Terme di Diocleziano

Diocletianuksen kylpylä rakennettiin vuosina 298 -3 06 palvelemaan Rooman pohjoisosien asukkaita. Kylpylästä tuli Rooman suurin, ja sinne mahtui kerralla peräti 3000 kylpijää. Caracallan kylpylän tapaan siellä oli kirjasto, puutarha, teatteri, urheilutilat ja ilotalo.

 

Diocletianuksen kylpylä kattoi suuren osan nykyistä Piazza dei Cinquecentoa ja Piazza della Repubblicaa ulottuen aina Via Parigille ja Via Cernaiolle saakka. Näillä alueilla voi yhä erottaa kylpylän raunioita. Piazza della Repubblican komeiden rakennusten kaareva muoto seuraa tismalleen muinaisen kylpylän pylväskäytävän linjaa, sillä rakennukset on pystytetty suoraan kylpylän perustusten päälle.

 

Piazza della Repubblicalla sijaitsevan Basilica di S. Maria degli Angelin kovera julkisivu seuraa kylpylän caldariumin eli kuumien kylpyjen huoneen muotoa. Kirkon eteinen on suoraan haaleiden kylpyjen huoneen perustusten päällä, ja kirkon poikittainen keskilaiva seisoo kahden sivuilla olleen huoneen perustuksilla. Kirkon pääalttarin alla on puolestaan muinaisen kylpylän uima-allas.

 

S. Maria degli Angeli rakennettiin 1500-luvulla Michelangelon johdolla, ja hän nimenomaan halusi säilyttää kylpylän raunioiden muodot kirkkorakennuksessa.

 

Museo Nazionale Romano delle Terme di Diocleziano on niinikään rakennettu kylpylän raunioiden päälle. Museon edessä olevaan puutarhaan voi mennä vilvoittelemaan setri-puiden varjoon. Museon keskellä on Michelangelon suunnittelema luostaripiha, jossa hautakivien keskellä seisoo päättömiä patsaita parin tuhannen vuoden ajanjaksolta.

© Anu Rinkinen

Anu Rinkinen

Anu on runoilija, joka työskentelee kirjallisuuden ja kirjoittamisen parissa myös opettajana, vapaana toimittajana ja suomentajana. Anu on elänyt jo parikymmentä vuotta Italian ja Suomen kulttuurien sekoitteessa. Perheen toinen koti on Sisilian etelärannikolla Gelassa.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *