Rooma

”Kaikki tiet vievät Roomaan”, yli 14 miljoonaa matkailijaa vuodessa tietää sen.

Rooma on länsimaisen kulttuurihistorian alkukoti. Rooma on Caput Mundi, maailman pääkaupunki. Ja Rooma on Urbs Aeterna, ikuinen kaupunki. Roomaa tarkoitti sana urbs eli urbaani ennen yhtäkään toista kaupunkia. Rooma on se matkakohde, jossa kaikki käyvät vähintään kerran elämänsä aikana, tai ainakin haluaisivat käydä. Rooma, maailman suurin ulkoilmamuseo, Euroopan ensimmäinen miljoonakaupunki (jo 100-luvulla) ja romantiikan ikuinen pääkaupunki! Roomaa on helppo rakastaa. Ti amo!

Rooma on huikaiseva sekoitus antiikin uhkeita raunioita, basilikan, tomaatin ja mozzarellan tuoksua valkoviinilasin vaiheilla, ystävällisiä ja välittömiä ihmisiä, kottaraisparvia vasten auringonlaskua Tiber-joen yllä, Trasteveren mukulakivikatujen lumoa, loputonta politikointia ratikassa, metrossa, ravintoloissa ja piazzoilla. Rooma on puhetta säestäviä ilmassa viuhtovia käsiä ja kirkossa odottavaa hiljaisuutta, joka yllättää miljoonakaupungin keskellä.

Roomasta löytyy karheanboheemeja opiskelijakortteleita halpoine olutbaareineen ja huippukalliita muotikatuja fine dining -ravintoloineen. Roomassa nähtävyys voi olla kohtaus, jota todistat ravintolassa tai pikkuputiikissa, sillä roomalaiset ovat suuria draamakuningattaria ja -kuninkaita. Mikä tahansa hetki missä tahansa tässä kaupungissa voi kasvaa ikimuistoiseksi.

“Rooma on se matkakohde, jossa kaikki käyvät vähintään kerran elämänsä aikana, tai ainakin haluaisivat käydä.”

Roomaan tullaan katsomaan historiallisia raunioita vailla vertaa, ihailemaan renessanssin mittaamattomia taideaarteita ja barokin mahtailevaa arkkitehtuuria – ja nauttimaan hyvästä ruuasta. Rooma on klassikko matkakohde, eivätkä sen suosiota juuri heilauta matkailualan ohikiitävät trendit. Roomassa voit tehdä aikamatkan eurooppalaisen sivistyksen historiaan ja makumatkan italialaisen keittiön tarjoamiin takuuvarmoihin elämyksiin.

Ikuinen Rooma kohtaa modernin

Tuon “ikuisen kaupungin” rinnalla ja seassa elää kuitenkin toinen, moderni Rooma, joka ei koskaan ole aivan sillä tavalla moderni niin kuin me Suomessa modernin ymmärrämme. Kehitys ja edistys tapahtuvat yksi askel eteen ja kaksi taaksepäin, Italian pääkaupungissa kun ollaan.

“Kehitys ja edistys tapahtuvat yksi askel eteen ja kaksi taaksepäin, Italian pääkaupungissa kun ollaan.”

Roomalaiset asuvat ulkoilmamuseossaan kuin missä tahansa kotikaupungissa, elävät päivittäistä aitoitalialaista elämäänsä kulissien keskellä, joita he eivät aina muista mieltää kulisseiksi ja näytellä osaansa matkailijoiden odottamalla tavalla. Roomalaiset nojailevat yli 2000 vuotta vanhoihin pylväisiin kuin mihin tahansa betoniseinään. Roomassa on yksinkertaisesti liikaa historiaa, jotta siitä jaksaisi jatkuvasti olla tietoinen. Rooma on itsessään valtava ulkoilmamuseo, ja Rooma on täynnä toinen toistaan mielenkiintoisempia museoita, joihin on usein vapaa pääsy.

Ja totta kai Roomassa, kuten missä tahansa länsimaisessa pääkaupungissa, on vilkas ja mielenkiintoinen yöelämä. Ja painotetaan tässä sanaa yö, sillä juhliminen tapahtuu todellakin pikkutunneilla! Tämä saattaa olla syynä siihen virheelliseen vaikutelmaan, että Roomassa ei olisi yöelämää. Täällä ei ole tapana esiintyä humalassa julkisella paikalla ainakaan päiväsaikaan, mutta illallisen jälkeen meno voi kääntyä villiksi…

Rooman ravintolat ja kahvilat

Roomalaiset syövät mielellään ja usein ravintolassa tai pizzeriassa. Hintataso onkin huomattavasti edullisempi kuin Suomessa. Jo 20 eurolla voi syödä hyvän aterian antipastoineen ja talonviineineen. Perheet saattavat syödä ravintolassa jopa kerran viikossa. Samoin kahvilakulttuuri on vilkas, vaikkakin usein kahvi tarkoittaa seisaallaan nautittua espressoa baarin tiskillä.

Varo yliannostusta Roomassa!

Roomassa on niin paljon nähtävää ja koettavaa, että joskus tuo runsaus saattaa jopa ahdistaa. On hyvä tietää, että ei ole mitenkään mahdollista ehtiä nähdä kaikkea yhdellä käynnillä.

Yksi helppo tapa tutustua ikuiseen kaupunkiin on hypätä Hop on Hop off -sightseeing-kiertoajelulle. Bussin kyydissä saa hyvän yleiskäsityksen kaupungista. Bussi kiertää kaikki keskeiset nähtävyydet, ja jalkaparatkin säästyvät. Milloin tahansa on mahdollista jäädä kyydistä tutustumaan nähtävyyteen kaikessa rauhassa. Kierrosta voi jatkaa seuraavana päivänä, sillä lippu on voimassa jopa kolme päivää.  Varaa Hop on Hop off -kiertoajelu edullisesti täältä. 

Ahdistuksen vastalääkkeeksi kannattaa myös opetella hiukan roomalaisten hyvin hallitsemaa suloista joutenoloa, dolce far nienteä: nauti ateria siellä, espresso täällä, jäätelö tuolla ja tarkasta silloin tällöin jokin kiinnostava nähtävyys. Pääasia Roomassa on nauttiminen, ei suorittaminen. Jo pyhä Ambrosius kirjoitti: ”Si fueris Romae, Romano vivito more” eli ”Kun olet Roomassa, sinun tulee tehdä kuten roomalaiset!

Hotellit ja yöpyminen Roomassa

Roomassa voi yöpyä hyvin edullisesti ja askeettisesti tai vaihtoehtoisesti erittäin kalliisti ja ylellisesti. On hyvä perehtyä etukäteen hotellitarjontaan ja pohtia, mitä yöpymiseltä haluaa. Jos ei viivy kaupungissa kauaa, kannattaa hotellihuone varata historiallisesta keskustasta, jolloin pääsee kävelemällä nähtävyyksien äärelle.

Kuuntele lisää Roomasta; Ylen Länsimaisen sivistyksen 10 kaupunkia -sarjassa haastateltavana Tripsterin Anu Rinkinen: Rooma – Ikuinen kaupunki?

© Anu Rinkinen

Anu Rinkinen

Anu on runoilija, joka työskentelee kirjallisuuden ja kirjoittamisen parissa myös opettajana, vapaana toimittajana ja suomentajana. Anu on elänyt jo parikymmentä vuotta Italian ja Suomen kulttuurien sekoitteessa. Perheen toinen koti on Sisilian etelärannikolla Gelassa.

Lue lisää

Kommentit (6):

hekalyyt 06.03.2019 10:39

Anu,
En tiedä tavoitanko sinua tätä kautta, muttei yrittänyttä laiteta.
Kirjoitan kirjaa nimelta Maailman kylpykulttuureista savusaunan saloihin. Siihen sisältyy myös kiteytettu katsaus Rooman ja Kreikan kylpylöihin. Etsin kuvia mm Wikipediasta, Niitä on runsaasti, mutten oikein tiedä, miten niihin saisi käyttöoikeuden. Millä ehdoilla sinulta voisi saada Caracallan ja/tai Diocletianuksen termeistä kuvia?
Terv.
Heikki K.Lyytinen
Tiuetokirjailija
[email protected]

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Anu Rinkinen 26.03.2018 18:36

Kiitos palautteesta, Maija!
Typot korjattu! ;)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Maija 18.03.2018 00:32

Hmm. Rooma on urbs aeterna eikä urbe.
Bussit ovat Hop on Hop off eik Hope...
Väärät faktat aiheuttavat aikamoista epäilystä kaikkeen kirjoitettuun.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Aino 01.03.2018 09:10

Moikka! Kävimme vastikään Roomassa ja kannoimme Tripsterin matkakirjaa mukana, erityisesti eri kaupunginosista kertovat osiot olivat hyödyksi meille ja arvostimme matkakirjan ajantasaisuutta.

Yksi asia, jota jäimme kuitenkin kaipaamaan, olisi ollut selitys non fiscale-kuiteista, ja mitä niiden kanssa voi tai pitäisi tehdä. Teimme reissulla kevyen googletuksen, mistä emme paljoa oppineet ja päädyimme lähinnä vain keskenämme ihmettelemään aina kun saimme sellaisen.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Anu Rinkinen 02.02.2018 14:02

Hei Mari ja kiitos palautteestasi! Italiassakin pähkinät ja mantelit kuuluvat kategoriaan frutta secca, mutta erikseen
käännettynä pähkinät ovat noci ja mantelit mandorle. Eli kun haluat ruokaa ilman niitä, sano senza noci e mandorle. Allerginen on allergico/a.
Ihanaa reissua teille! :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Seppo Niemi 09.01.2018 07:11

Olen ikäni lukenut historiaa. Intohimoisesti. Olen tripsterin mainitseman kaltainen: haluan ainakin kerran käydä Roomassa. Runsaan viikon päästä koko perhe matkustaa synttäreille Roomaan, keskellä Suomen talvea. Olen tiennyt pitkään olla ahnehtimatta sitten kun vihdoin saavun Roomaan. Yritän muutkin - nuoremmat - saada ymmärtämään joutilaan uteliaan tutustumisen herkullisuuden. Tripsterin vinkit vahvistavat oivallisesti aavistuksiani. Kaikki me olemme lukeneet tripsterin tekstit, ymmärrys on kasvamassa.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Anu Rinkinen 09.01.2018 10:19

Kiitos palautteesta, Seppo! Toivotan teille ihanaa Rooman-reissua!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *