tarjoaa mukavia kahvila- ja tuliaistärppejä, luontoa, perhepuuhia ja päiväretkivinkkejä paikallisesta näkökulmasta. Näet paikat kartalla, kulkureitit, liikennevälineet ja linkkivinkit sekä voit luoda oman unelmiesi Saimaa-kierroksesi!

Lue lisää ja lataa! DayTripster App

Varaa paras majoitus: Saimaan hotellit ja lomamökit

Siru Valleala

Tripsterin päätoimittajan fyysinen koti on Espoossa, henkinen Tokiossa ja tuleva Tallinnassa. Juuret ovat Jyväskylässä, mökki Saimaalla ja suku Kouvolasta. Nuoruus kului Prahassa ja maailmanympärysmatkoilla.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *